Koulutusvähennys alle 20 työntekijän yrityksessä

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Eija Männistön erikoisalaa on palkka- ja henkilöstöhallinto.
11.8.2023
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Henkilöstö- ja koulutussuunnitelmahan ei ole pakollinen alle 20 henkilöä työllistävälle yritykselle, mutta sen voi tehdä. Kysyisinkin, että voiko sen laatia alkamaan kesken vuoden? Eli jos yrityksellä ei ole aiemmin suunnitelmaa ollut ja se nyt laadittaisiin esimerkiksi toukokuusta eteenpäin loppuvuodelle, niin voisiko sen perusteella vaatia koulutusvähennystä verotuksessa? Vai pitääkö sen olla vuoden alusta alkaen voimassa? Takautuvasti sitä ei käsittääkseni voi tehdä. 

Vastaus:

Koulutussuunnitelmaan perustuvan vähennyksen voi tehdä myös alle 20 henkilöä työllistävä yritys, silloin se tehdään taloudellisesti tuetusta ammatillisen osaamisen kehittämisestä annetun lain perusteella. Tässä ei ole mielestäni vaatimuksia, että sen pitäisi olla voimassa kalenterivuoden alusta alkaen. Kun koulutussuunnitelma on laadittu, sen perusteella voi koulutusvähennyksen tehdä enintään kolmen koulutuspäivän osalta per työntekijä siltä osin, kun koulutuksiin on ennen koulutusta laaditun suunnitelman mukaan osallistuttu. Siis vasta koulutussuunnitelman tekemisen jälkeen voi osallistua koulutusvähennykseen oikeuttavaan koulutukseen. 

Huomioitava on, että muun muassa toimitusjohtaja ja palkkatuella työllistetyt henkilöt eivät kuulu vähennyksen piiriin. Vähennys ei koske myöskään elinkeinonharjoittajaa tai yksinyrittäjänä osakeyhtiössä työskentelevää osakasta. 

Verohallinnon ohje Työnantajan koulutusvähennys 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki