Tilaajan selvitysvelvollisuus ulkomaisesta sopimuskumppanista

Tilaajavastuulaki velvoittaa työn tilaajaa selvittämään ennen työntekijöiden vuokraamista tai alihankintasopimuksen tekemistä, että sopimuskumppani on huolehtinut lainmukaisista velvoitteistaan.
Tilaajavastuulaista tulevaa selvitysvelvollisuutta käsitellään tarkemmin saman kirjoittajan Tilisanomien artikkelissa Tilaajan selvitysvelvollisuus voi koskea myös tilitoimistoja. Artikkeli on julkaistu 8. huhtikuuta 2025.
Selvitysvelvollisuuden täyttääkseen tilaajan on hankittava selvitykset myös ulkomaisesta sopimuskumppanista, kun sovittu työ tehdään kokonaan tai osittain Suomessa. Ulkomaisia yrityksiä ovat yritykset, joiden kotipaikka on ulkomailla. Tilaajan on hankittava sopimuskumppanin lähtömaasta vastaavat selvitykset kuin suomalaisestakin sopimuskumppanista.
Tilaajan pitää hankkia selvitykset kielellä, jota hän ymmärtää. Tarvittaessa selvitykset täytyy käännättää tilaajan ymmärtämälle kielelle.
Jos sopimuskumppanilla on sopimusta tehtäessä Y-tunnus Suomessa, tilaajan on hankittava verorekistereihin kuulumista ja veronmaksuasioita koskevat selvitykset yrityksen lähtömaan lisäksi myös Suomesta.
Työsuojeluhallinnon Tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta sivulta Sopimus ulkomaisen yrityksen kanssa löydät taulukon, johon on koottu esimerkkejä ulkomaisista tilaajavastuuselvityksistä.
Tilaaja voi hyväksyä myös muut kuin viranomaisen antamat selvitykset, jos ne on antanut yleisesti luotettavana pidetty yksityinen palveluntuottaja.
Selvitä lähettääkö ulkomainen sopimuskumppani työntekijöitä Suomeen
Ulkopuolista työvoimaa käyttävän tilaajan täytyy sopimuksia tehdessään varmistaa, kuka sovitun työn tekee – yrittäjä itse, työsuhteinen työntekijä vai sopimuskumppanin aliurakoitsija. Jos sopimuskumppani on ulkomainen yritys, tilaajan täytyy lisäksi selvittää, ovatko sen työntekijät lähetettyjä työntekijöitä. Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan henkilöä, joka ei asu Suomessa ja tulee työskentelemään tänne tilapäisesti.
Tilaajan on selvitettävä lähetettyjen työntekijöiden sosiaaliturvan määräytyminen viimeistään ennen kuin sopimuksen mukainen työ alkaa. Tilaajavastuulaissa tällä tarkoitetaan työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevia selvityksiä. Selvitykset on hankittava niistä työntekijöistä, jotka ensimmäisenä aloittavat työskentelyn Suomessa. Rakentamiseen liittyvissä sopimuksissa tilaajalla on lisäksi jatkuva velvollisuus valvoa, että kaikilla, myös myöhemmin Suomeen saapuvilla lähetetyillä työntekijöillä on voimassa olevat eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevat todistukset.
Muista edellyttää kirjallisesti, että työntekijöitä Suomeen lähettävä yritys toimittaa todistukset työntekijöiden vakuuttamisesta
Sopimusta tehdessään tilaajan on yllä mainittujen asioiden lisäksi edellytettävä kirjallisesti, että sopimuskumppani toimittaa sille todistukset kaikkien lähetettyjen työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuuttamisesta koko sopimuksen ajalta. Asia on ilmaistava niin selkeästi, että sopimuskumppani ymmärtää kirjauksen merkityksen. Tämä on osa tilaajan selvitysvelvollisuutta, ja se on tehtävä kirjallisesti, vaikka muutoin sopimus olisi suullinen. Ulkomaisten yritysten kanssa tehtyjen sopimusten valvonnassa yleisin havaittu puute on, että tilaaja ei ole edellyttänyt kirjallisesti, että sopimuskumppani toimittaa sille todistukset työntekijöiden vakuuttamisesta.
Eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevat selvitykset
Työntekijöiden vakuuttamisessa pääperiaatteena on, että Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa. Tämä koskee sekä suomalaisia että ulkomaisia työnantajia ja niin suomalaisia kuin ulkomaisia työntekijöitä. Poikkeuksena pääperiaatteeseen ovat työntekijät, jotka on lähetetty työskentelemään ulkomailta Suomeen tilapäisesti.
EU-maista, ETA-alueelta, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta lähetetyt työntekijät
EU-maista, ETA-alueelta, Sveitsistä ja Iso-Britanniasta lähetettyjen työntekijöiden kuuluminen lähtömaan sosiaaliturvan piiriin osoitetaan työntekijäkohtaisilla A1-todistuksilla, jotka ovat voimassa todistuksessa ilmoitetun ajan.
Jos työntekijöillä ei ole A1-todistuksia, heillä täytyy olla eläke- ja tapaturmavakuutukset sellaisessa vakuutusyhtiössä, jolla on oikeus myöntää Suomessa lakisääteisiä työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuutuksia.
Jos sopimuskumppani ei siis toimita kaikista lähetetyistä työntekijöistä koko työskentelyajan kattavia A1-todistuksia, täytyy tilaajan saada siltä todistukset työntekijöiden vakuuttamisesta Suomessa. Tilaajan täytyy toisin sanoen varmistaa, että jokainen hänelle työskentelevä sopimuskumppanin työntekijä on asianmukaisesti vakuutettu.
Sosiaaliturvasopimusmaista lähetetyt työntekijät
Jos lähetetty työntekijä tulee Suomeen niin sanotusta sosiaaliturvasopimusmaasta, tilaajan on hankittava hänestä lähtömaan viranomaisen myöntämä lähetetyn työntekijän todistus. Tällä hetkellä Suomella on sosiaaliturvasopimus Australian, Chilen, Etelä-Korean, Intian, Israelin, Japanin, Kanadan, Kiinan, Quebecin ja Yhdysvaltojen kanssa.
Israelin ja Quebecin myöntämät lähetettyjen työntekijöiden todistukset kattavat sekä eläke- että tapaturmavakuuttamisen. Muista sosiaaliturvasopimusmaista lähetetyille työntekijöille täytyy lähettävän työnantajan ottaa Suomen lainsäädännön mukainen tapaturmavakuutus.
Muista maista lähetetyt työntekijät
Jos työntekijä lähetetään Suomeen muualta kuin edellä mainituista maista, esimerkiksi Venäjältä tai Ukrainasta, on työntekijöiden tapaturmavakuuttaminen aina järjestettävä Suomen lainsäädännön mukaan.
Eläkevakuuttamista koskevat selvitykset perustuvat työkomennuksen kestoon. Jos työkomennus kestää enintään kaksi vuotta, tilaajan on hankittava todistus siitä, että työntekijä on vakuutettu sopimuskumppanin lähtömaan työeläkejärjestelmän mukaisesti ja että eläkevakuutusmaksut on maksettu. Jos komennus kestää yli kaksi vuotta, tilaajan on hankittava
- joko selvitys Eläketurvakeskuksen päätöksestä, jolla lähettävä työnantaja on vapautettu työntekijän eläkelain mukaisesta vakuuttamisvelvollisuudesta, sekä todistus lähtömaan työeläkejärjestelmän mukaisesta vakuutuksesta ja eläkevakuutusmaksujen maksamisesta
- tai suomalaisen työeläkelaitoksen antama todistus sopimuskumppanin työntekijöiden vakuuttamisesta.
Rekisterimerkintöjä ja veronmaksua koskevat selvitykset
Jos ulkomaisella sopimuskumppanilla on sopimusta tehtäessä Y-tunnus Suomessa, on tilaajan hankittava verorekisterimerkintöjä ja veronmaksua koskevat selvitykset sekä Suomesta että yrityksen lähtömaasta.
Tilaajavastuulaki velvoittaa selvittämään ennen sopimuksen tekoa, että sopimuskumppani on hoitanut lakisääteiset velvoitteensa. Jos ilmenee, että sopimuskumppanilla on verovelkaa, josta ei ole tehty viranomaisen kanssa maksusuunnitelmaa, on tilaajan selvitettävä verovelan määrä ja arvioitava, onko velan määrä merkittävä.
Jos ulkomaisella sopimuskumppanilla on järjestelemätöntä verovelkaa sekä lähtömaassa että Suomessa, huomioidaan verovelan merkittävyyttä arvioitaessa velkojen yhteenlaskettu kokonaismäärä. Jos tilaaja tekee sopimuksen sellaisen sopimuskumppanin kanssa, jolla on merkittävä määrä järjestelemätöntä verovelkaa, voidaan tilaajalle määrätä tilaajavastuulaissa määritelty korotettu laiminlyöntimaksu.
Työehtosopimusta tai keskeisiä työehtoja koskeva selvitys
Työhön sovellettavaa työehtosopimusta tai keskeisiä työehtoja koskevan selvityksen on oltava kirjallinen ja päivätty. Siitä tulee myös käydä ilmi, että se on sopimuskumppanin antama. Sopimuskumppanilta suullisesti saatu tieto tai tilaajan itse tekemä kirjaus eivät riitä selvitykseksi.
Kun on kyse lähetetyistä työntekijöistä, työnantajan on noudatettava tiettyjä Suomen työlainsäädännön ehtoja, jos ne ovat työntekijän kannalta edullisempia, vaikka työsuhteessa muuten sovellettaisiin jonkin muun maan lakia. Jos sopimuskumppani siis ilmoittaa soveltavansa jotain muuta kuin suomalaista työehtosopimusta, tilaajan täytyy selvittää, kattavatko siinä määritellyt työnteon keskeiset ehdot Suomen vähimmäistason. Lähetetyn työntekijän tekemään työhön voi toisin sanoen soveltaa muuta kuin suomalaista työehtosopimusta vain silloin, kun sopimuksen ehdot ovat työntekijän kannalta vähintään yhtä hyvät kuin suomalaisessa vastaavassa työehtosopimuksessa.
Työterveyshuoltoa koskeva selvitys
Työnantajana toimivan sopimuskumppanin täytyy järjestää lakisääteinen työterveyshuolto myös Suomessa työskenteleville lähetetyille työntekijöille. Jos yksikin työntekijä työskentelee Suomessa yhdenkin päivän, on lähettävän työnantajan järjestettävä hänelle työterveyshuolto Suomessa. Myös työterveyshuollon järjestämistä koskevan selvityksen pitää olla kirjallinen, sopimuskumppanin antama ja päivätty.
Lähetettyjen työntekijöiden työterveyshuolto voidaan järjestää sopimusoikeudellisesti myös niin, että työntekijät kuuluvat Suomessa työskennellessään tilaajan työterveyshuollon piiriin. Tässä tapauksessa tilaajan on tallennettava kirjallinen selvitys, josta ilmenee, että osapuolet ovat sopineet työntekijöiden työterveyshuollon järjestämisestä tällä tavalla. Selvityksen pitää olla päivätty, jotta siitä käy ilmi, että asia on sovittu ennen työnteon aloittamista.
Halpa hinta voi johtaa työehtojen polkemiseen, ja korotettuun laiminlyöntimaksuun tilaajalle
Työsuojeluviranomainen valvoo tilaajan selvitysvelvollisuuden noudattamisen lisäksi sitä, onko tilaaja tehnyt sopimuksia sellaisilla ehdoilla, että sen on täytynyt ymmärtää, ettei sen sopimuskumppanilla ole ollut tarkoitus sopimuksen toisena osapuolena ja työnantajana täyttää lakisääteisiä maksuvelvoitteitaan.
Tällaiset sopimusehdot voivat olla esimerkiksi sellaisia, että sovittua työtä ei ole mahdollista tehdä sovitun työntuloksen aikaansaamiseksi niin, että sopimuskumppani työnantajana huolehtisi myös verojen, sosiaaliturvamaksujen ja vähimmäispalkkojen maksamisesta kaikille työssä tarvittaville työntekijöille.
Tilaajavastuulaissa on säädetty laiminlyöntimaksusta. Maksu tulee harkittavaksi tilanteissa, joissa lain velvoitteita ei ole noudatettu. Laiminlyöntimaksu voidaan määrätä korotettuna esimerkiksi silloin, jos työstä on sovittu sellaisilla ehdoilla, että on ilmeistä, ettei sopimuskumppani työnantajana ja sopimuksen toisena osapuolena aio täyttää lakisääteisiä maksuvelvoitteitaan.
Lisätietoa ulkomaisia sopimuskumppaneita koskevasta tilaajan selvitysvelvollisuudesta löydät työsuojeluhallinnon tyosuojelu.fi-verkkopalvelusta sivulta Sopimus ulkomaisen yrityksen kanssa.
Esimerkkejä selvitysvelvollisuudesta
Remontti virolaiselta yritykseltä
Tilitoimisto tekee sopimuksen virolaisen yrityksen kanssa toimitilojensa remontoinnista. Virolaisella sopimuskumppanilla ei ole suomalaista Y-tunnusta. Urakan hinta ylittää alihankintatyölle säädetyn 9 000 euron (alv 0 %) raja-arvon. Työtä tekevät sopimuskumppanin Virosta lähettämät työntekijät. Sopimuskumppani kertoo, että työntekijät on vakuutettu Virossa.
Tilitoimistolla on selvitysvelvollisuus sopimuskumppanistaan. Tilitoimiston pitää saada ennen sopimuksen tekemistä sopimuskumppanilta tilaajavastuuselvitykset Virosta. Lisäksi tilitoimiston on edellytettävä kirjallisesti, että sopimuskumppani toimittaa sille koko urakan ajan A1-todistukset kaikista Suomeen lähetettävistä työntekijöistä ennen kuin he aloittavat työnteon. Tilitoimiston pitää lisäksi varmistaa, että sille on toimitettu kaikkien urakkaa suorittavien työntekijöiden A1-todistukset, jotka kattavat koko työntekoajan.
Albanialainen yrittäjä tekee työmaasiivousta
Toimintansa hiljattain aloittanut rakennusliike on ulkoistanut tilaajavastuuselvitysten hankkimisen tilitoimistolleen. Rakennusliike sopii albanialaisen yrityksen kanssa rakennussiivouksesta työmaakohteessaan. Albanialaisella yrityksellä ei ole suomalaista Y-tunnusta. Työ kestää noin neljä kuukautta, ja sitä tekee vain yrittäjä itse ilman palkattua työvoimaa. Rakennusliike arvioi, että sovitun työn arvo tulee ylittämään alihankintatyölle säädetyn 9 000 euron (alv 0 %) raja-arvon.
Tilaajayrityksellä on selvitysvelvollisuus sopimuskumppanistaan. Koska työtä tekee vain yrittäjä, ei työntekijöihin liittyviä selvityksiä tarvitse hankkia. Tilaajan pitää hankkia sopimuskumppanistaan ennen sopimuksen tekemistä verorekisterimerkintöjä, kaupparekisteriotetta ja veronmaksua koskevat selvitykset Albaniasta.
Vuokratyövoimaa huoltotöihin liettualaiselta yritykseltä
Kiinteistönhuoltoalan yritys sopii liettualaisen yrityksen kanssa neljän työntekijän vuokraamisesta noin vuoden ajaksi huoltotöihin ja pyytää tilitoimistoaan hoitamaan tilaajavastuuasiat. Sopimuskumppani on kertonut, että työntekijät ovat Liettuasta lähetettyjä ja heidät kaikki on vakuutettu Suomessa. Sopimuskumppanilla on suomalainen Y-tunnus.
Tilaajayrityksellä on selvitysvelvollisuus sopimuskumppanistaan. Tilaajan pitää saada sopimuskumppanilta ennen sopimuksen tekemistä tilaajavastuuselvitykset Liettuasta. Koska yrityksellä on Y-tunnus Suomessa, pitää verorekisterimerkintöjä ja veronmaksua koskevat selvitykset saada Liettuan lisäksi myös Suomesta. Lisäksi tilaajan on edellytettävä kirjallisesti, että sopimuskumppani toimittaa sille koko sopimuksen ajan kaikista Suomeen lähetettävistä työntekijöistä eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevat todistukset ennen kuin he aloittavat työnteon.
Jos kaikki työntekijät on vakuutettu Suomessa, pitää tilaajan saada sopimuskumppanilta A1-todistuksien sijaan Suomessa toimivan vakuutusyhtiön antama todistus siitä, että sopimuskumppani on ottanut työntekijöille eläkevakuutuksen ja maksanut eläkevakuutusmaksut tai tehnyt erääntyneistä vakuutusmaksuista maksusuunnitelman. Koska kyse ei ole rakentamisesta, tilaajan ei tarvitse hankkia todistusta työntekijöiden tapaturmavakuuttamisesta.
Tilaajavastuuselvitykset ovat
- selvitys siitä, onko yritys merkitty verorekistereihin
- kaupparekisteriote
- selvitys veronmaksuasioista
- todistus työntekijöiden eläkevakuuttamisesta ja eläkevakuutusmaksujen suorittamisesta tai selvitys siitä, että erääntyneistä eläkevakuutusmaksuista on tehty maksusuunnitelma
- selvitys työhön sovellettavasta työehtosopimuksesta tai keskeisistä työehdoista
- selvitys työterveyshuollon järjestämisestä
- todistus työntekijöiden tapaturmavakuuttamisesta (vain rakentamista koskevissa sopimuksissa)
- tilaajan on sopimusta tehdessä edellytettävä kirjallisesti, että ulkomainen sopimuskumppani toimittaa kaikista lähetetyistä työntekijöistä työntekijöiden eläke- ja tapaturmavakuuttamista koskevat todistukset koko sopimuksen ajalta.
