Työ­suhteen ehdot liikkeen luovu­tuksessa

Liikkeen luovutusta koskevat säännökset voivat tulla sovellettaviksi erilaisissa yritystoiminnan muutostilanteissa ja yritysjärjestelyissä. Siirtyvien työsuhteiden ehdot ja niiden yhdenmukaistaminen uuden työnantajan muiden työntekijöiden kanssa aiheuttavat toisinaan kiperiä tulkintakysymyksiä.
10.10.2022 Albert Mäkelä Kuva iStock

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Milloin kyseessä on liikkeen luovutus?

Työsopimuslain mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena

Työsopimuslaissa ei ole määritelty yksityiskohtaisesti liikkeen luovutuksen tunnusmerkkejä. Liikkeen luovutuksen tärkein kriteeri on, että luovutettavan taloudellisen yksikön identiteetti säilyy. Merkitystä ei siten ole sillä, miten tapahtumaa arvioidaan vero-oikeudellisesti tai yhtiöoikeudellisesti. Liikkeen luovutus on itsenäinen työoikeudellinen käsite.

Liikkeen luovutuksen olemassaolon arviointi perustuu kokonaisarvioon, jossa on huomioitava EU-tuomioistuimen laajasta oikeuskäytännöstä ilmenevät oikeusohjeet. Muun muassa korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2018:64 on selostettu yksityiskohtaisesti EU-tuomioistuimen käytäntöön perustuvat kriteerit, joiden avulla kokonaisarviointi tehdään.

Eri kriteereille annettava painoarvo vaihtelee kuitenkin sen mukaan, millaisesta liiketoiminnasta, liikkeestä tai yrityksestä on kysymys. Liiketoiminnan luonteen osalta arvioinnissa kiinnitetään huomiota erityisesti siihen, perustuuko liikkeen tai yrityksen toiminta pääasiallisesti laitteistoon vai työvoimaan. Jos luovutuksen kohteena olevan taloudellisen yksikön identiteetti perustuu olennaisella tavalla työvoimaan, liikkeen luovutus ei yleensä ole kyseessä, jos olennainen osa henkilökunnasta ei ole siirtynyt luovutuksensaajan palvellukseen.

Muita kriteereitä ovat ne, onko rakennusten ja irtaimiston kaltaista aineellista liikeomaisuutta luovutettu, minkä arvoinen aineeton omaisuus on luovutushetkellä ollut ja onko pääosa henkilöstöstä otettu uuden työnantajan palvelukseen. Arvioinnissa on otettava huomioon myös se, onko asiakaskunta siirtynyt liiketoiminnan mukana, miten samankaltaista ennen luovutusta ja sen jälkeen harjoitettu liiketoiminta on ollut, sekä se, kuinka pitkän ajan liiketoiminta mahdollisesti on ollut keskeytyneenä.

Selvitä oikeudet ja velvollisuudet

Uuden työnantajan on ennen liikkeen luovutusta syytä selvittää siirtyvien työsuhteiden sisältö ja niihin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Uuden työnantajan on myös syytä laatia suunnitelma, jonka nojalla palkkaeroja omien vanhojen työntekijöiden kanssa tasataan. Erityisesti seuraavat tiedot ovat tarpeen selvittää:

  • Siirtyvien työntekijöiden määrät henkilöstöryhmittäin
  • Tiedot poissaolevista työntekijöistä
  • Siirtyvien työntekijöiden työsopimukset ja niiden yksilölliset ehdot
  • Vanhaa työnantajaa sitova työehtosopimus ja sen voimassaoloaika
  • Selvitys vanhan työnantajan käytännöistä, jotka voivat rinnastua työsopimuksen ehtoihin
  • Tiedot erääntyvistä ja erääntyneistä palkoista
Asiantuntijana
Albert Mäkelä OTM, työlainsäädännön asiantuntija