Työssä erikoistuminen hyödyttää itseä ja organisaatiota
Asiakkaiden liiketoimintojen monimutkaistuminen, lainsäädännön ja erilaisten raportointivaatimusten lisääntyminen sekä maailman nopea muutos haastavat taloushallintoalan syventymään ymmärrystään yhä useammassa asiassa. Tämän kehityksen rinnalla tarvitaan toimialan yleisymmärrystä.
Kyse on osaamisen niin sanotusta T-mallista.
– Yhtäältä tulee laajasti kehittää kyvykkyyttä, toisaalta taas syventyä ja erikoistua. Vaikka painotukset vaihtelevat, molempia tarvitaan tulevaisuuden työelämässä, sanoo Taloushallintoliiton koulutuspalveluista vastaava johtaja Juha Sihvonen.
Ensin peruskysymykset, sitten syventyminen
Erikoistuminen ei edellytä kaiken tietämistä jostakin erityisasiasta. Alkuun riittää se, että tietää piirun verran enemmän kuin muut.
– Hanki tietoa sellaisesta sinua kiinnostavasta ammatillisesta asiasta, jota myös asiakkaasi arvostavat ja johon he tarvitsevat tukea, Sihvonen neuvoo.
– Kun sitten vielä viestit hankkimastasi osaamisesta ja kerrytät siitä säännöllisesti kokemusta, olet jo profiloitumassa asiantuntijaksi.
Erikoisalana maatilaohjelmistot
Suonentieto Oy on Suomen johtava maatilaohjelmistojen tuottaja. Sen talous-, palkka- ja tuotannonohjauksen ohjelmia käyttävät niin maaseudun yritykset ja yhdistykset kuin tilitoimistot ja suunnittelutoimistot.
Marika Hiltunen tuli Suonentietoon sovellusneuvojaksi opiskellessaan datanomiksi. Tänä päivänä Hiltunen toimii asiakaspalvelupäällikkönä, on mukana ohjelmistokehityksessä ja järjestää koulutuksia.
Myös myyntipäällikkö Susanna Hämäläinen vetää koulutuksia. Hän on toiminut kouluttajana esimerkiksi Taloushallintoliiton järjestämässä Maa- ja metsätalouskirjanpidon erikoistumisohjelmassa.
Tukea suunnitteluun ja johtamiseen
Maatalouden tuloa verotetaan aina maatilatalouden verolain mukaan. Metsätalouden tuloja käsitellään joko pääomatuloina tai osana liiketoiminnan tulosta.
– Jotta pysyisi pelkästään perusasioiden perässä, suosittelen seuraamaan maa- ja metsätalousalan sekä taloushallintoalan ja Verohallinnon julkaisuja. Syvemmälle menevää tietoa saa muun muassa MTK:n ja Taloushallintoliiton koulutuksista, Hiltunen mainitsee.
– Lakisääteisten verovelvoitteiden sekä talous- ja palkkahallinnon rutiinien pyörittämisen lisäksi maatilat tarvitsevat yhä enemmän tukea toimintansa suunnitteluun ja johtamiseen. Avainasemaan nousee sähköisiin järjestelmiin perustuva reaaliaikainen tieto ja kyky jatkojalostaa sitä, Hämäläinen huomauttaa.
Hiltunen ja Hämäläinen rohkaisevat kaikkia tilitoimistojen ammattilaisia tuomaan esille erikoisosaamisensa. Maatilojen talouden ja verotuksen osaamisesta he toivovat uutta ammattipätevyyden osoitusta.
Koulutusinfo
Business Advisor – Valmennusohjelma tilitoimistojen asiantuntijoille alkaa 8.10.2021
Business Designer 27.9.2021
Business Designer -jatkokurssi 3.12.2021
Maa- ja metsätalouskirjanpidon peruskurssi 22.9.2021
Maa- ja metsätalouskirjanpidon jatkokurssi 23.9.2021
Maa- ja metsätalouskirjanpidon erityiskysymyksiä 18.11.2021
Maa- ja metsätalousasiakkaan talouden suunnittelu 19.11.2021
Lue lisää:
koulutus.taloushallintoliitto.fi
Kouluttaja esittäytyy: Marika Hiltunen
Kuka olet ja mitä teet?
Koulutukseltani olen taloushallinto- ja rahoituspuolen tradenomi. Asiakaspäällikkönä Suonentieto Oy:ssä muun muassa koulutan asiakkaita. Taloushallintoliitossa vedän maa- ja metsätalouden kirjanpidon erikoistumisohjelmaa. Mieheni kanssa toimin myös maatilamme yrittäjinä.
Mikä kouluttamisessa kiinnostaa ja innostaa sinua?
On palkitsevaa, kun pystyy tarjoamaan ratkaisuja asiakkaita ja kollegoita askarruttaviin kysymyksiin. Samalla minäkin opin. Ylipäätään kehittyminen kouluttajana kiinnostaa.
Miksi maa- ja metsätalouskirjanpitoon kannattaa kouluttautua?
Koulutus tarjoaa mahdollisuuden erikoistua sekä monipuolistaa asiakaskuntaa ja palveluita. Jokainen maatila on omanlaisensa yritys.
Millaiseen koulutukseen haluaisit itse osallistua?
Alan muuttuvassa maailmassa minua kiinnostaa oman osaamiseni ylläpito. Kouluttajana haluan oppia käyttämään uusia välineitä ja metodeja. Vuorovaikutteisuutta hyödyntävä kouluttaja tekee aina vaikutuksen.