CTA Paikka
CTA Paikka

Vero­hallinnon alv-kehitys­hankkeet puhuttavat

Verohallinnon arvonlisäveroilmoittamisen kehittämiseen liittyvät suunnitelmat ovat puhuttaneet alan ammattilaisia. Keskustelu on ulottunut lehdistöön ja Eduskuntaankin ja hyvä niin. Kyse on taloudellisesti isoista asioista, joilla suuri vaikutus myös kymmenien tuhansien yritysten ja ihmisten arkeen. Kokosimme tuhdin paketin tietoja ja näkemyksiä.
27.4.2021 Janne Fredman Kuva iStock

Tässäkään asiassa ei ole yhtä totuutta vaan erilaisia tavoitteita ja näkemyksiä. Verohallinnon tehtävä on varautua suunnitelmissaan yhteiskunnan ja talouden toimintamallien muuttumiseen ja veronkannon turvaamiseen muuttuvassa maailmassa. Tämä on koko yhteiskunnan etu. Yritysten ja niiden etujärjestöjen ja taloushallinnon asiantuntijoiden on varmistettava se, että suunnitelmista ei ole kohtuutonta haittaa yritystoiminnalle. Soisi myös, että yhä lisääntyvän valvonnan ohella julkishallinnon keinoarsenaalissa olisi myös lainsäädännön yksinkertaistaminen ja hallinnollisten velvoitteiden vähentäminen.

Tässä kirjoituspaketissa voit lukea (artikkeli aukeaa uudella sivulla):

Lyhyt kertaus Verohallinnon suunnitelmista ja Taloushallintoliiton kanta niihin

Edunvalvonta on tasapainoilua erilaisten tavoitteiden kanssa. Myös tilitoimistoalan sisällä on monenlaisia näkemyksiä. Tässä parhaan arviomme mukaan tiristetty konsensusnäkemys.

Pauli Vahteran näkemys hankkeista

Pauli Vahtera kirjoittaa taas tunteella ja rakkaudesta taloushallintoalaan. Paulin meriiteillä, osaamisella ja perspektiivillä varustettua ihmistä on syytä kuunnella. Itse jaan monet Paulin tässä esittämistä ajatuksista.

Automatisoidun alv-käsittelyn haasteet – miksi pidämme esitäytettyä arvonlisäveroilmoitusta eli alv-ehdotusta epärealistisena

Arvonlisäverotus on tarua ihmeellisempää! Markku Ojala ja Sirpa Koponen perustelevat esimerkein, miksi Verohallinnon laatima arvonlisäveroehdotus ei ole mielestämme realismia – ainakaan ilman arvonlisäverolain täysremonttia. Tarvitaan kirjanpitäjän ja yrittäjän tietoja ostojen ja myyntien käyttötarkoituksesta ja oikeasta ajallisesta kohdentamisesta.

Tilaa Tilisanomat

 

Asiantuntijana
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto
VerotusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki