Osto­velka – Velan anteeksi­anto tai vanhentuminen – Yrityksen tulo­verotus

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä.
Markku Ojalan erikoisalana on erityisesti yritysverotuksen substanssi- ja menettelykysymykset.
11.8.2023
markku
Markku Ojala johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Miten käsitellään ostovelka yrityksen tuloverotuksessa, jos sen velkoja antaa sen nimenomaisesti anteeksi tai jos velkoja ei ole katkaissut velan vanhentumista ja velka on näin päässyt vanhentumaan?  

Vastaus

Velkojalla/myyjällä ostovelkaa vastaavan myyntisaamisen alaskirjaus hyväksytään verotuksessa, kun takana on tulokseton perimisyritys ja saamisen arvo on näin alentunut. Normaalitilanteissa myyjä alaskirjauksesta huolimatta jatkanee ainakin merkittävien myyntisaamisten perintää ja estää saatavan vanhentumisen.  

Mikäli myyjä on nimenomaisesti antanut anteeksi ostajalle ostovelan, niin tästä anteeksiannosta ei synny veronalaista tuloa, mikäli ostaja on maksukyvytön ja velka on näin myyjälle arvoton. 

Jos ostaja on maksukykyinen ja ostovelka on annettu anteeksi, tämä anteeksianto käsitellään velallisen veronalaisena elinkeinotoiminnan tulona. Tällaisessa tilanteessa ei toisaalta velkojankaan kannalta ole kyse myyntisaamisen arvonalentumisesta tai menetyksestä. 

Jos velallinen on maksukyvytön ja velka näin arvoton ja jos ostovelka pääsee lisäksi vanhenemaan, ei tästä synny velalliselle veronalaista tuloa. Toisin on tosiaan niissä tilanteissa, joissa yhtiö on ollut maksukykyinen ja velka on päästetty vanhenemaan. Tällöin taustalla voi olla velkojan ja velallisen välinen intressiyhteys.

Mikäli ostajayritys on maksukyvytön ja velka on myyjälle arvoton, niin velallisen tuloslaskelmalle tehty kirjaus pitää eliminoida veroilmoitusta täytettäessä. Anteeksi saatu ostovelka on liiketoiminnan muuta tuloa. Aiemmin tuloslaskelmassa oli kohta “Satunnaiset erät”, jossa olennainen anteeksisaanti olisi käsitelty. Nyt tuota riviä ei enää ole, joten “Liiketoiminnan muut tuotot” on ainoa vaihtoehto kirjaukselle. Jos kyseessä on velalliselle olennaisen suuruinen erä, siitä tulee antaa liitetieto otsikon “Poikkeukselliset erät” alla. 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy verotuksestaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki