Nettipankista noudetun pdf- tai html muotoisen tiliotteen automaattikirjaus kirjanpitoon

26.8.2019 Asteri, Atsoft Oy Kuva iStock

Useat pienet kirjanpidot kirjataan pankin tiliotteelta manuaalisesti kirjanpidon päiväkirjaksi, käyttämättä konekielistä tiliotetta. Syynä on usein asiakkaalle aiheutuvat lisäkustannukset sellaisten pankkiyhteyksien avaamiseen, joihin sisältyy konekielisen tiliotteen nouto. Toinen merkittävä syy on teknisen osaamisen tarve konekielisessä käsittelyssä.

Kirjanpitäjällä on tarve tehdä kirjanpito nopeasti, ilman ylimääräistä työtä aiheuttavia tallennusvirheitä.

Tilitoimistojen asiakkaissa on paljon sellaisia kirjanpitovelvollisia, jotka noutavat pankista nettiselaimella kuukausittain pdf- tai html-muotoisen tiliotteen ja lähettävät sen sähköpostilla kirjanpitäjälle kirjanpidon tekemiseksi. Joissain tilanteissa asiakas on antanut tilitoimistolle valtuudet noutaa tiliotteet asiakkaan puolesta.

Edellä mainittujen, ihmisen luettaviksi tarkoitettujen tiliotteiden, konekieliseen käsittelyyn ja tulkintaan on Asteri Ohjelmiin tehty integraatio (”Asteri tapahtumat netistä” ohjelma), jossa

  1. Kirjanpitäjä avaa pankin tiliotteen Acrobat Readeriin tai nettiselaimeen
  2. kopioi sen leikepöydän kautta ”Asteri tapahtumat netistä” ohjelmaan, joka tunnistaa tiliotemuodon ja tulkitsee tiliotteen tapahtumista kirjanpidon päiväkirjan
  3. kopioi leikepöydän kautta Asteri Kirjanpitoon päiväkirjaksi.

Menettely on tehostanut Asteria käyttävien kirjanpitäjien työtä: pankin tiliotemuodosta riippumatta tilitapahtumat saadaan tulkittua koneellisesti kirjanpitoon. Pankin tili täsmää, jolloin kirjanpitäjän tehtäväksi jää täydentää tilitapahtumien vastatilit.

Ohjelmassa on tiliöintiautomatiikka, jota käyttämällä useimpien tilitapahtumien vastatili saadaan myös kirjattua automaattisesti.

Ratkaisevaa integraation hyödyssä on se, että kirjanpito muodostetaan sellaisesta tiliotteesta, joka on ihmisen luettavassa muodossa. Integraatio-ohjelma tulkitsee tiliotteen päiväkirjaksi. Pankin kanssa ei tarvitse tehdä erillistä konekielisen tiliotteen noutosopimusta. Verkkopankista noudettu perusmuotoinen tiliote riittää.

Menettely on selkeä kirjanpitäjälle: hän näkee ruudulla pdf tiliotteen ja siitä tulkitun päiväkirjan ja voi omin silmin varmistua, mitä on tuomassa kirjanpitoon.

Ohjelmaan on toteutettu tulkintoja mm. seuraavien pankkien yms. tiliotteisiin: Aktia, Amex korttitapahtumat, Bank Norwegian luottokorttitapahtumat, Danske Bank, Eurocard, Handelsbanken, Holvi, Mastercard, Nordea, OmaSp, OP, PayPal, POP, Ropo ostolaskujen ja myyntilaskujen laskuluettelo, S-Pankki, Säästöpankit ja Ålandsbanken.

Lisätietoa

 

KirjanpitoUusimmat Artikkelit
Katso kaikki