CTA Paikka
CTA Paikka

Uudet KLT:t juhlivat tutkintoaan

Uudet KLT-tutkinnon suorittaneet juhlistivat tutkintoa Finlandia-talossa Tili- ja veropäivien yhteydessä. Tili-instituuttisäätiön järjestämän tutkinnon suorittaneita oli kaikkiaan 77 viime vuonna. Tutkinnon suorittaneiden tunnelmat olivat erinomaiset.
13.3.2007

KTM

Tutkinto kruunasi pitkän ammattitaidon

Jukka Naukkarinen valmistui yo-merkonomiksi vuonna 1976 ja on siitä lähtien toiminut kirjanpidon tehtävissä. Vuonna 1983 hän perusti Poriin oman yrityksen Tili-Jukka Ky:n, joka toimi noin 22 vuotta. Hieman yli vuosi sitten Account Masters Oy osti Tili-Jukan, ja hän siirtyi uuden yrityksen palvelukseen.

– Muutos oli suuri mutta miellyttävä, toteaa Jukka Naukkarinen.

Oma ala, ulkoinen laskentatoimi, on tuntunut oikealta nuoruuden opinnoista lähtien. KLT-tutkintoa Naukkarinen arvostaa korkealle, se kruunaa hänen pitkän työkokemuksensa alalta. Hänen mielestään KLT-tutkinto on osoitus alan yleissivistyksestä.

– Tulee opiskeltua sellaisiakin asioita, joita omassa työssä ei jatkuvasti tarvitse, esimerkiksi konsernitilinpäätökseen ja kauppaoikeuteen liittyviä seikkoja.

Naukkarinen on pitkällä tilitoimistourallaan nähnyt alan huiman teknisen ja tiedollisen kehityksen.

– Vuonna 1976 työtä tehtiin parannetulla amerikkalaisella sarakekirjanpidolla, muistelee Naukkarinen ensimmäisiä työvuosiaan.

Vuonna 1986 hän osti ensimmäisen oman tietokoneen, joka maksoi 40 000 markkaa Tukiset-kirjanpitojärjestelmineen. Sitä käytettiin 1990-luvun alkuun saakka, miettii Naukkarinen.

Naukkarisen innostus omaa alaa kohtaan on säilynyt vahvana, onhan oman osaamisen päivittäminen KLT-tutkinnon muodossa osoitus myös tietoa hakevasta asenteesta.

KLT summaa työuran opit

Marita Tuominen valmistui vuonna 1977 sihteerilinjalta yo-merkonomiksi, suoritti laskentamerkonomin tutkinnon vuonna 1994 ja aloitti tradenomin opinnot vuonna 2003. Hän toimi aluksi kirjanpitäjänä pienessä tilitoimistossa, josta hän siirtyi RTK-Palvelu Oy:öön 17,5 vuodeksi.

– Aluksi hoidin muutaman tytäryrityksen taloushallinnon tehtäviä, mutta vuosien aikana firma kasvoi ja työt muuttuivat, joten viimeiset vuodet toimin konsernin pääkirjanpitäjänä.

Tuominen kertoo, että alalle vei sattuma, vaikka hän onkin aina pitänyt numeroista. 80-luvun alkupuolen hän oli kotona lasten kanssa ja takaisin työelämään hakeutuessaan työvoimatoimisto ehdotti laskentatoimen jatkokurssia, johon kuului myös työharjoittelu.

– Kurssin päätyttyä jäin töihin harjoittelupaikkaani. Sen omistaja oli laskenta-alan ammattilainen ja sai minut kiinnostumaan kirjanpitäjän työstä.

– Pidän työstäni, koska se on itsenäistä ja työtahtiin voi itse vaikuttaa. Asiakkaat ovat erilaisia ja työ vaihtelevaa. Työ tarjoaa haasteita. Opin mielelläni uusia asioita ja minusta on mukava selvitellä ongelmatilanteita.

Marita Tuominen kertoo, että KLT-tutkinto on hänelle saavutus, ja tavoite jo siitä lähtien, kun hän lähti suorittamaan laskentatoimen merkonomikoulutusta. Tällä hetkelä Tuominen toimii kirjanpitäjänä Turun Tilitoimisto Oy:ssä.

– Olen tyytyväinen, että nykyinen työnantajani kannusti minua ja antoi mahdollisuuden tutkinnon suorittamiseen. Tältä pohjalta on hyvä jatkaa opiskelua, esimerkiksi verotus kiinnostaa.

– Työurallani tutkinto antaa varmuutta asioiden hoitamiseen, se tavallaan kokoaa yhteen kaiken vuosien aikana oppimani. Pelkkä kirjanpito ei nykyään riitä, vaan tärkeämpää on antaa apua asiakkaalle kaikissa taloushallinnon tilanteissa, mieluummin ennen kuin asiakas ehtii pyytää.

KLT velvoittaa palvelemaan

Roger Stigell toimi ennen tilitoimistouraansa parisenkymmentä vuotta matkailualan taloushallinnon tehtävissä Suomessa ja Ruotsissa. Hänellä on myös ekonomin tutkinto laskentatoimen ja yritysjuridiikan alalta Hankenista.

Lokakuusta 2003 Stigell on työskennellyt Helsingissä tilitoimisto E. Husu Oy:ssä, joka on ollut Stigellin ensimmäinen työpaikka tilitoimistossa.

Hän sanoo, että koulutus ja aikaisemmat työtehtävät vetivät tilitoimistoon.

– Ala on hyvin kiinnostava, kun saa työskennellä kaiken kokoisten yritysten ja erilaisten yritysmuotojen kanssa – jokainen yritys on kuitenkin erilainen, mikä aina pitää osata ottaa huomioon, Stigell kertoo.

– Tämä asettaa myöskin alalle, positiivisessa mielessä, huomattavia koulutusvaatimuksia – pitää pysyä mukana muutoksissa.

Stigellin mielestä KLT-tutkinto otti omista opeista mittaa.

– KLT-tutkinto näytti itselleni, että pystyin käsittelemään melko laajaa aluetta, sillä työkokemukseni tilitoimistossa on kuitenkin lyhyt.

Stigellin mukaan KLT-tutkinto myös velvoittaa jatkossa.

– Asiakkaille pitää pystyä antamaan sitä palvelua, jota heillä on oikeus vaatia meiltä! Se joskus tuntuukin kohtuuttomalta, kun eteen saattaa tulla melkein mitä tahansa, pohtii Stigell.

Uudet KLT:t

Ritva Anomaa, Hattula
Susanna Anttila, Hamina
Taina Arola-Parkkinen, Mikkeli
Virpi Eskola-Karvonen, Rovaniemi
Kai-Juhani Haume, Tampere
Jaana Heikkinen, Joensuu
Jan Henriksson, Pietarsaari
Miia Hietanen, Pomarkku
Aarto Hirvi, Helsinki
Tuija Honkarila, Vantaa
Päivi Hyvärinen, Espoo
Annukka Jaakkola, Salo
Birgitta Jaakkola, Parainen
Jonna Jalassola, Espoo
Eeva-Liisa Jantunen, Pori
Mari Juka-Silvennoinen, Liperi
Soile Juntunen, Kajaani
Sari Järvelä, Kokkola
Päivi Järvenpää, Ulvila
Heli Kallio, Helsinki
Outi Kallioniemi, Helsinki
Pirjo Kangas-Pirttimaa, Ylitornio
Maarit Karppinen, Vuolijoki
Marja-Leena Kehus, Jyväskylä
Sanna Kemppainen, Kuusamo
Johanna Keskiaho, Lahti
Paula Kiiski, Mynämäki
Anna Klingenberg, Hanko
Terttu Kolehmainen, Laukaa
Jouni Korhonen, Paltamo
Paula Koski, Mynämäki
Sirkka Kyyrö, Pori
Sanna Marika Lahti, Miehikkälä
Jarno Laine, Helsinki
Pekka Laitinen, Kerimäki
Minna Laukkanen, Hollola
Jaana Lehikoinen, Joensuu
Sari Levälampi, Tampere
Jaakko Lope, Espoo
Mari Luoma, Alajärvi
Leena Mellin, Helsinki
Riikka Miettinen, Kankaanpää
Katja Myllys, Vantaa
Päivi Mäkelä, Jalasjärvi
Jukka Naukkarinen, Pori
Sari Niemenmaa, Helsinki
Mari Nummenpää, Janakkala
Timo Ollikainen, Helsinki
Tanja Paassilta, Tammela
Annamaija Paavola, Järvenpää
Marjaana Pahlman, Vihti
Asta Pakarinen, Haukipudas
Satu Partanen, Espoo
Kaija Pekkanen, Lemi
Christina Pitkämäki, Kirkkonummi
Leila Putkivaara, Oulu
Tuija Pylkkänen, Rantasalmi
Sirkku Pääkkönen, Kuopio
Erja Pölönen, Kirkkonummi
Sari Rantanen, Lappeenranta
Auli Remahl-Viinonen, Pieksänmaa
Riitta Ronkainen, Savonlinna
Viktor Rosenberg, Vaasa
Tanja Santahuhta, Kankaanpää
Matti Savo, Tampere
Roger Stigell, Tuusula
Eila Säkkinen, Suomussalmi
Kirsi Tarvainen, Muurame
Lilia Tikko, Raisio
Marita Tuominen, Salo
Jaana Uitto, Haukipudas
Pirjo Vihantola, Haapavesi
Jari Viljanmaa, Naantali
Sirpa Vironen, Pori
Sanna Vuorinen, Kaarina
Leila Westerholm, Kirkkonummi
Keijo Ylinen, Alahärmä

YleisetUusimmat Artikkelit
Katso kaikki