Kirjanpitäjän arvokas työ näkyväksi BI:n avulla
Jaksossamme BI-ratkaisuista taloushallinnon raportoinnissa keskustelimme taloushallinnon raportoinnin moniottelijan, Greenstepin analytiikkaliiketoiminnan ja SaaS-tuotteemme, BI Bookin, rakentajan Jonathan Teirin kanssa. Hän on sparrannut satojen yritysten kanssa talousraportoinnin saralla.
Jonathania kiehtoo analytiikassa erityisesti se, että ”se on ainut tapa saada meidän rakkaat lukumme loistamaan sekä saada kirjanpitäjän arvokas työ näkyväksi”. Analytiikassa on Jonathanin mukaan asiantuntijalla valtavan paljon kehittymismahdollisuuksia ammatillisesti. Siksi hän suuntautui taloushallinnon ammattilaisena kehittämään analytiikkaan liittyviä teknologioita. Greenstep on tarjonnut hänelle mahdollisuuden kehittyä ja kasvaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Jonathania tässä työssä inspiroi erityisesti se, että hänellä on mahdollisuus tukea asiakkaita analytiikassa ja raportoinnissa.
Miten kirjanpitäjä hyötyy BI-ratkaisuista?
Jonathan esittää podcast jaksossamme kysymyksen kaikille kirjanpitäjille: Kuinka paljon käytät aikaa datan analysointiin suhteessa kirjanpidon tekemiseen? Jos vastaus on alle kymmenen prosenttia, niin datan analysoinnin määrää voisi nostaa. Data-analytiikka ja BI-työkalut antavat kirjanpitäjälle mahdollisuuden nähdä data eri näkökulmista ja sitä kautta auttaa häntä ymmärtämään yrityksen liiketoimintaa paremmin. Sen kautta oppii ymmärtämään, mitkä taloushallinnon tilit ovat tärkeät operatiivisessa seurannassa. Tämän ymmärryksensä avulla kirjanpitäjä voi tukea yrityksen liiketoimintaa.
Työkaluja ei Jonathanin mukaan tarvitse pelätä, vaan ne ovat tukena ja tapa saada kirjanpidon luvut loistamaan. Kirjanpitäjän ei tarvitse olla huippukoodari, vaan hänelle riittää ymmärrys siitä, mitä työkaluilla voidaan tehdä ja kuinka niitä voi hyödyntää.
Ongelmat analytiikkaprojekteissa?
Analytiikkaprojektit ovat usein liian isoja ja monimutkaisia. Jonathanin neuvo on, että kannattaa lähteä pienestä liikkeelle ja alkaa heti hyödyntämään kerättyä dataa. Monet ongelmat on jo ratkaistu valmiiksi ja hyviä pohjia on olemassa valmiina. Kun analytiikkatyökalut otetaan käyttöön, niin usein yrityksen taloushallinnosta paljastuu yksittäisiä asioita, joilla on hieman oikaistu kirjanpidossa. Yleensä työkalujen käyttöönotto parantaa myös kirjanpidon prosesseja, jolloin on mahdollista laatia päivitetty kirjanpidon käsikirja yritykselle. Tätä kautta kerätystä datasta tulee entistä parempilaatuista.
Kansainvälisyys ja suomalaiset analytiikan välineet
Jonathanin mielestä meillä on taloushallinnon automatisaatiossa hyvä tilanne mm. siksi, että verottaja on rakentanut hyviä järjestelmärajapintoja, on laskutusstandardeja, pankeilla on hyvät rajapinnat ja meillä on muutamia maailman parhaita kirjanpitojärjestelmiä. Suomi on pieni maa ja globaaleihin järjestelmiin tehdään valtavia investointeja. Kansainvälistyminen on tänä päivänä Jonathanin mukaan helppoa, koska järjestelmiä löytyy. Taloushallinto on meille selkeä vientituote.
Yritysten kansainvälistymisessä Jonathan näkee kahdenlaisia malleja:
Malli 1. Lähdetään pienesti liikkeelle eli hankitaan paikallinen taloushallinnon kumppani ja järjestelmä sekä BI-työkalu, joiden avulla saamme kerättyä pirstaloituneessa taloushallinnon järjestelmäympäristössä dataa ja pystymme suorittamaan valuuttakurssimuunnoksia. Näiden avulla yritys pystyy näkemään liiketoimintansa kokonaisuudessaan.
Malli 2. Hankitaan yksi järjestelmä, joka toimii jokaisessa maassa. Tämä vaatii vähän enemmän investointeja kuin malli 1, mutta sen avulla kaikki data saadaan yhteen järjestelmään. Tällöin yritys pystyy optimoimaan liiketoimintansa globaalisti. Yleensä liiketoiminnan edetessä kaikilla yrityksillä on tarve siirtyä yhteen järjestelmään.
Mitä uutta ja merkityksellistä BI-raportointi tuo yritysten taloushallintoon?
Jonathan uskoo vahvasti, että jokainen asiantuntija ja yrityksen johtohenkilö tulee käyttämään analytiikkatyökaluja lähitulevaisuudessa. Tietoisuus ja ymmärrys työkaluista tulee lisääntymään. Työkalut ovat jo nyt hyviä, mutta kaikki eivät osaa niitä hyödyntää. Analytiikkaan liittyvä teknologia tulee edelleen kehittymään siten, että työvälineiden käyttö on entistä helpompaa. Kuka tahansa voi ottaa aikaisempaa edullisemmin analytiikkatyökaluja käyttöönsä.
Jatkossa pystytään yrityskohtaisilla analytiikkaratkaisuilla ratkomaan liiketoiminnan ongelmia. Tulemme näkemään tällä alalla analytiikkataloja, -malleja ja -kumppaneita, jotka erikoistuvat kapealla sektorilla ja ovat siinä todella hyviä. Meidän pitää osata entistä paremmin käyttää olemassa olevia analytiikkatyökaluja hyödyksi, toteaa Jonathan lopuksi. Ei siis keksitä pyörää uudelleen!
Kuuntele podcast-jakso Spotifyssa
Me seuraamme Greenstepissä talouden trendejä ja kehitämme digitaalisia työvälineitä asiakkaidemme tarpeisiin. Kehitämme myös jatkuvasti asiantuntijoidemme osaamista. Jos nämä Jonathan Teirin ajatukset innostivat sinua, niin käy katsomassa avoimia työpaikkoja nettisivuillamme.