23. lokakuuta 2017

Seura meitä Facebookilla Seura meitä Twitterilla Tilaa syöte

Share/Save

Osake- ja toimitilaomistukset tilinpäätöksessä ja verotuksessa

Julkaistu 23.5.2017


  • Kari Alhola, veroasiantuntija, Alhola Consulting Oy
    Sirpa Koponen, KLT, HT-tilintarkastaja, Tilipalvelu Sirpa Koponen Oy

Yrityksillä on aika ajoin tarve ostaa joko liiketoimia tai toimitiloja. Kauppoja tehdään joko ostamalla suoraan liiketoimintaa tai toimitilojen osalta suoria kiinteistöomistuksia. Toinen vaihtoehto hankintoihin on osakkeiden ostaminen jo olemassa olevista yhtiöistä. Tarkastelemme tässä artikkelissa osakehankintoja, ennen ja jälkeen hankinnan tehtäviä toimia sekä verotukseen liittyviä näkökohtia.

Liiketoiminnan hankkiminen liiketoimintaa harjoittaneen yhtiön osakekannan ostamalla on vaihtoehtona pelkän liiketoiminnan hankinnalle. Osakeomistuksen hankintaa puoltavat esimerkiksi tilanteet, joissa toimintaa harjoittaneella yhtiöllä on sopimuksia, jotka eivät ole siirtokelpoisia. Osakekaupassa kaikki yhtiön historiatapahtumien riskit siirtyvät yhtiön mukana. Toki näitä riskejä ja niihin mahdollisesti liittyviä myöhemmin realisoituvia taloudellisia sanktioita voidaan sopia kauppakirjassa siten, että niistä vastaavat myyjät. Usein on kuitenkin järkevää teettää kohde­yhtiössä ”kuntokartoitus” eli due diligence, jotta ostaja saa toiminnasta riittävästi tietoa...

Kirjaudu sisään


Haluatko lukea lisää? Kirjaudu sisään Tilisanomat-lehden tunnuksillasi tai tilaa Tilisanomat tästä . Tilaamalla saat kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän Tilisanomat-lehden sekä tunnukset, joilla pääset lukemaan Tilisanomat sekä Tilitoimistossa -verkkolehtiä. Lehtien arkistot ovat myös käytettävissäsi. Jos yrityksesi on Taloushallintoliiton jäsen, on yritykselläsi automaattisesti yksi jäsenyyteen kuuluva Tilisanomat-tilaus, Tilitoimistossa-lehden tilaus sekä tilaukseen kuuluva verkkolehtitunnus. Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään verkkolehteen alla.

Kirjautuessasi ensimmäistä kertaa verkkolehteen
1. Kirjoita tilaajanumerosi, jonka löydät lehden takakannen osoitekentästä
2. Anna salasanana postinumerosi ja vaihda se omavalintaiseksi kirjautumisesi jälkeen
3. Kirjoita sähköpostiosoitteesi


=Tilaajanumero
=Postinumero ensimmäisen kerran kirjautuessasi
Unohditko salasanasi? Pyydä uusi salasana.

Kirjaudu sisään
LukijapalvelutMediakorttiYhteystiedotPalaute