www.tilisanomat.fi

Tilisanomat sai viime vuoden lopulla uuden verkkopalvelun. Palvelusta on monenlaista etua Tilisanomien lukijoille: paitsi että se toimii kätevästi lehtiarkistona, josta tiedonhaku on yksinkertaista, palvelu mahdollistaa myös juttujen kommentoinnin ja avoimen taloushallintoalaan liittyvän keskustelun.
23.1.2006

Hanna Saarinen

Tilisanomat-lehti pitää taloushallinnon alalla pitkään työskennelleet, vasta-alkajista puhumattakaan, ajantasalla. Lehden artikkelit pyrkivät monipuolisesti tukemaan alalla työskentelevien ammattitaitoa. Tavallista onkin, että Tilisanomien lukija haluaa säästää tilaamansa lehdet, sillä Tilisanomista löytyy usein apua, silloin kun sitä tarvitsee.

Oma-aloitteinen lehtiarkistointi ei enää ole kuitenkaan tarpeen. Joulukuusta alkaen Tilisanomat siirtyi verkkoon printtilehteä monimuotoisempana palveluna, jossa on mahdollista esimerkiksi esittää lisäkysymyksiä artikkelien sisällöistä ja kommentoida niitä.

Tällä hetkellä verkkoon on siirretty 5 / 2005 ja 6 / 2005 -lehdissä ilmestyneet artikkelit sekä kaikki vuonna 2005 ilmestyneet kolumnit ja palstat. Arkisto täydentyy lehti lehdeltä, joita on jatkossa hyvien hakuohjelmien avustuksella helppo seuloa läpi ja löytää näin nopeasti kaivattu tieto.

Tilisanomien verkkosivuilla kannattaa käydä vierailemassa myös lehden ilmestymisen välisinä aikoina, sillä esimerkiksi tärkeitä päätöksiä käsittelevät artikkelit on tarkoitus julkaista verkkosivuilla pikimmiten päätösten synnyttyä. Välttämättä jokaista verkkopalvelun artikkelia ei julkaista lehden paperiversiossa lainkaan.

Verkkopalveluun on oikeutettu jokainen Tilisanomat-lehden tilaaja. Palstat ja kolumnit voi lukea ilman sisäänkirjautumista, mutta artikkeleiden lukemiseen tarvitaan rekisteröitymistä.

Etusivun yläpalkeissa toistuvat jokaisella sivulla linkit Tilisanomat-lehden yhteystietoihin, tilaajapalveluun sekä sisään kirjautuminen -sivulle. Jokaisen sivun oikeassa laidassa on linkki sekä mediakorttiin, josta selviää muun muassa lehden ilmestymisaikataulu, että Taloushallintoliiton verkkosivuille.

Etusivu kertoo palvelun sisällön

Palvelun etusivun keskellä näkyy kaksi pääartikkelia. Etusivun artikkelit löytyvät myös pääotsakkeiden alta, kirjanpito, verotus ja muu taloushallinto. Klikkaamalla esimerkiksi verotus-kohtaa, saa esille jokaisen 5/2005 lehden jälkeen julkaistun verotusta käsittelevän artikkelin otsikon ja otteen artikkelista.

Otoksen artikkeleista on listattu aikajärjestykseen.

Artikkelin ilmestymispäivämäärä on tummennettu. Verkkoon artikkelit laitetaan kronologisessa järjestyksessä siten, että uusimmat ovat sivun alussa, vanhimmat lopussa. Kokonaisuudessaan artikkelit voi lukea kirjautumisen jälkeen.

Lue ja kommentoi

Tilisanomien verkkopalvelua on kehitetty helpottamaan taloushallinnonalan ammattilaisen työntekoa, mutta parhaimmillaan Tilisanomien verkkojulkaisu myös aktivoi lukijoita ottamaan kantaa. Jokaista artikkelia, palstaa ja kolumnia on mahdollista kommentoida ja arvioida. Myös omien juttuideoiden antaminen toimitukselle onnistuu verkkopalvelussa helposti kohdassa kommentti. Kommenttiruutu avautuu artikkelin lopussa olevasta näppäimestä. Kommenttikentässä voi pohtia artikkelin sisältöä tai esimerkiksi täydentää artikkelia. Myös kysymysten esittäminen on mahdollista. Artikkelia kommentoitaessa kommentin otsikointiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Hyvä otsikko kuvaa selkeästi kommentoitavan artikkelin sisältöä.

Tilisanomien verkkosivuston artikkeleita voi myös arvioida. Antamalla jutusta arvion tai ehdottaessa toimitukselle juttuideaa osallistuu automaattisesti 50 euron arvoisen palkinnon arvontaan. Lukijoiden mielipiteet ovat tärkeä ohjenuora kehittäessämme lehteä entisestään.

Rekisteröityminen on helppoa

Jos haluat lukea Tilisanomien artikkeleita verkosta, joudut ensimmäisellä kerralla rekisteröitymään. Rekisteröitymisen yhteydessä luodaan oma salasana, jolla voi jatkossa lukea artikkeleita kätevästi. Salasanan voi luonnollisesti keksiä itse, mutta suositusten mukaan olisi hyvä, jos salasana sisältäisi sekä välimerkkejä, numeroita että kirjaimia. Salasanan suositusmitaksi on määritelty vähintään kuusi merkkiä. Rekisteröitymisessä vaadittava asiakasnumero löytyy lehden takakannen osoitelipukkeesta. Huomaathan, että yhtä tilausta kohden on vain yksi verkkosivuston käyttöoikeus ja se on henkilökohtainen.

Artikkelin yhteydessä on yläpalkkeihin luotu mahdollisuus muuttaa omia tietoja (kuva 5). Omat tiedot –kohtaa klikkaamalla voi muuttaa salasanaa ja päivittää yhteystietoja.

Kertaa koko verokoulun oppimäärä

Palstoja on verkkosivuilla viisi: IFRS-sanasto, Kila, KHO, KKO ja verokoulu. IFRS-sanaston verkkojulkaisusta voi kätevästi tarkistaa englanninkielisen käsitteen suomennoksen aina tarvittaessa. Sanasto on päivitetty aakkosjärjestykseen, mikä tekee käsitteiden hausta helppoa. Kilan, KHO:n ja KKO:n päätökset on päivitetty sivustolle kronologisessa järjestyksessä.

Kokonaisuudessaan verkossa julkaistu verokoulu puolestaan helpottaa asioiden opettelua ja kertausta.

Hyvä kolumnisti provosoi

Tilisanomien vakiokolumnistien kirjoitukset löytyvät viimeisen pääotsakkeen alta. Myös kolumneja on mahdollista kommentoida. Jos mieli tekee kiittää tai kiistää, sekin onnistuu. Kenties Jaakko Heinimäki onnistui taas avaamaan inhimillisen ikkunan numerohenkiseen talousmaailmaan? Tai Pertti Kettunen yllättämään lukijansa kertomalla kokaiinin katuhintojen romahtamisesta tai väittämällä Pekingin tapahtumien vaikuttavan kotimaisiin asuntomarkkinoihin? Entä miten vastata Pauli Vahteran väitteeseen siitä, että jokainen kirjanpitäjä on talousrikollinen? Kolumnisteilla on lupa liioitella ja kärjistää, mikä on omiaan herättämään lukijoissa uusia ajatuksia. Kommentit, ruusut ja risut ovat kaikki tervetulleita, oli arviosi kohteena kolumni tai muu Tilisanomien artikkeli. Tilisanomien verkkopalvelu on hyvä foorumi käydä taloushallinnonalaan liittyvää keskustelua.

YleisetUusimmat Artikkelit
Katso kaikki