Omien osakkeiden hankkiminen ja lunastaminen yhtiö­oikeudessa

Osakeyhtiön omien osakkeiden hankkimisesta ja lunastamisesta säädetään OYL 15 luvussa.
10.10.2024 Kalle Kyläkallio Kuva iStock

Yleistä

Osakeyhtiön omien osakkeiden hankkimisesta ja lunastamisesta sekä osakkeiden pitämisestä, luovuttamisesta ja mitätöimisestä että panttina pitämisestä säädetään OYL 15 luvussa. Tässä artikkelissa käsitellään OYL 15 luvussa säädettyä omien osakkeiden hankkimista ja lunastamista.

Tässä artikkelissa ei käsitellä OYL 15 luvussa säädettyjä lunastusehtoisia osakkeita eikä muita OYL:ssa säädettyjä lunastustilanteita kuten OYL 3:7:ssä tarkoitettua osakkeiden lunastamista, OYL 16:13:ssä säädettyä sulautumista vastustavien osakkeenomistajien, , OYL 17:13:ssä säädettyä jakautumista vastustavien osakkeenomistajien eikä OYL 17 a:18:ssä säädettyä kotipaikan siirtoa vastustavien osakkeenomistajien osakkeiden lunastamista. Tässä artikkelissa ei myöskään käsitellä OYL 18:1:ssä tarkoitettua vähemmistöosakkeiden lunastamista eikä OYL 23:1:ssä tarkoitettua osakkeenomistajan vaikutusvallan väärinkäyttöön perustuvaa osakkeiden lunastamista.

Mitä omien osakkeiden hankkimisella ja lunastamisella tarkoitetaan?

OYL 15 luvussa hankkimisella tarkoitetaan tilanteita, joissa osakkeenomistajat luovuttavat osakkeita vapaaehtoisesti yhtiölle.

Hankkimisella tarkoitetaan myös tilannetta, jossa osakkeenomistaja tekee aloitteen (tarjouksen) osakkeiden tulemiseksi yhtiön omistukseen joko vapaaehtoisesti tai sopimuksesta, esimerkiksi osakassopimuksesta, johtuvan velvoitteen perusteella, ja jossa yhtiöllä on vapaa valta suhteessa tarjouksen tehneeseen osakkeenomistajaan valita, hyväksyykö yhtiö tarjouksen osakkeiden ostamisesta tai muunlaisesta saannosta.

OYL 15 luvussa lunastamisella tarkoitetaan yhtiön päätöstä, jonka perusteella osakkaan on luovutettava osakkeensa yhtiölle.

Miksi yhtiö hankkii tai lunastaa omia osakkeitaan?

Yhtiö voi monista eri syistä haluta omistukseensa omia osakkeitaan. Tällaisia syitä ovat esimerkiksi sukupolvenvaihdoksen tai omistajan vaihdoksen helpottaminen, ristiinomistuksen syntyminen tai voimassapitäminen, osana palkanmaksua, osakepohjaisten kannustinohjelmien toteuttaminen, yrityskaupan kauppahinnan maksaminen sekä vastikkeen maksaminen sulautumisessa ja jakautumisessa. Lisäksi syynä voi olla vaihtoehto osingonjaolle tai maksuttomalle osakeannille.

Miten yhtiö voi hankkia tai lunastaa omia osakkeitaan?

Osakeyhtiö voi hankkia omia osakkeitaan vastikkeellisesti tai ilman vastiketta. Myös omien osakkeiden lunastaminen voi tapahtua joko vastikkeellisesti tai ilman vastiketta.

Osakeyhtiö voi hankkia tai lunastaa omia osakkeittaan joko osakkeenomistajien omistamien osakkeiden suhteessa tai muuten kuin osakkeenomistajien omistamien osakkeiden suhteessa (suunnattu hankkiminen/suunnattu lunastaminen).

Omien osakkeiden hankkimisen ja lunastamisen yleiset edellytykset

Omien osakkeiden hankkimisessa ja lunastamisessa on kysymys OYL 13:1.1:n 3 kohdassa tarkoitetusta varojen jakamisesta osakkeenomistajille. Tämä merkitsee, että niissä tapauksissa, joissa omien osakkeiden hankkimiseen tai lunastamiseen sovelletaan OYL 15 luvun säännöksiä, samalla sovelletaan myös OYL 13 luvun varojen jakamista koskevia säännöksiä, jollei OYL 15 luvun säännöksistä muuta johdu.

Jotta yhtiö voi hankkia tai lunastaa omia osakkeitaan, omien osakkeiden hankkimisen tai lunastamisen tulee täyttää yleiset varojakoa koskevat OYL 13:2, 3 ja 5:ssä säädetyt edellytykset. OYL 13:3:n mukaan varojen jakaminen perustuu viimeksi vahvistettuun ja, jos yhtiössä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisuus valita tilintarkastaja, tilinpäätöksen on oltava tilintarkastettu. OYL 13:5:n mukaan jollei OYL 13:2:stä muuta johdu, yhtiö saa jakaa vapaan oman pääoman, josta on vähennetty yhtiöjärjestyksen mukaan jakamatta jätettävät varat sekä määrä, joka on kehitysmenona merkitty taseeseen kirjanpitolain mukaisesti. OYL 13:2:ssä säädetään, ettei varoja saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden.

OYL 15 luvun säännöksiä omien osakkeiden hankkimisesta, lunastamisesta ja pantiksi ottamisesta ei sovelleta, kun yhtiö

  1. vastaanottaessaan liikkeen sulautumisessa, jakautumisessa tai siirtyneenä yhtiönä kotipaikan siirrossa taikka muussa liikkeen luovutuksessa saa omistukseensa tai pantiksi liikkeeseen kuuluvia omia osakkeitaan,
  2. ostaa yhtiön saamisesta ulosmitatun oman osakkeensa huutokaupassa taikka
  3. saa oman osakkeensa vastikkeetta.

Määrällinen hankinta- ja lunastamisrajoitus
Omien osakkeiden hankkimista ja lunastamista on määrällisesti rajoitettu. Yksityinen osakeyhtiö ei saa hankkia tai lunastaa kaikkia omia osakkeitaan. Julkisessa osakeyhtiössä päätöstä omien osakkeiden hankkimisesta, lunastamisesta tai pantiksi ottamisesta ei saa tehdä siten, että yhtiöllä ja sen tytäryhteisöillä hallussaan tai panttina olevien omien osakkeiden yhteenlaskettu määrä olisi yli yksi kymmenesosa kaikista osakkeista.

Omien osakkeiden hankkimista ja lunastamista on määrällisesti rajoitettu.

Yhtiön omien ja emoyhtiön osakkeiden merkintäkielto

Yhtiö tai sen tytäryhteisö ei saa vastiketta vastaan merkitä yhtiön osakkeita. Yhtiön omien ja emoyhtiön osakkeiden merkintää koskeva kielto on tarpeellinen, koska OYL:ssa ei ole erityisesti rajattu niitä tilanteita, joissa yhtiö saa vastiketta vastaan hankkia omia osakkeitaan tai tytäryhteisö saa vastiketta vastaan merkitä emoyhtiön osakkeita.

Jos yhtiö on merkinnyt yhtiön osakkeita sen perustamisen yhteydessä, perustamissopimuksen allekirjoittajien katsotaan merkinneen osakkeet. Jos yhtiö on merkinnyt yhtiön osakkeita maksullisessa osakeannissa, sen hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan katsotaan merkinneen osakkeet. Jos tytäryhteisö on merkinnyt emoyhtiön osakkeita, emoyhtiön hallituksen jäsenten ja toimitusjohtajan sekä tytäryhteisössä vastaavassa asemassa olevien katsotaan merkinneen osakkeet. Merkitsijät ovat yhteisvastuussa merkintähinnan maksusta. Merkitsijänä ei kuitenkaan pidetä sitä, joka osoittaa, että hän vastusti merkintää tai ettei hän tiennyt eikä hänen olisi pitänytkään tietää merkinnästä.

Sen, joka on merkinnyt yhtiön osakkeita omissa nimissään yhtiön tai sen tytäryhteisön lukuun, katsotaan merkinneen osakkeet omaan lukuunsa.

Yhtiön omien ja emoyhtiöiden osakkeiden rahoituskielto

Yhtiö ei saa antaa rahalainaa, varoja tai vakuutta käytettäväksi siihen tarkoitukseen, että ulkopuolinen voi hankkia yhtiön tai sen emoyhtiön osakkeita. Rahoituskieltoa ei kuitenkaan sovelleta sellaisiin jakokelpoisten varojen rajoissa toteutettaviin toimiin, joiden tarkoituksena on osakkeiden hankkiminen yhtiön tai sen lähipiiriin kuuluvan yhtiön työntekijöille.

Päätöksenteko

Omien osakkeiden hankkimisesta ja lunastamisesta päätetään yhtiökokouksessa. Yksityisessä osakeyhtiössä päätös voidaan tehdä OYL 5:26:ssä tarkoitetulla enemmistöllä. Julkisessa osakeyhtiössä päätös on tehtävä OYL 5:27:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä.

Yhtiökokouksen päätöksellä, jossa mainitaan hankittavien osakkeiden enimmäismäärä osakelajeittain, valtuutuksen voimassaoloaika sekä vastikkeen vähimmäis- ja enimmäismäärä, voidaan valtuuttaa hallitus päättämään hankkimisesta kokonaan tai joiltakin osin. Valtuutus voi olla voimassa enintään 18 kuukautta.

Suunnattu hankkiminen ja suunnattu lunastaminen

Omia osakkeita voidaan hankkia muuten kuin osakkeenomistajien omistamien osakkeiden suhteessa (suunnattu hankkiminen), jos siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy.

Suunnatun hankkimisen hyväksyttävyyttä arvioitaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota tarjotun vastikkeen ja osakkeen käyvän hinnan suhteeseen. Yhtiökokouksen päätös on tehtävä OYL 5:27:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä. Sama koskee hallituksen valtuuttamista sellaiseen hankkimiseen, jossa ei suljeta pois hallituksen oikeutta päättää suunnatusta hankkimisesta. Tällaisessa valtuutuksessa hallituksella on oikeus päättää omien osakkeiden suunnatusta hankkimisesta, vaikka hallitusta ei ole valtuutettu siitä erityisesti päättämään. Tämä hallituksen oikeus on yhtiökokouskutsuun otettavalla maininnalla saatettava osakkeenomistajien havaittavaksi.

Omia osakkeita voidaan lunastaa muuten kuin osakkeenomistajien omistamien osakkeiden suhteessa (suunnattu lunastaminen) vain kaikkien osakkeenomistajien suostumuksella. Julkinen osakeyhtiö voi kuitenkin OYL 5:27:ssä tarkoitetulla määräenemmistöllä päättää OYL 15:9:ssä tarkoitetusta osakkeiden yhdistämisestä.

Painava taloudellinen syy omien osakkeiden suunnatussa hankkimisessa

Edellytyksenä suunnatulle omien osakkeiden hankkimiselle on, että siihen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Sitä vastoin omien osakkeiden suunnatulle lunastamiselle ei ole asetettu tällaista edellytystä silloinkaan, kun lunastamiseen sovelletaan OYL 15 luvun säännöksiä.

Yhtiön kannalta painavan taloudellisen syyn vaatimuksen tarkoituksena on ensi sijassa korostaa OYL 1:7:ssä tarkoitetun yhdenvertaisuusperiaatteen soveltamista. Koska omien osakkeiden suunnattuun hankintaan liittyy riski osakkeenomistajien eriarvoisesta kohtelusta, olisi hankinta yleensä tehtävä osakkeenomistuksen suhteessa. Jos kuitenkin omien osakkeiden suunnatun hankinnan kaikille osakkeenomistajille tuottamat hyödyt ylittävät osakkeenomistajan muodollisen yhdenvertaisuuden syrjäyttämisestä aiheutuvat haitat, voidaan omia osakkeita hankkia suunnatusti. Yksi esimerkki tällaisesta tilanteesta on omien osakkeiden hankkiminen julkisesta kaupankäynnistä.

Omien osakkeiden suunnatussa hankkimisessa on muutoinkin olennaista, että sen ehdot ovat yhdenvertaisuusperiaatteen mukaisia. Omien osakkeiden suunnattu hankkiminen saattaa olla yhdenvertaisuuden kannalta ongelmallinen myös esimerkiksi silloin, kun merkittävä osa yhtiön jakokelpoisista varoista käytetään omien osakkeiden suunnattuun hankintaan (HE 109/2005 vp s. 138).

Yhtiön kannalta painava taloudellinen syy voi olla käsillä, jos osakelajeja yhdistettäessä osakkeenomistajien yhdenvertainen kohtelu toteutetaan suorittamalla kalliimman lajin haltijoille hyvitystä omien osakkeiden suunnatun hankkimisen muodossa. Myös eräät osakepalkkioille perustuvat kannustinjärjestelmät voivat olla sellaisia, että omien osakkeiden suunnattu hankkiminen on yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Lisäksi sukupolvenvaihdoksen toteuttaminen tai yhtiön sisäisten riitojen ratkaiseminen voi olla yhtiön kannalta painava taloudellinen syy. Selvää kuitenkin on, että mahdollisuus omien osakkeiden suunnattuun hankkimiseen rajoittuu hyvin poikkeuksellisiin tilanteisiin (HE 109/2005 vp s. 103 ja 138).

Omien osakkeiden suunnatulle hankkimisellekaan ei kuitenkaan tarvitse olla yhtiön kannalta painavaa taloudellista syytä, jos yhtiön kaikki osakkeenomistajat suostuvat omien osakkeiden suunnattuun hankkimiseen.

Yhtiölle hankitut tai lunastetut omat osakkeet tai yhtiölle muulla tavalla tulleet omat osakkeet voidaan pitää yhtiöllä, mitätöidä tai luovuttaa edelleen.

Tarjottava vastike ja käyvän hinnan suhde

Omien osakkeiden suunnatun hankinnan hyväksyttävyyden arvioinnissa on erityisesti kiinnitettävä huomiota tarjotun vastikkeen ja osakkeen käyvän hinnan suhteeseen. Hyväksyttävyys liittyy läheisesti ainakin yhdenvertaisuusperiaatteeseen ja yhtiön etuun.

Normaalisti omien osakkeiden hankintahinta ei saa ylittää käypää hintaa, koska muussa tapauksessa omien osakkeiden hankkiminen suunnatusti loukkaa muiden kuin niiden osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta, joilta hankitaan osakkeita. Lisäksi yli käypään hintaan suoritettuun omien osakkeiden hankkimiseen voi sisältyä laitonta varojenjakoa. Yli käypään hintaan tapahtuva suunnattuun omien osakkeiden hankinta edellyttää erityisiä perusteita. Koska yksityisessä osakeyhtiössä on vaikea määritellä osakkeen käypää hintaa, on omien osakkeiden suunnattuihin hankintoihin suhtauduttava pidättyvästi. Perusteluvelvollisuus hinnan asianmukaisuudesta on yhtiön hallituksella, joka tekee yhtiökokoukselle päätösehdotuksen tai valtuutuksen nojalla itse päätöksen.

OYL ei aseta estettä sille, että yhtiö hankkii omia osakkeitaan alihintaisesti. Tällainen omien osakkeiden hankinta on pääsääntöisesti sallittua. Silloin kun osakkeenomistaja osallistuu alihintaiseen omien osakkeiden hankintaan luovuttamalla omistamansa osakkeen tai osakkeet, osakkeenomistaja ei voi kuin poikkeustapauksessa myöhemmin moittia kyseistä yhtiökokouksen tai hallituksen päätöstä, koska osakkeen tai osakkeiden luovuttamisella osakkeenomistaja on antanut suostumuksensa alihintaiselle omien osakkeiden hankkimispäätökselle.

Omien osakkeiden hankkimispäätöksen ja lunastamispäätöksen sisältö

Hankkimispäätöksessä ja lunastamispäätöksessä on mainittava

  1. onko kysymys hankkimisesta vai lunastamisesta,
  2. päätöksessä tarkoitettujen osakkeiden lukumäärä tai enimmäismäärä osakelajeittain,
  3. keneltä osakkeita hankitaan tai lunastetaan ja tarvittaessa se, missä järjestyksessä, sekä suunnatussa hankkimisessa perustelut sille, että suunnattuun hankkimiseen on OYL 15:6.1:ssa momentissa tarkoitettu painava taloudellinen syy
  4. aika, jonka kuluessa hankittavat osakkeet on tarjottava yhtiölle, tai päivä, jona osakkeet lunastetaan
  5. osakkeista maksettava vastike ja perustelut sen määrittämiselle sekä, jos vastike on muuta omaisuutta kuin rahaa, selvitys tällaisen omaisuuden arvosta,
  6. vastikkeen maksuaika sekä
  7. miten menettely vaikuttaa yhtiön omaan pääomaan.

Pitäminen, mitätöinti ja luovutus

Yhtiölle hankitut tai lunastetut omat osakkeet tai yhtiölle muulla tavalla tulleet omat osakkeet voidaan pitää yhtiöllä, mitätöidä tai luovuttaa edelleen.
Hallitus voi päättää mitätöidä yhtiön hallussa olevat omat osakkeet. Mitätöiminen on ilmoitettava rekisteröitäväksi viipymättä. Osakkeet on mitätöity, kun ilmoitus on rekisteröity.
Jos yhtiö luovuttaa omia osakkeittaan edelleen, se toteutetaan OYL 9 luvussa säädetyllä osakeannilla.

Vastoin OYL:n säännöksiä hankitut tai lunastetut omat osakkeet on luovutettava ilman aiheetonta viivytystä, kuitenkin viimeistään vuoden kuluttua saannosta. Jos julkisella osakeyhtiöllä ja sen tytäryhteisöillä olevien yhtiön osakkeiden yhteenlaskettu osuus on yli yksi kymmenesosa kaikista osakkeista sen vuoksi, että osakkeita on hankittu OYL 15:2:ssä tarkoitetulla tavalla, mainitun määräosan ylittävältä osin osakkeet on luovutettava kolmen vuoden kuluessa saannosta. Jos osakkeita ei ole luovutettu edellä mainituissa määräajoissa, ne on mitätöitävä.
Emoyhtiön hallussa olevat omat osakkeet on mitätöitävä ennen tytäryhteisön hallussa olevia emoyhtiön osakkeita.

Yhtiöjärjestys vai osakassopimus?

Omien osakkeiden hankkimisesta ja varsinkin lunastamisesta kannattaa määrätä yhtiöjärjestyksessä (lunastusehtoiset osakkeet; OYL 15:10), jolloin on jo etukäteen varauduttu siihen mahdollisuuteen, että tietyissä olosuhteissa osakkeet tulevat tai ainakin voivat tulla hankkimisen ja/tai lunastamisen johdosta yhtiön omistukseen. Pelkkä osakassopimus ei välttämättä riitä, koska siinä annettu suostumus ei yleensä ole riittävän yksilöity, jotta osakkeiden hankkiminen tai lunastaminen olisi mahdollista (KKO 2020:34).

Asiantuntijana
Kalle Kyläkallio asianajaja, Asianajotoimisto Susiluoto Oy