CTA Paikka
CTA Paikka

Ulkomaisen tytäryhtiön lopullisten tappioiden verovähennysoikeus

Ulkomaisen tytäryhtiön lopulliset tappiot voidaan vähentää suomalaisen emoyhtiön verotuksessa – mutta täyttyvätkö vuonna 2021 voimaan tulleen konsernivähennyslain tiukat edellytykset juuri koskaan?
18.1.2022 Matti Urpilainen Kuva iStock

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Konsernivähennys – mistä siinä on kysymys?

  • Laki Euroopan talousalueella sijaitsevan tytäryhtiön lopullisen tappion konsernivähennyksestä (1198/2021) tuli voimaan 1.1.2021. Lain taustalla on EU:n komission Suomelle antama huomautus, jonka mukaan Suomen konserniavustusjärjestelmä on ristiriidassa EU-oikeudellisen sijoittautumisvapauden kanssa.
  • Laissa määritellyissä tilanteissa suomalainen emoyhtiö voi vähentää EU- tai ETA-valtioissa sijaitsevan tytäryhtiönsä tappioita tekemällä konsernivähennyksen.
  • Ulkomaisen tytäryhtiön tappioiden täytyy olla EU-tuomioistuimen oikeuskäytännössä tarkoitetulla tavalla lopullisia. Lopullisuus tarkoittaa, että ulkomainen tytäryhtiö tai mikään muu taho ei ole voinut eikä voi käyttää tappioita tytäryhtiön verotuksellisessa kotipaikassa
    tai muualla.
  • Konsernivähennyksen tekeminen edellyttää,
    että ulkomaisen tytäryhtiön toiminta lopetetaan, yhtiö asetetaan selvitystilaan ja puretaan.
  • Konsernivähennys tehdään emoyhtiön veronalaisesta elinkeinotulosta sinä verovuonna, jonka aikana tytäryhtiön selvitystila tai muu vastaava menettely on saatettu loppuun.
  • Konsernivähennystä on vaadittava veroilmoituksella ennen verotuksen päättymistä.
Asiantuntijana
Matti Urpilainen OTT, dosentti, vero-oikeuden ­yliopistonlehtori, Tampereen yliopisto
JuridiikkaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki