Tilin­tarkastajaan liitty­vät muoto­seikat – mitä väliä niillä on?

Tilintarkastaja niuhottaa jostain muotoseikasta. Mikä siinä nyt on niin tarkkaa? Eikö se voisi vaan tarkastaa ja pistää nimensä alle?
29.8.2023 Riitta Laine ja Jarkko Raitio Kuva iStock

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Rekisterien ja tilinpäätöksen digitalisoituminen

Sähköinen allekirjoittaminen ja tilinpäätösten ja rekisterien digitalisoituminen ja rakenteisuus (esim. XBRL) ovat tuoneet ja tuovat jatkossakin haasteita. Haluamme uskoa, että ne tuovat kuitenkin yhä enenevämmässä määrin myös mahdollisuuksia!

· Yhtiöiden ei pitäisi pystyä rekisteröimään tilintarkastajaa, jota ei löydy PRH:n tilintarkastajarekisteristä. Kaupparekisterin ja tilintarkastajarekisterin tulisi siis keskustella keskenään reaaliajassa. Tämä mahdollistaisi myös sen, että vanhentunut tilintarkastajatieto liputettaisiin kaupparekisterissä, ja edellyttäisi tiedon päivittämistä uuteen.

· Kaupparekisterin tulisi pystyä valvomaan tilintarkastajan valitsemisvelvollisuuden noudattamista. Rekisteritietojen, tilinpäätösten ja yhtiöjärjestysten ajantasaisuus ja rakenteisuus mahdollistaisivat valvonnan kahden peräkkäisen tilinpäätöksen tietojen ja yhtiöjärjestysmääräysten perusteella. Laiminlyönti tilintarkastajan valinnassa liputettaisiin kaupparekisterissä.

· Kaupparekisterin tulisi pystyä liputtamaan tilikaudelta puuttuva tilintarkastuskertomus tilinpäätöstietojen yhteydessä. Tilintarkastuskertomusten rakenteisuus mahdollistaisi myös mukautetun kertomuksen liputtamisen.

Asiantuntijana
Riitta Laine KHT, tilintarkastusasiantuntija, Suomen Tilintarkastajat ry
Jarkko Raitio KTT (talousoikeus), Suomen Tilintarkastajat ry
TilintarkastusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki