Rahastointimenettely asunto-osakeyhtiöiden kirjanpidossa ja verotuksessa

Niin kutsutun rahastointimenettelyn käyttämisellä on pitkät perinteet asunto-osakeyhtiöissä ja muissa keskinäisissä kiinteistöosakeyhtiöissä.
25.8.2021 Tapio Tikkanen Kuva iStock

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Muutos pääomavastikkeiden vähennysoikeuteen?

Nykyhallituksen ohjelmassa on todettu, että hallitus ”selvittää mahdollisuutta uudistaa asuntosijoittamisen verotusta siten, että rajoitetaan oikeutta vähentää yhtiölainan lyhennyksen osuus vuokratuloista”. Asia on kytketty uudiskohteiden huomattaviin yhtiövelka­osuuksiin, jotka saattavat olla jopa 80 prosenttia huoneiston velattomasta myyntihinnasta, sekä yleisemminkin kotitalouk­sien velkaantumiseen. Valtiovarainministeriössä on vuoden 2020 aikana laadittu ­muistio asiasta.

Käytännössä muutos tarkoittaisi toteutuessaan pääomavastikkeiden verovähennysoikeuden leikkaamista. Pääomavastike ei olisi osakkaan tuloverotuksessa vähennyskelpoinen, vaikka se olisi ­tuloutettu taloyhtiön kirjanpidossa, jos yhtiövastiketta ­käytetään yhtiölainan lyhennykseen. Yhtiölaina voisi liittyä ­paitsi uudisrakentamiseen myös yhtiössä toteutettuun peruskorjaukseen. Muutos saattaisi myös ­laajeta koskemaan paitsi tuloverolain mukaan verotettavia lähinnä yksityisiä vuokranantajia mahdollisesti myös elinkeinoverolain mukaan verotettavia yrityksiä. Tätä kirjoitettaessa lopullista poliittista päätöstä ei liene vielä asian suhteen tehty.

Asiantuntijana
Tapio Tikkanen KTM, KLT, partneri Kirjurituote Oy, Veromo Oy
KirjanpitoUusimmat Artikkelit
Katso kaikki