23. lokakuuta 2017

Seura meitä Facebookilla Seura meitä Twitterilla Tilaa syöte

Share/Save

Kirjanpitäjä kavalsi rahoja – tilintarkastajat tuomittiin vahingonkorvauksiin

Julkaistu 23.8.2016


  • Janne Ruohonen, yritysjuridiikan yliopistonlehtori, KTT, Tampereen yliopisto

Osuuskuntaan työsuhteessa ollut kirjanpitäjä oli kavaltanut osuuskunnan varoja yhteensä noin 120 000 euroa. Hovioikeus velvoitti tilintarkastajat suorittamaan yhteisvastuullisesti osuuskunnalle vahingonkorvauksena noin 68 000 euroa.

Liiketoimintaa harjoittavan osuuskunnan varoja oli kavallettu vuosina 2008–2010. Osuuskunnan tarkoituksena oli osuuskunnan jäsenten elinkeinon tukeminen ja kuljetustilaisuuksien järjestäminen, ja sen toiminnan luonteesta johtuen kirjanpitoaineisto sisälsi suuren määrän pienehköjä lasku- ja maksutositteita. Osuuskuntaan työsuhteessa ollut kirjanpitäjä oli kavaltanut vuosina 2003–2010 yhteensä noin 120 000 euroa osuuskunnan varoja. Kirjanpitäjä oli siirtänyt varoja omalle tililleen ja osin muistiotosittein ja osin ilman tositteita oikaissut kirjanpidon vastaamaan pankkitilin saldoa. Menettely tuli ilmi vuonna 2010, ja kirjanpitäjä tuomittiin rangaistukseen varojen törkeästä kavalluksesta vuonna 2011. Tilinpäätösvaiheessa kirjanpito ja tilinpäätös sekä pankkitilin saldo täsmäsivät. Tilin­tarkastajat A ja B eivät kuitenkaan olleet kuukausittain tai edes satunnaisesti tarkastaneet, vastasiko pankki­tilin tilanne sen osalta tehtyä kirjanpitoa. Tilintarkastajina tilikausina 2008–2009 toimineet tilintarkastajat eivät siis olleet havainneet kavalluksia. ..

Kirjaudu sisään


Haluatko lukea lisää? Kirjaudu sisään Tilisanomat-lehden tunnuksillasi tai tilaa Tilisanomat tästä . Tilaamalla saat kuusi kertaa vuodessa ilmestyvän Tilisanomat-lehden sekä tunnukset, joilla pääset lukemaan Tilisanomat sekä Tilitoimistossa -verkkolehtiä. Lehtien arkistot ovat myös käytettävissäsi. Jos yrityksesi on Taloushallintoliiton jäsen, on yritykselläsi automaattisesti yksi jäsenyyteen kuuluva Tilisanomat-tilaus, Tilitoimistossa-lehden tilaus sekä tilaukseen kuuluva verkkolehtitunnus. Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään verkkolehteen alla.

Kirjautuessasi ensimmäistä kertaa verkkolehteen
1. Kirjoita tilaajanumerosi, jonka löydät lehden takakannen osoitekentästä
2. Anna salasanana postinumerosi ja vaihda se omavalintaiseksi kirjautumisesi jälkeen
3. Kirjoita sähköpostiosoitteesi


=Tilaajanumero
=Postinumero ensimmäisen kerran kirjautuessasi
Unohditko salasanasi? Pyydä uusi salasana.

Kirjaudu sisään
LukijapalvelutMediakorttiYhteystiedotPalaute