Kiin­teistöyhtiöt

28.8.2024
Sirpa Koponen KLT

Yritykset tai yksityishenkilöt voivat omistaa kiinteistöjä suoran omistuksen lisäksi yhtiöomistusten kautta. Näitä kiinteistöä omistavia yhtiöitä on erilaisissa omistusmuodoissa ja esimerkiksi saadun tuoton siirtyminen lopulliselle omistajalle poikkeaa niissä toisistaan. Yhtiön kautta omistaminen voi tapahtua muun muassa osakeyhtiöomistuksessa tavallisen osakeyhtiön, keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön ja asunto-osakeyhtiön kautta. Kun näiden yhtiöiden kirjanpitoa, verotusta ja muita lopullisen osakkeenomistajan asioita käsitellään, on hyvin tärkeää saada ensin tietää, millaisesta omistusyhtiöstä on kyse.

Tavallinen osakeyhtiö

Tavallinen osakeyhtiö on ihan vastaavanlainen kuin mitä hyvänsä liiketointa varten perustettu yhtiö. Yhtiön tunnistaa siitä, että yhtiöjärjestyksessä ei ole ns. huoneistoselostusosiota kiinteistön eri tilojen osalta. Tavallisen osakeyhtiön osalta on muistettava, että kiinteistö on sellaista yhtiön omaisuutta, josta saatu tuotto on osakeyhtiön tuottoa. Osakas ei saa käyttää kiinteistöä käypää arvoa alemmalla hinnalla eikä vuokrata sitä omiin nimiinsä. Kiinteistö on ikään kuin mikä muukin kauppatavara tai omaisuus ja yhtiö harjoittaa sen osalta liiketoimintaa. Kiinteistön kustannukset maksetaan tuotoista saaduilla varoilla tai osakkaiden pääomasijoituksilla.

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö ja asunto-osakeyhtiö

Asunto-osakeyhtiölakia noudattavat asunto-osakeyhtiöt sekä osa keskinäisistä kiinteistöosakeyhtiöistä, joissa osa myös noudattaa asunto-osakeyhtiölakia ja osakeyhtiölakia ”ristiin”. Yhtiö voi noudattaa osakeyhtiölakia ja sen lisäksi myös asunto-osakeyhtiölakia esimerkiksi hallintaan oton tai huoneistojen kunnossapitovastuumääräysten osalta. Nämä seikat ilmenevät tuolloin yhtiön yhtiöjärjestyksestä. Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden yhtiöjärjestyksessä on huoneistoselostusosio. Tuossa kohdassa luetellaan kiinteistön tilat ja saadaan osakeluettelon avulla tieto siitä, kenellä on kunkin huoneiston käyttöoikeus. Osakkeenomistaja on vuokranantaja tai käyttäjä hallitsemistaan tiloista. Mikäli halutaan hakeutua arvonlisäverolliseksi huoneiston osalta, on myös vuokranantajan tehtävä itseään koskeva hakeutuminen. Kiinteistön kustannukset peritään yhtiökokousten budjettipäätösten perusteella osakkeenomistajilta kerätyllä vastikkeilla ja mahdollisesti yhtiön omistuksessa olevien tilojen tuotoilla. Mikäli yhtiö tarvitsee pääomaa, kerätään se osakkailta tai otetaan lainaa, joihin niihinkin kerätään varat myöhemmin osakkailta. Näiden yhtiöiden ei tarvitse soveltaa suunnitelmapoistopakkoa. Ne voivat tehdä poistonsa elinkeinoverolain maksimisäännösten mukaisesti. Asunto-osakeyhtiölakia soveltavat yhtiöt ovat velvollisia laatimaan toimintakertomuksen, jossa annetaan lisätietoa yhtiöstä varsin laajasti. Kirjanpitolautakunta on antanut kirjanpitoa varten yleisohjeen asunto-osakeyhtiölakia noudattaville.

Tärkeimmät pointit

Varmista, onko kyseessä keskinäinen yhtiö vai tavallinen osakeyhtiö.
Varmista, että vuokratulon kerää oikea taho.
Varmista, että mahdollisen arvonlisäveron osalta on tehty hakeutumiset oikein.

Lyhyestä virsi kaunisUusimmat Artikkelit
Katso kaikki