Kauppa­rekisteristä poistetun osake­yhtiön oikeudellinen asema

Rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeudellisesta asemasta säädetään OYL 20:20–22:ssä. Lisäksi rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeudelliseen asemaan sovelletaan tarvittaessa OYL 20:17.2:n säännöksiä.
4.12.2024 Kalle Kyläkallio Kuva iStock

Tutustu myös Mika Paasikallion juttuun Yrityksen poistaminen kaupparekisterista viranomaisaloitteisesti.

Rekisteriviranomaisen tulee määrätä yhtiö selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä, jos

  1. yhtiöllä ei ole rekisteriin merkittyä toimikelpoista hallitusta,
  2. yhtiöllä ei ole rekisteriin merkittyä elinkeinotoimintalain 6 §:ssä tarkoitettua edustajaa,
  3. yhtiö ei ole rekisteriviranomaisen kehotuksesta huolimatta ilmoittanut OYL 8:10:n mukaisesti tilinpäätösasiakirjoja rekisteröitäviksi vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä ja
  4. yhtiö on asetettu konkurssiin, joka on rauennut varojen puutteeseen (OYL 20:4).

Lisäksi yhtiö on osakkeenomistajan yhtiötä vastaan ajamasta kanteesta määrättävä selvitystilaan, jos 1) OYL 23:1:ssa säädetyt edellytykset kantajan osakkeiden lunastamiseen ovat olemassa, mutta vaikutusvaltaa väärinkäyttänyt ei todennäköisesti täytä lunastusvelvollisuutta sekä 2) yhtiön selvitystilaan määräämiseen on osakkeenomistajien oikeussuojan tarve ja edut huomioon ottaen erittäin painavia syitä (OYL 23:2).

Rekisteriviranomaisen on selvitystilaan asettamisen sijasta poistettava yhtiö rekisteristä, jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen maksamiseen tai varojen määrästä ei saada tietoa eikä osakkeenomistaja, velkoja tai muu ilmoita ottavansa vastatakseen selvitysmenettelyn kuluista (OYL 20:2 ja OYL 23:2.4).

Lisäksi rekisteriviranomaisen on poistettava osakeyhtiö rekisteristä, jos tältä ei ole viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana tullut ilmoitusta rekisteriin ja on syytä olettaa, että ilmoitusvelvollinen on lopettanut toimintansa (KRL 29.1 §).

Se, mistä syystä osakeyhtiö on poistettu rekisteristä, ei yleensä vaikuta siihen, millainen on rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeudellinen asema. Osakeyhtiö on poistettu rekisteristä, kun rekisteriviranomaisen päätös siitä on merkitty rekisteriin (OYL 20:20).

Mistä syystä osakeyhtiö on poistettu rekisteristä, ei yleensä vaikuta siihen, millainen on rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeudellinen asema.

Oikeuskelpoisuus

Rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei menetä oikeuskelpoisuuttaan sen vuoksi, että se on poistettu rekisteristä (HE 109/2005 vp s. 189). Rekisteristä poistettu osakeyhtiö omistaa edelleen sen omaisuuden, joka sillä oli, kun se poistettiin rekisteristä, ja sillä on edelleen ne velvoitteet, jotka sillä oli, kun se poistettiin rekisteristä.

Rekisteristä poistettu osakeyhtiö voidaan asettaa konkurssiin ja siltä voidaan ulosmitata omaisuutta. Lisäksi rekisteristä poistettu osakeyhtiö voi olla YrityssaneerausL:ssa tarkoitetun saneerausmenettelyn kohteena.

Oikeustoimikelpoisuus

Rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeustoimikelpoisuus on rajoitettu. Rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei rekisteristä poistamisen jälkeen voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia (OYL 20:22.1 ja OYL 20:17.2). Säännös ei kuitenkaan ole poikkeukseton. Ensinnäkin OYL 20:22.1:ssa säädettyä kieltoa hankkia oikeuksia ja tehdä sitoumuksia ei sovelleta sen jälkeisiin toimiin, joita selvitysmiehet tekevät osakeyhtiön rekisteristä poistamisen jälkeisessä selvitystilassa (OYL 20:22.4 ja OYL 20:18). Toiseksi toimet, jotka ovat välttämättömiä yhtiön velan maksamiseksi tai yhtiön omaisuuden arvon säilyttämiseksi, ovat sallittuja (OYL 20:22.2).

OYL 20:22.1:ssa säädetty kielto hankkia oikeuksia ja tehdä sitoumuksia tekee käytännössä liiketoiminnan harjoittamisen mahdottomaksi. Kun oikeuksien hankkiminen ja sitoumusten tekeminen on kiellettyä rekisteristä poistamisen jälkeen, rekisteristä poistetun osakeyhtiön liiketoiminta lamaantuu ja näivettyy. Rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei voi esimerkiksi tehdä uusia työsopimuksia tai jatkaa vanhoja työsopimuksia niiden päätyttyä. Rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei voi myöskään hankkia palveluita tai tuotannontekijöitä taikka myydä olemassa olevaa omaisuuttaan (HE 69/2000 vp s. 10). Myöskään mitään uutta tai kehittävää rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei voi tehdä rekisteristä poistamisen jälkeen.

Rekisteristä poistetun osakeyhtiön oikeustoimikelpoisuus on rajoitettu.

Se, että osakeyhtiö poistetaan rekisteristä, ei sinänsä vaikuta yhtiön sopimuksiin. Jos sopimuksessa ei ole varauduttu osakeyhtiön rekisteristä poistamiseen, sopimus on voimassa vähintään niin kauan kuin rekisteristä poistettu osakeyhtiö pystyy täyttämään sopimusvelvoitteensa sopimuksen mukaisesti.
Osakeyhtiön rekisteristä poistamisella on kuitenkin merkitystä sellaisten sopimusten osalta, joissa on yhtiön rekisteristä poistamista koskevia määräyksiä. Toisinaan sopimusta solmittaessa varaudutaan yhtiön rekisteristä poistamiseen ja annetaan yhtiön sopimuspuolelle oikeus ennenaikaisesti päästä irti sopimuksesta.

Huolimatta OYL 20:22.1:ssa säädetystä kiellosta hankkia oikeuksia ja tehdä sitoumuksia, rekisteristä poistetun yhtiön edustajat voivat ryhtyä toimiin, jotka ovat välttämättömiä yhtiön velan maksamiseksi tai yhtiön omaisuuden arvon säilyttämiseksi (OYL 20:22.2).Oikeuskäytännössä ja lainvalmistelutöissä OYL 20:22.2:ssa säädettyjä välttämättömiä toimia on tulkittu suppeasti (HE 109/2005 vp s. 189).

Yhtiön velalla tarkoitetaan muutakin kuin rahavelkaa. Yhtiön velka voi olla esimerkiksi esinevelka. Rahavelan maksaminen koskee velan pääoman, koron ja mahdollisen viivästyskoron maksamista.

Esinevelan maksaminen tarkoittaa joko saman esineen tai toisen esineen palauttamista taikka esineen arvon maksamista. Yhtiön omaisuutta ovat irtaimet esineet ja kiinteät esineet (kiinteistöt). Lisäksi yhtiön omaisuutta ovat raha ja muu rahoitusomaisuus, kuten esimerkiksi osakkeet ja velkakirjat. Yhtiön omaisuuden arvon säilyttämisellä tarkoitetaan esimerkiksi yhtiön omaisuuden korjaamista ja huoltamista sekä omaisuudesta aiheutuneiden tarpeellisten kustannusten maksamista. Omaisuuden arvon säilyttämisellä ei tarkoiteta esimerkiksi uusien vuokrasopimusten tekemistä tai vanhojen vuokrasopimusten jatkamista niiden päätyttyä. Jos yhtiön omaisuutta peruskorjataan siten, että sen arvo nousee pois lukien viranomaismääräyksestä johtuva tason parannus, kyseessä ei ole omaisuuden arvon säilyttäminen, vaan kyse on yhtiön omaisuuden kartuttamisesta, mikä on vastoin OYL 20:22.2:n säännöstä. Rahoitusomaisuuden osalta yhtiön omaisuuden arvon säilyttäminen ei esimerkiksi mahdollista uusien talletusten tekemistä tai varojen sijoittamista osakkeisiin tai velkakirjoihin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön rahoitusomaisuus jähmettyy. OYL 20:22.1:ssa säädetty kielto hankkia oikeuksia ja tehdä sitoumuksia koskee myös osakeyhtiöoikeudellisia toimenpiteitä.

Rekisteristä poistettu osakeyhtiö ei voi esimerkiksi sulautua toiseen osakeyhtiöön, jakautua kahteen tai useampaan yhtiöön, siirtää kotipaikkaansa, hankkia, lunastaa tai luovuttaa omia osakkeitaan, päättää lainan ottamisesta tai antamisesta, päättää osakeannista, optio-oikeuden tai muun OYL 10:1:ssä tarkoitetun oikeuden antamisesta, pääomalainasta, osakepääoman korottamisesta tai osakepääoman alentamisesta eikä perustaa uutta osakeyhtiötä, sopia osakepääomasijoituksesta taikka muuttaa yhtiöjärjestystään tai yritysmuotoaan.

Jos tarkoitus on tehdä enemmän kuin mitä OYL 20:22 mahdollistaa, rekisteristä poistettu osakeyhtiö tulee asettaa selvitystilaan, jossa liikkumavara toimia yhtiön eri asioissa on huomattavasti suurempi kuin rekisteristä poistetulla osakeyhtiöllä (OYL 20:22.4 ja OYL 20:7 sekä OYL 16:15.3, OYL 17:15.3, OYL 17 a:27.3 ja OYL 19:8.3).

Rekisteristä poistetun yhtiön varoja ei voida jakaa osakkeenomistajille tai muille jako-osuuteen oikeutetuille ilman selvitysmenettelyä.

Vastuu yhtiön puolesta tehdystä toimesta

Rekisteristä poistettuun yhtiöön sovelletaan tarvittaessa OYL 20:17.2:n säännöksiä (OYL 20:22.1). Yhtiö ei rekisteristä poistamisen jälkeen voi hankkia oikeuksia eikä tehdä sitoumuksia. Yhtiön puolesta sen rekisteristä poistamisen jälkeen tehdystä toimesta vastaavat toimesta päättäneet ja tekijät yhteisvastuullisesti (OYL 20:22.1 ja OYL 20:17.2).

Yhtiön kanssa sen rekisteristä poistamisen jälkeen tehdyn sopimuksen vastapuoli voi luopua sopimuksesta, jos hän ei tiennyt rekisteristä poistamisesta (OYL 20:22.1 ja OYL 20:17.2).

Yhtiön kirjanpitoon tehtävä merkintä

Rekisteristä poistettu osakeyhtiö on kirjanpitovelvollinen (KPL 1:1). Lisäksi rekisteristä poistetun osakeyhtiön osalta on OYL:ssa säädetty, että yhtiön puolesta tehdyistä toimista on tarvittaessa tehtävä merkintä yhtiön kirjanpitoon (OYL 20:22.2). Tällainen yhtiön puolesta tehty toimi, josta on tarvittaessa tehtävä merkintä rekisteristä poistetun osakeyhtiön kirjapitoon, on esimerkiksi, kun yhtiölle hankittavan omaisuuden vastikkeeksi luovutetaan sopimuskumppanille yhtiön omaisuutta. Jos yhtiön omaisuutta myydään, kauppahinta tulee yhtiölle eikä sille, joka yhtiön puolesta suoritti myynnin, tai osakkeenomistajille yhteisesti. Vastaavasti, jos yhtiön varoilla ostetaan jotain, ostettu omaisuus tulee yhtiölle.

Yhtiön edustaminen

Kun osakeyhtiö poistetaan rekisteristä, yhtiön edustajien eli hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan edustusvalta lakkaa ja samalla lakkaa oikeus tehdä päätöksiä yhtiön puolesta. Jos selvitystilassa oleva osakeyhtiö poistetaan rekisteristä, selvitysmiesten edustusvalta lakkaa. Osakeyhtiön rekisteristä poistamisen jälkeen yhtiön edustajana toimii OYL 20:21.1:ssa tarkoitettu edustaja, jos osakkeenomistajat erikseen valitsevat sellaisen. Osakkeenomistajat voivat valita yhden tai useamman OYL 20:21.1:ssa tarkoitetun edustajan.

OYL 20:21.1:ssa tarkoitetut edustajat valitaan ja erotetaan osakkeenomistajien kokouksessa, johon sovelletaan, mitä yhtiökokouksesta säädetään (OYL 20:21.1). OYL 20:21.1:ssa tarkoitettujen edustajien kelpoisuudesta toimia yhtiön puolesta sovelletaan, mitä OYL 20:22:ssä säädetään (OYL 20:21.1). OYL 20:21.1:ssa tarkoitettuihin edustajiin sovelletaan muutoin soveltuvin osin, mitä selvitysmiehistä säädetään (OYL 20:21.1). OYL 20:21.1:ssa tarkoitetun edustajan tehtävänä on huolehtia OYL 20:22:ssä säädetyistä tehtävistä (HE 109/2005 vp s. 189).

Jos rekisteristä poistetulla yhtiöllä ei ole OYL 20:21.1:ssa tarkoitettua edustajaa haasteen ja muun tiedoksiannon toimittamiseen, tiedoksianto voidaan toimittaa luovuttamalla asiakirjat jollekulle yhtiön palveluksessa olevalle tai, jos tällaista henkilöä ei tavata, yhtiön kotipaikan poliisiviranomaiselle.

Lisäksi tällaisessa tilanteessa siitä on lähetettävä yhtiön osoitteeseen ilmoitus postin välityksellä. Tiedoksiannon katsotaan tapahtuneen, kun kyseinen ilmoitus on annettu postin kuljetettavaksi. Rikosasiassa haastetta ei voi antaa tiedoksi yhtiölle tässä kappaleessa mainitulla tavalla (OYL 20:21.2 ja OYL 24:5.2).

Varojenjako
Rekisteristä poistetun yhtiön varoja ei voida jakaa osakkeenomistajille tai muille jako-osuuteen oikeutetuille ilman selvitysmenettelyä. Yhtiön edustajat voivat kuitenkin viiden vuoden kuluttua rekisteristä poistamisesta jakaa osakkeenomistajille tai muille jako-osuuteen oikeutetuille näille tulevan osuuden yhtiön varoista, jos yhtiön varat eivät ylitä 8 000 euroa eikä yhtiöllä ole tunnettuja velkoja. Varoja saaneet vastaavat saamiensa varojen määrällä yhtiön velkojen maksamisesta (OYL 20:22.3).

Toiminimi

Kun osakeyhtiö poistetaan rekisteristä, samalla päättyy rekisteröinti, jolloin yhtiö menettää rekisteröintiin perustuvan yksinoikeuden toiminimeensä. Jos osakeyhtiö on saanut yksinoikeuden toiminimeen vakiinnuttamalla, osakeyhtiön rekisteristä poistaminen ei vaikuta siihen suojaan, minkä vakiintumissuoja ToiminimiL:n mukaisesti tuottaa.

Rekisteristä poistamisen aikana osakeyhtiön toiminimi kirjoitetaan kuten ennen osakeyhtiön rekisteristä poistamisajankohtaa. Rekisteristä poistetun osakeyhtiön toiminimeä ei kirjoiteta muuttunutta asiantilaa osoittavin lisäyksin. Tämä on toisin, jos osakeyhtiö on konkurssissa tai selvitystilassa, jolloin yhtiön toiminimi on kirjoitettava muuttunutta asiantilaa osoittavin lisäyksin (ToiminimiL 31.2 §).

Velkojen vanhentuminen

Osakeyhtiön rekisteristä poistaminen vaikuttaa sen velkojen vanhentumiseen. Rekisteristä poistetun osakeyhtiön velkojen vanhentumisen osalta on VanhL:ssa säädetty, että velka ei vanhennu, vaikkei velkoja kohdista katkaisemistoimia kyseistä yhtiötä kohtaan (VanhL 11 a.1 §). Velka muuttuu vanhentumattomaksi, kun osakeyhtiö on poistettu rekisteristä. Tällä on merkitystä esimerkiksi siinä poikkeuksellisessa tilanteessa, että rekisteristä poistettu osakeyhtiö myöhemmin saisi omaisuutta.

VanhL 11 a.1 § tarkoittaa myös sitä, ettei velkojalta edellytetä katkaisutoimia rekisteristä poistettuun päävelallisena olevaan osakeyhtiöön nähden säilyttääkseen oikeutensa vaatia maksua saatavasta takaajalta (HE 178/2007 vp s. 25). VanhL 11 a.1 § tarkoittaa myös sitä, että velkojan maksunsaantioikeus säilyy, jos varoja myöhemmin ilmenee. Koska päävelka ei vanhennu, velkoja voi jatkaa saatavansa perimistä takaajilta tai muilta velallisilta. Velkojalla säilyy vastuu huolehtia velan vanhentumisen katkaisemisesta muihin vastuussa oleviin nähden (HE 178/2007 vp s. 17).

Yrityskiinnitys

Osakeyhtiön rekisteristä poistaminen vaikuttaa yrityskiinnitykseen. YritKiinL 27.2 §:n mukaan osakeyhtiön omaisuuteen vahvistettu yrityskiinnitys voidaan poistaa kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun yhtiö on poistettu rekisteristä OYL 20:2:n perusteella. Ennen kuin kiinnitys poistetaan rekisteristä, rekisteriviranomaisen on varattava tiedossaan olevalle kiinnityksenhaltijalle tilaisuus tulla kuulluksi.

Jälkiselvitystoimet

Jos yhtiön rekisteristä poistamisen jälkeen tarvitaan selvitystoimia, rekisteriviranomaisen on sen hakemuksesta, jonka oikeutta asia koskee, määrättävä yhtiö selvitystilaan. Määräystä ei kuitenkaan anneta, jos yhtiön varat eivät riitä selvityskulujen suorittamiseen tai varojen määrästä ei saada tietoa eikä osakkeenomistaja, velkoja tai muu ilmoita ottavansa vastatakseen selvitysmenettelyn kustannuksista (OYL 20:22.4).

Tutustu myös Mika Paasikallion juttuun Yrityksen poistaminen kaupparekisterista viranomaisaloitteisesti.

Asiantuntijana
Kalle Kyläkallio asianajaja, Asianajotoimisto Susiluoto Oy