Asiat riidelköön – Hegel ja dialektiikka taloushallinnossa

11.5.2021
Janne Fredman

En kehtaa väittää lukeneeni suurta saksalaista filosofia Georg Wilhelm ­Friedrich Hegeliä puhumattakaan kreikkalaisista dialektikoista. Silti Hegeliin liitetty ajatus teesistä, antiteesistä ja synteesistä viehättää. Maallikkoymmärrykseni mukaan tuo menee jotenkin näin, että yhteiskunnassa ei ole yhtä pysyvää ja ikuista totuutta. Asioista keskustellen väitteiden (teesi) ja vastaväitteiden (antiteesi) yhdistelmänä syntyy viimein yhteinen näkemys eli synteesi. Taloushallinnossa tämä tarkoittaa sitä, että eri tahoilla on erilaisia tavoitteita, näkökulmia, painotuksia, mielipiteitä ja makuja. Ja näiden yhdistelmänä muodostuu asiallinen kompromissi ja asiantila – asiasta riippuen joko markkinoilla tai eduskunnassa.

Verohallinnon tehtävänä on kerätä veroja, tehdä verovalvontaa ja varmistaa, että veronkanto on turvattu tulevaisuudessakin. On siellä muitakin tavoitteita, mutta olisin kansalaisena hämmästynyt ja säikähtänytkin, jos mainitsemani tavoitteet eivät olisi sen prioriteettilistan kärjessä. Yritysten, niiden edunvalvontajärjestöjen sekä taloushallinnon asiantuntijoiden tulee puolestaan pitää huolta yritysten eduista ja taloushallinnon prosessien sujuvuudesta. Ja olen vakuuttunut, että vaikka Verohallinto haluaa myös näitä muita tavoitteita ajaa, se ei esimerkiksi taloushallinnon kehitystarpeita ymmärrä niin hyvin kuin suomalaiset taloushallinnon palvelukeskukset, tilitoimistot ja ohjelmisto­talot. Niinpä Tilisanomat.fi-verkkosivustolta löydät paketillisen taloushallintoalan konkareiden näkemyksiä Verohallinnon kehityssuunnitelmista. Eli niitä antiteesejä.

Tilisanomien toimituksen tavoitteena on se, että Tilisanomista tulisi taloushallinnon dialektiikan ykköspaikka.

Kohta kolme vuosikymmentä olen seurannut myös ohjelmisto- ja tilitoimistoalan yhteistä taivalta ja dialektiikkaa. Moni teistä jopa kauemminkin. Molemmat alat ja niiden edustajat tavoittelevat varmastikin samaa asiaa – tyytyväisiä asiakkaita, kannattavaa liiketoimintaa ja suomalaisen taloushallinnon kehittämistä. On kuitenkin ilmiselvää, että tilitoimistoilla ja ohjelmistotaloilla on erilaisia näkemyksiä ja painotuksia. Tässä lehdessä saat lukea ohjelmistoalan duon Mikko Kalliovaara – Janne ­Lyytikäinen näkemyksiä digitaalisen taloushallinnon eduista. Minä ostan nuo ajatukset. Voit myös lukea tilitoimistoalan naiskvartetin, kirjoitusryhmän Kädet savessa vasta-argumentteja. Ostan nekin. Esimerkiksi ohjelmistojen tukipalvelujen tilanne oli tärkeä nosto.

Tilisanomien toimituksen tavoitteena on se, että Tilisanomista tulisi taloushallinnon dialektiikan ykköspaikka. Meillä on jo Suomen parhaat taloushallinnon lukijat ja kirjoittajat. Petrattavaakin meillä on kuitenkin paljon. Paperilla ja verkossa voit jo lukea asiantunti­joiden tuottamaa sisältöä. Sen sijaan esimerkiksi juttujen kommentointimahdollisuus on kauniisti sanottuna rujon kankea. Tähän yritämme keksiä fiksumpia ja kommentoija­ystävällisempiä toimintamalleja.

Emme kuitenkaan ole tinkimässä tippaakaan puhtaista asiakirjoituksista – Leenan, Petrin ja kumppaneiden paikkaa eivät kaiken maailman hegelit ja dialektikot vie. Molempiin riittää sivuja, bitteja ja euroja, kunhan te lehteä tilaatte.

Wikipediasta: ”Dialektiikka on antiikin kreikkalaisten keksimä ja filosofien käyttämä keskustelumuoto, jonka avulla pyrittiin etsimään totuutta, yhteisymmärrystä, kumoamaan ristiriitaisia näkemyksiä tai voittamaan vastapuoli väittelyssä.”

PääkirjoitusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki