Työssä erikoistuminen hyödyttää itseä ja organisaatiota

Erikoistuminen korostuu myös taloushallintoalalla. Työssä erikoistuminen on oiva keino tukea organisaation menestymistä ja edistää omaa uraa.
26.8.2021 Vesa Ville Mattila Kuvitus Kirsi Tapani

Asiakkaiden liiketoimintojen monimutkaistuminen, lainsäädännön ja erilaisten raportointi­vaatimusten lisääntyminen sekä maailman nopea muutos haastavat ­taloushallintoalan syventymään ymmärrystään yhä useammassa asiassa. Tämän kehityksen rinnalla tarvitaan toimialan yleisymmärrystä.

Kyse on osaamisen niin sanotusta T-mallista.

– Yhtäältä tulee laajasti ­kehittää kyvykkyyttä, toisaalta taas ­syventyä ja erikoistua. Vaikka ­painotukset ­vaihtelevat, molempia tarvitaan ­tulevaisuuden työelämässä, sanoo ­Taloushallintoliiton koulutuspalveluista vastaava johtaja Juha Sihvonen.

Ensin peruskysymykset, sitten syventyminen

Erikoistuminen ei edellytä kaiken tietämistä jostakin erityis­asiasta. ­Alkuun riittää se, että tietää piirun verran enemmän kuin muut.

– Hanki tietoa sellaisesta sinua kiinnostavasta ammatillisesta asiasta, jota myös asiakkaasi arvostavat ja johon he tarvitsevat tukea, Sihvonen neuvoo.

– Kun sitten vielä viestit hankkimastasi osaamisesta ja kerrytät siitä säännöllisesti kokemusta, olet jo profiloitumassa asiantuntijaksi.

Erikoisalana maatilaohjelmistot

Suonentieto Oy on Suomen johtava maatilaohjelmistojen tuottaja. Sen talous-, palkka- ja tuotannonohjauksen ohjelmia käyttävät niin maaseudun yritykset ja yhdistykset kuin tilitoimistot ja suunnittelutoimistot.

Marika Hiltunen tuli Suonentietoon sovellusneuvojaksi opiskellessaan data­nomiksi. Tänä päivänä Hiltunen toimii asiakaspalvelupäällikkönä, on mukana ohjelmistokehityksessä ja järjestää koulutuksia.

Myös myyntipäällikkö Susanna Hämäläinen vetää koulutuksia. Hän on toiminut kouluttajana esimerkiksi Taloushallinto­liiton järjestämässä Maa- ja metsätalouskirjanpidon erikoistumisohjelmassa.

Tukea suunnitteluun ja johtamiseen

Maatalouden tuloa verotetaan aina maatilatalouden verolain mukaan. Metsä­talouden tuloja käsitellään joko pääomatuloina tai osana liiketoiminnan tulosta.

– Jotta pysyisi pelkästään perusasioiden perässä, suosittelen seuraamaan maa- ja metsätalousalan sekä taloushallintoalan ja Verohallinnon julkaisuja. ­Syvemmälle menevää tietoa saa muun muassa MTK:n ja Taloushallintoliiton koulutuksista, Hiltunen mainitsee.

– Lakisääteisten verovelvoitteiden sekä talous- ja palkkahallinnon rutiinien pyörittämisen lisäksi maatilat tarvitsevat yhä enemmän tukea toimintansa suunnitteluun ja johtamiseen. Avainasemaan nousee sähköisiin järjestelmiin perustuva ­reaaliaikainen tieto ja kyky jatkojalostaa sitä, Hämäläinen huomauttaa.

Hiltunen ja Hämäläinen rohkaisevat kaikkia tilitoimistojen ammattilaisia tuomaan esille erikoisosaamisensa. Maatilojen talouden ja verotuksen osaamisesta he toivovat uutta ammattipätevyyden osoitusta.

Kouluttaja esittäytyy: Marika Hiltunen

Kuka olet ja mitä teet?
Koulutukseltani olen taloushallinto- ja rahoituspuolen tradenomi. Asiakaspäällikkönä Suonentieto Oy:ssä muun muassa koulutan asiakkaita. Taloushallintoliitossa vedän maa- ja metsä­talouden kirjanpidon erikoistumis­ohjelmaa. Mieheni kanssa toimin myös maatilamme yrittäjinä.

Mikä kouluttamisessa kiinnostaa ja innostaa sinua?
On palkitsevaa, kun pystyy tarjoamaan ratkaisuja asiakkaita ja kollegoita ­askarruttaviin kysymyksiin. ­Samalla minäkin opin. Ylipäätään kehittyminen kouluttajana kiinnostaa.

Miksi maa- ja metsätalouskirjan­pitoon kannattaa kouluttautua?
Koulutus tarjoaa mahdollisuuden erikoistua sekä monipuolistaa asiakaskuntaa ja palveluita. Jokainen maatila on omanlaisensa yritys.

Millaiseen koulutukseen haluaisit itse osallistua?
Alan muuttuvassa maailmassa minua kiinnostaa oman osaamiseni ylläpito. Kouluttajana haluan oppia käyttämään uusia välineitä ja metodeja. Vuorovaikutteisuutta hyödyntävä kouluttaja ­tekee aina vaikutuksen.

KoulutusliiteUusimmat Artikkelit
Katso kaikki