Alv-alarajahuojennus poistuu – ja muita pienyrittäjiä koskevia muutoksia 1.1.2025 alkaen

Johdanto
Pienyrityksiä kohtasivat 1.1.2025 alkaen suuret muutokset arvonlisäveron rekisteröitymiseen ja tiettyihin menettelyihin liittyen. Alv-alarajahuojennuksesta luovuttiin Suomessa EU:ssa yhteisesti sovitun direktiivimuutoksen seurauksena. Yritykset voivat kuitenkin hakea alarajahuojennusta vielä vuoden 2024 veroista, mutta vuoden 2025 veroista ei voi enää saada alarajahuojennusta. Huojennusta aiemmilta tilikausilta voi hakea vanhenemisaikojen puitteissa eli kolmen vuoden sisällä tilikauden päättymisestä. Lisäksi alv-velvollisuuden syntyhetkeä muutettiin vuoden 2024 loppuun saakka voimassa olleesta mallista, kun tilikauden aikainen takautuvan rekisteröinnin velvollisuus poistettiin ja alv-velvollisuus alkaa vasta alv-alarajan eli 20 000 euron ylityshetkestä.
Suomalaiset pienyrittäjät pääsevät myös tietyin ehdoin hyödyntämään toisten EU-maiden alv-alarajoja, jos yrityksillä on vain pienimuotoista toimintaa ulkomailla eikä liikevaihdon määrä koko EU:n alueella ylitä vuosittain 100 000 euroa. Tässä artikkelissa käydään läpi vuoden 2025 alusta voimaantulleita muutoksia.
Artikkeli on päivitetty versio Tiina Ruoholan aiemmasta artikkelista Tilisanomien printissä 3/2024.
Rekisteröinnin syntyajankohta
Vuoden 2024 loppuun saakka pienyrittäjän tuli rekisteröityä alv-velvolliseksi sen tilikauden alusta, jonka aikana yrityksen liikevaihto ylitti 15 000 euron arvonlisäverovelvollisuuden alarajan. Raja oli tällä tasolla vuoden 2021 alusta vuoden 2024 loppuun. Vuoden 2024 loppuun saakka yrityksellä syntyi takautuva velvollisuus rekisteröityä verovelvolliseksi ja tilittää arvonlisävero jo sen tilikauden alusta, jonka aikana alv:n alaraja ylittyy tai, jos arvonlisäverollinen toiminta oli alkanut kesken tilikautta, toiminnan aloittamispäivästä. Tämä alkamisaika oli erityisen ongelmallinen kuluttajakauppaa harjoittaville yrittäjille, koska alv:n kerääminen kuluttajilta jälkikäteen ei käytännössä useinkaan onnistu. alv-velvollisten yritysten välisessä kaupassa takautuvan rekisteröintivelvoitteen ongelmallisuutta voitiin pienentää huomioimalla tämä sopimusehdoissa eli sopimalla kauppakumppanin kanssa jälkikäteisestä oikeudesta veloittaa vero alv-rekisteröintivelvollisuuden syntyessä kesken tilikauden.
Vuoden 2025 alusta voimaantulleen muutoksen myötä verovelvollisuus syntyy kuitenkin vasta siitä hetkestä lukien, kun yrityksen liikevaihto ylittää alv:n alarajan. Toisin sanoen rekisteröintivelvollisuus syntyy aiempaan verrattuna myöhemmin. Tämä on selkeä hallinnollinen helpotus kaikille pienyrityksille riippumatta siitä, kuka on ostajana. Tämä uusi tapa pienentää myös kasvun esteitä, koska yritysten ei tarvitse jännittää alv:n alarajan ylityksen vaikutuksia aiemmin saman tilikauden aikana tehtyihin myynteihin. Uusi verovelvollisuuden syntyhetken määritelmä on sama kaikissa EU-maissa.
Esimerkit 1 ja 2:
Alv-rekisteröintiin kuuluu vähennysoikeus
Alv-velvollisuuteen liittyy myös vähennysoikeus. Kun yritys on rekisteröity alv-velvollisten rekisteriin, se voi tehdä vähennykset kausittain antamillaan alv-ilmoituksilla. Jos yritys on tehnyt hankintoja ennen alv-rekisteröinnin alkamista, yritys voi vähentää tekemiensä hankintojen sisältämän alv:n niin sanottua alkuvarastovähennystä hyödyntäen ensimmäisellä antamallaan ilmoituksella. Alkuvarastovähennykseen tai laajemmin alv-vähennyksiin liittyen ei tullut muutosta 1.1.2025 alkaen, vaan aiemmin voimassa olevat säännökset soveltuvat myös tulevaisuudessa.
Verokausien pituuteen ei muutoksia
Oma-aloitteisten verojen verotusmenettelylaissa säädettyihin verokausien pituuksiin ja niihin liittyviin liikevaihtorajoihin ei tullut vuoden alusta muutoksia. Alle 30 000 euron liikevaihdolla voi hakeutua myös vuoden verokauteen tai alle 100 000 euron liikevaihdolla kvartaalin verokauteen. Yritys voi halutessaan aina antaa ilmoitukset kuukausittain. Valinta verokaudesta on oltava sama vähintään vuoden kerrallaan.
Seurantajakso 2 vuotta – rekisteristä poistuminen
Vähäisen toiminnan verottomuuden tarkoituksen toteutumiseksi ja väärinkäytösten estämiseksi sen soveltamisen edellytyksiä arvioidaan aiemmasta poiketen kuluvan kalenterivuoden lisäksi myös edellisen kalenterivuoden liikevaihdon perusteella. Arvonlisäverolain 3 §:n 1 momenttiin tehtiin muutos, jonka mukaan myyjä ei ole verovelvollinen, jos kuluvan kalenterivuoden ja sitä edeltävän kalenterivuoden liikevaihto on enintään 20 000 euroa, ellei häntä ole oman ilmoituksensa perusteella merkitty verovelvolliseksi.
Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, ettei myyjä voi poistua alv-rekisteristä vielä seuraavan vuoden alusta, jos liikevaihto on edellisen tilikauden aikana ylittänyt vähäisen toiminnan rajan. Toisin sanoen, vähäisen liiketoiminnan harjoittaja voi poistua alv-rekisteristä vasta myöhäisempänä ajankohtana kuin mitä se aiemmin oli mahdollista. Liiketoiminnan lopettaminen kokonaan on luonnollisesti edelleen mahdollista, mutta ainoastaan alv-rekisteristä poishakeutuminen alv-alarajaa pienempään liikevaihtoon vedoten ei ole mahdollista ennen kuin liikevaihto on jo ollut vuoden alle 20 000 euroa.
MYÖS MUISTA EU-MAISTA OLEVAT YRITYKSET VOIVAT TULEVAISUUDESSA HYÖDYNTÄÄ SUOMESSA ALV-VELVOLLISUUDEN ALARAJAA – TOISIN KUIN NYKYÄÄN.
Esimerkki 3:
Vapaaehtoiseen hakeutumiseen ei muutoksia
Vapaaehtoiseen alv-rekisteröitymisvelvollisuuteen ei tullut vuoden alusta muutoksia. Toisin sanoen, riippumatta liikevaihdon määrästä, yrittäjä voi edelleen hakeutua alv-velvolliseksi vapaaehtoisesti edellytysten täyttyessä. Erikseen arvonlisäverolaissa verottomaksi säädetyistä myynneistä (esimerkiksi terveyden- ja sairaanhoitopalvelut tai sosiaalihuoltopalvelut) ei voi hakeutua verovelvolliseksi. Sen sijaan kaikesta muusta liiketoiminnan muodossa harjoitettavasta toiminnasta voi edelleen hakeutua verovelvolliseksi. Tämä koskettaa niin kotimaisia kuin ulkomaisia toimijoita.
KUN YRITYS ON REKISTERÖITY ALV-VELVOLLISTEN REKISTERIIN, SE VOI TEHDÄ VÄHENNYKSET KAUSITTAIN ANTAMILLAAN ALV-ILMOITUKSILLA.
Alv-alarajahuojennuksesta luovuttiin
Alv-alarajahuojennuksesta luovuttiin 1.1.2025. Yritykset voivat hakea vielä alv-alarajahuojennusta vuodelta 2024. Kuukausi-ilmoittajien tulee hakea vuoden 2024 alarajahuojennus joulukuun ilmoituksella, kvartaali-ilmoittajien vuoden 2024 viimeiseltä kvartaalilta annettavalla ilmoituksella ja vuosi-ilmoittajien vuoden 2024 vuosi-ilmoituksella.
Alarajahuojennus voidaan saada lain voimaantuloa edeltävään tilikauden osaan kuuluvilta kalenterikuukausilta tilitettävästä verosta. Huojennusta koskevia säännöksiä sovellettaessa tilikautena pidetään 1. päivää tammikuuta 2025 edeltäviä kirjanpitolain mukaiseen tilikauteen kuuluvia kalenterikuukausia.
Alv-alarajahuojennuksen poistuminen tarkoitti muutoksia myös oma-aloitteisista veroista annettavaan veroilmoitukseen eli alv-ilmoitukseen. Verohallinnon sivuilta on jo nähtävissä vuodelle 2025 oleva alv-ilmoitus, josta on poistettu kohdat alv-alarajahuojennukseen liittyen. Vuodelle 2024 annettavien ilmoitusten osalta on siten syytä käyttää edelleen vanhaa ilmoitusta.
Kansainvälistymistä helpotetaan
Vuoden 2024 loppuun saakka suomalaiset yritykset eivät voineet hyödyntää muiden EU-maiden alv-velvollisuuden alarajoja. Toisin sanoen, verovelvollisuus toisessa EU-maassa syntyi aiemmin ensimmäisestä eurosta, kun myyntimaasäännösten mukaan myynti oli toisessa EU-maassa verollista. Näin ollen yksikin myynti esimerkiksi Ruotsin puolella olevalle kuluttajalle aiheutti Suomessa alle alv:n alarajan toimivalle yritykselle Ruotsissa verovelvollisuuden. Kotimaisia ja ulkomaisia yrityksiä ei siten kohdeltu aiemmin samalla tavalla.
Vuoden alusta voimaantulleella lakimuutoksella haluttiin helpottaa pienyritysten kansainvälistymistä kaikkialla EU:ssa. Kyse on siten EU-lainsäädännön tuomisesta osaksi kansallista lainsäädäntöämme. Jos yrityksen liikevaihto kaikissa EU-maissa on yhteensä alle 100 000 euroa kalenterivuoden aikana, yrityksen on mahdollista hyödyntää 1.1.2025 alkaen myös muiden EU-maiden vähäisen toiminnan rajoja. Eri EU-maissa vähäisen toiminnan rajat ovat erisuuruisia ja yrityksen on itse selvitettävä rajat eri jäsenvaltioista.
Hyödyntääkseen muiden EU-maiden alarajoja yritykselle tulee eräitä raportointivelvoitteita, joista Verohallinto ohjeistaa nettisivuillaan tarkemmin. Yrityksen on rekisteröidyttävä pienten yritysten EU-myynnin alv-järjestelmän käyttäjäksi OmaVeron kautta. Jokainen jäsenvaltio myöntää verovapauden erikseen, mutta ilmoitukset saa tehtyä OmaVerossa. Rekisteröityessään järjestelmään yritys merkitään erilliseen tunnistamisrekisteriin verottomuuden soveltamiseksi muissa jäsenvaltioissa. Yritykselle annetaan EX-tunnus, joka on yhtiön y-tunnus, jonka loppuun on lisätty pääte ”EX”.
Huomionarvoista on, ettei yritys voi tehdä alv-vähennyksiä niistä ostoista, jotka liittyvät sen muissa maissa verottomasti myymiin tavaroihin tai palveluihin. Yrityksen on itse pystyttävä erottamaan kirjanpidossaan ne ostot, jotka liittyvät pienten yritysten EU-myynnin ALV-järjestelmän kautta myytyihin verottomiin tuotteisiin.
Vastaavasti myös muista EU-maista olevat yritykset voivat vuoden alusta hyödyntää Suomessa alv-velvollisuuden alarajaa.
FAKTA
1) Mitä tapahtui?
• Alv-alarajahuojennus poistui.
• Alv-rekisteröintivelvollisuus vasta alv-alarajan ylityttyä.
• Mahdollisuus muiden EU-maiden alv-alarajan hyödyntämiseen aukeaa.
2) Koska?
• 1.1.2025 alkaen.
3) Keneen vaikuttaa?
• Alle alv-alarajan olevien yritysten mahdollisuus hakeutua pois alv-rekisteristä (kun alarajahuojennus poistuu, tämä ”tuki” menetetään).
• Alle 100 000 euroa vaihtavat yritykset voivat hyödyntää Alv-alarajaa muissa EU-maissa.
Mikä on alarajahuojennus?
Asteittain pienenevä huojennus, jonka keskeinen tarkoitus oli helpottaa pienyritysten kokemaa alv-rasitetta. Huojennuksen seurauksena verovelvolliseksi rekisteröityneen yrityksen ei tarvinnut maksaa veroa lainkaan liikevaihdosta, joka oli enintään alarajan suuruinen. Alarajan ylittävästä liikevaihdosta oli maksettava veroa, mutta yritys sai hyväkseen asteittain pienenevän huojennuksen. Tilitettävän veron määrä kasvoi näin ollen liukuvasti siten, että se oli täysimääräinen vuosittaisen liikevaihdon ollessa 30 000 euroa. Alarajahuojennus oli voimassa vuoden 2024 loppuun, eli vuoden 2025 aikana suoritettavista veroista ei voi enää hakea alarajahuojennusta.
