Omistaja­yrittäjän työ­terveys­huolto ja sairas­kulu­vakuutus

28.2.2023
Eija Männistö
Eija Männistö henkilöstöhallinnon johtava asiantuntija, Taloushallintoliitto

Yrityksellä ei ole mitään työterveyspalveluita käytössään, mutta se on ottanut yksinyrittäjälle sairauskuluvakuutuksen. Voiko yrittäjä maksaa lääkäri- yms. kulut firman kortilla ja hakea korvaukset sen jälkeen vakuutusyhtiöltä firmalle? Vai onko pakko olla työterveyssopimus? 

Vastaus:

Ammatin- ja liikkeenharjoittajat sekä maatalouden harjoittajat eivät voi olla itsensä työnantajia, jonka vuoksi he voivat järjestää itselleen vain pakollisen työterveydenhoidon. Sairauskuluvakuutuksella katetaan lakisääteistä terveydenhuoltoa laajemmin sairaudenhoito, joten tämä ei ole mahdollinen tässä yritysmuodossa. 

Osakeyhtiössä osakkaalle voidaan ottaa sairauskuluvakuutus, kunhan he työskentelevät yrityksessä. Se voi olla tuloverolain 69 §:ssä tarkoitettu verovapaa henkilökuntaetu, jos vakuutus täyttää määritellyt tavanomaisuuden ja kohtuullisen edellytykset. Verovapauden edellytyksenä on lisäksi se, että samantasoisen vakuutusturvan piiriin kuuluvat kaikki yhtiössä työskentelevät henkilöt, olivatpa he sitten yhtiön omistajia tai eivät. Sairauskuluvakuutus voidaan katsoa verovapaaksi eduksi myös siinä tapauksessa, että yhtiön palveluksessa ei ole muita henkilöitä. 

Osakeyhtiönosakkeen omistajalle tai henkilöyhtiön osakkaalle otetun sairauskuluvakuutuksen verovapaus edellyttää myös, että yrittäjälle on järjestetty vastaava työterveydenhuolto sopimuksella kuin työsuhteisille työntekijöille, koska sairauskuluvakuutus voi olla verovapaa etu vain työterveyshuoltoa täydentävänä etuna. Lakisääteinen työterveyshuolto on työnantajan järjestettävä työntekijöille, mikäli yrityksessä on työntekijöitä.

Sinänsä ei ole merkitystä maksaako työntekijä itse kulut vai maksaanko ne yrityksen maksukortilla tai laskulla. 

Aiheesta tarkemmin verottajan ohjeissa: 

Työnantajan ottaman sairauskuluvakuutuksen verotus 

Yrittäjän työterveyshuollon kustannukset verotuksessa 

Henkilökuntaedut verotuksessa 

Taloushallintoliiton jäsenet saavat jäsenetuna neuvontaa kirjanpitoon ja verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Kysymykset voi toimittaa sähköpostilla: asiantuntijat@taloushallintoliitto.fi.

Kysy palkoistaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki