Eläköön suoma­lainen ohjelmisto­ala

4.3.2024
Janne Fredman
Janne Fredman johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Olen työskennellyt parikymmentä vuotta elämästäni suomalaisissa ohjelmistoyrityksissä. Työtehtäväni ja kiinnostukseni ovat kohdistuneet suomalaisiin tilitoimistoihin ja tilitoimisto-ohjelmistoihin. Tässä muutamia kokemuksia menneiltä vuosilta ja arvauksia tulevasta.

Vuosituhannen alussa tilitoimistojen ohjelmistomarkkinaa hallitsivat Windows-ohjelmistot. Kilpailu innovaatioiden ja tuotekehityksen saralla oli vähäistä. Tilitoimistojen näkökulmasta ohjelmistot olivat enemmänkin palvelujen kehittämistä rajoittava kuin edistävä voima. Windows-ohjelmistojen varassa tilitoimiston oli todella vaikeaa saada asiakas osallistumaan digitaaliseen talousprosessiin ja tarjota asiakkaalle mielekkäitä järjestelmäpalveluja. Etäkäyttöteknologia oli kallista ja vaivalloista. Ohjelmistojen käyttöliittymiä ja prosesseja ei ollut suunniteltu loppuasiakkaalle. Tietoturvamielessä etäkäyttöratkaisut olivat tikittäviä aikapommeja.

 AUTOMAATION HYÖDYNTÄMISESSÄ ON VIELÄ PALJON KÄYTTÄMÄTTÖMIÄ MAHDOLLISUUKSIA. 

Kotimaisten pilvipalveluohjelmistojen tulo markkinoille oli tuulahdus raikasta ilmaa – mielekkäitä mahdollisuuksia tilitoimiston ja asiakkaan työnjakoon ja uudenlaista taloushallinnon kokonaiskuvan ajattelua. Tällä hetkellä usean ohjelmistoyrityksen jakama markkina ja kova kilpailu varmistavat uudet innovaatiot ja kohtuullisen hinnoittelun. 

Kansainvälisiin asiakkaisiin panostaville tilitoimistoille kotimaista ohjelmistotarjontaa täydentävät kansainvälisten ohjelmistojättien tuotteet, joilla voidaan palvella asiakkaita kaikissa maanosissa. Valmisohjelmistotarjontaa täydentävät ohjelmistorobotiikkaan ja tekoälyyn perustuvat lisäarvopalvelut, joita on saatavissa myös ilman merkittäviä kertainvestointeja kuukausiveloituksella. Tilitoimiston omaa toimintaa voidaan johtaa ja henkilöstön elämää helpottaa mainioilla, tilitoimistoalalle suunnatuilla toiminnanohjausjärjestelmillä. Siinä missä IT oli kaksikymmentä vuotta sitten tilitoimistoille liiketoiminnan kehittämisen pullonkaula, se on nyt mahdollisuuksien ikkuna. Sen varassa tilitoimisto voi pyörittää tehokasta tuotantokonetta ja luoda erottuvaa palvelua.

Suomalaisten ohjelmistokumppanien tarjooma ei rajoitu pelkkiin ohjelmistoihin, vaan tarjolla on esimerkiksi ohjeistusta ja ohjelmia liiketoiminnan ja palvelujen kehittämiseen sekä rahanpesusta ja tietosuojalainsäädännöstä selviämiseen. Ohjelmistoyritysten tiivis yhteistyö oppilaitosten kanssa auttaa osaltaan varmistamaan, että alalle saadaan nykyaikaiset työmenetelmät tuntevaa nuorisoa ja alan vaihtajia.

Taloushallintoliitolle pk-sektorin ohjelmistoyritykset ovat tärkeä kumppaniryhmä. Ohjelmistofoorumissa pohdimme yhdessä ohjelmistoyritysten kanssa esimerkiksi lakimuutosten tai maksuliikennekehityksen toteutusmahdollisuuksia ja kustannuksia. Pääsemme yrittämään muutoksiin vaikuttamista yhteisen tilannekuvan pohjalta. 

Tekoäly auttaa tarjoamaan talous- ja henkilöstöhallinnon ammattilaisille entistä tehokkaampia työvälineitä ja tiedon hyödyntäjille parempaa tietosisältöä. Haasteena tilitoimistojen palvelukehityksessä eivät enää ole tekniikan rajoitteet, vaan muut syyt. IT-palvelujen hinnoittelumallit sekä automaatio-ominaisuuksien kuukausiveloitukset ja käyttöönottokustannukset johtavat siihen, että tilitoimiston pienimmät asiakasyritykset on usein edelleen edullisinta hoitaa manuaalisena työnä. Päivittäinen kiire ei aina anna aikaa kehittää kiireeltä pelastavia toimintamalleja. Ihmiset eivät aina halua muuttaa totuttuja manuaalisia toimintamalleja tai automaation toimien valvontaan halutaan parempia kontrolleja.

Tuore ohjelmistotutkimuksemme kertoo, että automaation hyödyntämisessä on vielä paljon käyttämättömiä mahdollisuuksia. Kirjanpitäjien arvion mukaan vain 48 prosenttia liiketapahtumista käsitellään automaattisesti. Ohjelmistotoimittajien yhdenmukainen arvio on, että reilusti yli 90 prosenttia yritysten liiketapahtumista olisi käsiteltävissä täysin automaattisesti.

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki