Rakenteinen tilinpäätös on jo arkea

Vaikka tuoreessa hallituksen esityksessä suunnitellaan digitaalista ja rakenteista tilinpäätöstä pakolliseksi suurille ja keskisuurille yrityksille, on rakenteinen tilinpäätös jo arkipäivää monille tilitoimiston asiakkaille. Rakenteisia tilinpäätöksiä on voinut lähettää vapaaehtoisesti jo vuodesta 2019. Vuoden 2022 aikana rakenteisen tilinpäätöksen on lähettänyt yli 10.000 yritystä.
3.5.2022 Janne Fredman Kuva istock

Tässä pieni esimerkki, mistä rakenteisessa tilinpäätöksessä on kyse.

Rakenteinen tilinpäätös toimitetaan PRH:lle iXBRL-muodossa. Tekniikka mahdollistaa sen, että tilinpäätös näkyy ruudulla ihmissilmää miellyttävästi nettiselaimen ymmärtämässä html-muodossa.

Tiedoston perustana on iXBRL-tiedosto, jossa tilinpäätöstiedot ovat rakenteisessa muodossa. Näin niitä voidaan lukea suoraan ja virheettömästi esimerkiksi erilaisiin analyysiohjelmistoihin toisin kuin vaikka pdf-muotoisesta tilinpäätöksestä.

Alla näet saman yhtiön tuloslaskelman yläosaa iXBRL-muodossa. Se on rakenteista tietoa ja sopii ohjelmiston hyödynnettäväksi. Kyllä sitä tosin ammatti-ihminen ymmärtää tuossakin muodossa.

PS. Hallituksen esitys puhuu digitaalisesta tilinpäätöksestä. Termi on harhaanjohtava, koska onhan pdf-muotoon skannattu tai vaikkapa kännykkäkameralla kuvattu tilinpäätös myöskin digitaalinen. Pitäisikin puhua rakenteisesta tilinpäätöksestä, jonka tietoja voidaan paitsi katsella ruudulta myös käsitellä suoraan eri ohjelmistoissa ja tietopalveluissa.

Lue lisää rakenteisesta tilinpäätöksestä Mikko Kalliovaaran artikkelista Tilisanomien numerosta 5/2019.