Tiivis tietopaketti Tili- ja veropäiviltä

Tiivis paketti ajankohtaisista aiheista, huippuluennoitsijat ja mahdollisuus tavata kollegoita houkuttelivat taloushallinnon ammattilaiset Tili- ja veropäiville.
17.3.2010

Sari Alhava

Finlandia-talossa riitti vilskettä ja vilinää 18.–19.1.2010, kun peräti 1 270 taloushallinnon ammattilaista kokoontui Taloushallintoliiton vuosittain järjestämille Tili- ja veropäiville. Jo 43:nnen kerran pidetyn tapahtuman osallistujamäärä oli kautta aikain toiseksi suurin.

Tili- ja veropäivien tarkoituksena on koota yhteen taloushallinnon ammattilaisia ja tarjota heille mahdollisuus kuulla ajankohtaisista asioista ja syventää ammatillista osaamistaan. Tapahtumalle on tilauksensa erityisesti muuttuvassa taloustilanteessa, jossa ulkoistettuja taloushallintopalveluja tarjoavalta edellytetään paitsi laajaa ammattiosaamista myös alan eettisten ohjeiden noudattamista.

Luentojen aiheet kattoivat jälleen monipuolisesti ja kiinnostavasti koko taloushallinnon kentän. Maanantaina pääaiheena olivat tilinpäätös 2009 ja 2010 osakeyhtiölainsäädännön, verotuksen ja kirjanpidon kannalta.

Tiistaiaamupäivänä pidettiin arvonlisäverotuksen ajankohtaiskatsaus sekä pureuduttiin toiminimiyrittäjän ja henkilöyhtiön yhtiömiehen verotuksen erityiskysymyksiin. Iltapäivällä jaettiin tietoa yhtenäisestä euromaksualueesta SEPAsta sekä käsiteltiin yrityssaneeraus- ja konkurssimenettelyyn liittyviä kysymyksiä.

Luennoitsijoina olivat Verohallituksen pääjohtaja ­Mirjami Laitinen, asianajaja Manne Airaksinen, KLT, kauppatieteiden lisensiaatti Risto Walden, KLT, ekonomi Leena Rekola-Nieminen, Partner Juha Laitinen, Executive Director Markku Järvenoja, kehityspäällikkö Anne Nisén, asianajajat Mika Ilveskero ja Lasse Luukkainen sekä tilitoimistoyrittäjä Vuokko Mäkinen.

Aiheet kiinnostavat vuodesta toiseen

Luennoitsijat ja luentojen aiheet olivat osallistujien mieleen.

– Luennoitsijat ovat ammatti-ihmisiä. Heidän sanomaansa voi luottaa. Kun esimerkiksi Verohallituksen pääjohtaja tulee puhumaan jostakin asiasta, on luvassa varmasti tarkkaa tietoa. Hyvä myös, että luennoitsijoissa on aina jonkin verran vaihtelua, PRT Forest Oy:n talousjohtaja Jouko Limma jakaa kehuja.

– Aiheet pitää tällaisissa tapahtumissa suunnata laajalle asiakaskunnalle. Toistaiseksi en ole malttanut jäädä minään vuonna pois, koska aiheet ovat olleet niin kiinnostavia, yli 20 kertaa Tili- ja veropäiville osallistunut Limma lisää.

Kävijät tuntuivat olevan yhtä mieltä Tili- ja veropäivien tarpeellisuudesta.

– Täällä saa tiivistetyn ajankohtaispaketin siitä, missä taloushallinnon alalla ollaan menossa. Yleisesti kaikki luentojen aiheet kiinnostavat, ja asiantuntijoilta saa myös uusia näkökulmia tuttuihin asioihin. Vaikka me opettajat olemmekin erikoistuneet johonkin aiheeseen, on hyvä tuntea laajasti koko kenttää, Jyväskylän ammattikorkeakoulun laskentatoimen lehtori Marja-Liisa Kananen mainitsee.

Kananen on osallistunut Tili- ja veropäiviin 1980-luvun puolivälistä alkaen aina, kun on ollut hänen vuoronsa osallistua heidän oppilaitoksen opettajista.

– Tänä vuonna oli upea kädenojennus liitolta, että tänne pääsi kaksi opettajaa yhden hinnalla. Se mahdollisti minun tuloni tänne tällä kertaa, hän kiittää.

Viimeisintä tietoa ja verhon raotusta

Tilitoimistoyrittäjä Kirsti Merenheimo TiliMEMOsta on osallistunut lähestulkoon kaikkiin Tili- ja veropäiviin vuodesta 1989 alkaen.

– Tämä on meidän käymistämme koulutustapahtumista antoisin. Hinta-laatu-suhde on kohdallaan. Jos ei muualle vuoden aikana tule koulutukseen lähdettyä, niin ainakin tänne on tultava, hän vakuuttaa.

Merenheimolta kiitosta saavat niin luennoitsijat kuin järjestelytkin.

– Täältä saa sekä viimeisintä ajankohtaista tietoa että verhon raotusta siitä, mitä on tulossa. Järjestelyt ja aihevalinnat on rautaisella ammattitaidolla hoidettu! Sisältö on monipuolinen yritysjuridiikasta verotukseen ja kirjanpidon lainsäädäntöön. Toivon, että myös jatkossa huomioidaan yhtä lailla niin isot konserniyhtiöt kuin meidät pienet, alle kymmenen henkilön yrityksetkin.

Brunberg Oy:n pääkirjanpitäjä ja palkanlaskija Anne Rask-Salmela näkee Tili- ja veropäivät erittäin hyödyllisiksi.

– Syksyn aikana tulee uusia lakeja verotusasioista. Täällä ne tulee kerrattua. Eikä jokaisen tarvitse itse kahlata läpi valtavaa tietomäärää, vaan täällä asiat tuodaan tiivistetyssä muodossa kaikkien tietoon. Täältä saa tärkeää tietoa, hyviä materiaaleja ja kattavan kokonaiskuvan uudistuksista sekä näkymiä myös tulevaisuudesta, mikä auttaa varautumaan muutoksiin, hän listaa.

Verkostoitumista ja kuulumisten vaihtoa Vähäinen ei ole myöskään tapahtuman sosiaalinen merkitys.

– Täällä luodaan uusia tuttavuuksia ja kysellään muilta neuvoja. Uutta tietoa saa, kun pitää silmät ja korvat auki. Suosittelen päiviin osallistumista aina, kun joku minulta näistä on kysynyt, Rask-Salmela kertoo.

Tili- ja veropäivillä on mainio tilaisuus tavata vanhoja kollegoja vuosien varrelta.

– Joidenkin kollegojen kanssa emme tapaa muualla, mutta vuosittain vaihdamme kuulumisia täällä. Yhteydenpito ja verkostoituminen ovat tärkeitä asioita, Jouko Limma painottaa ja lisää, että pitää myös Tietotorin esittelypisteitä tarpeellisena osa päiviä.

Ruoka- ja kahvitauoilla käytiinkin innokkaina tutustumassa Tietotoriin, jossa taloushallinnon yhteistyötahot esittelivät tuotteitaan ja palveluitaan. Paikalla oli muun muassa tilitoimistojen ohjelmistokumppaneita, henkilöstöhallinnon ja taloushallinnon järjestelmätoimittajia, vakuutusyhtiöitä ja pankkeja sekä kustantamoja ja kouluttajia.

Näytteilleasettajien toiveena oli saada uusia kontakteja ja verkostoitua. Ruuhkista ja vilkkaasta keskustelusta päätellen uusia yhteistyökumppaneita löytyikin puolin ja toisin.

Alakerran Tietokulmassa riitti ihmisiä tauoilla jonoiksi asti. Raportointikoodisto, verotili ja KATSO-tunnistus kiinnostivat kävijöitä. Mahdollisuus keskustella aiheista henkilökohtaisesti sai runsaasti kiitosta. Valtaosalla oli samantyyppisiä kysymyksiä mielessään. KATSO-pisteessä kysyttiin lähinnä sähköisen asioinnin valtakirjasta, järjestämisestä ja ilmoittamisesta. Näistä aiheista voi lukea lisää osoitteessa www.vero.fi/katso.

1. Verohallituksen pääjohtaja Mirjami Laitinen kertoi verotilin nykytilanteesta.

2. Tietotorilla tutustuttiin taloushallinnon yhteistyötahojen palveluihin ja solmittiin uusia kontakteja.

3. – Opettajien on tärkeä saada tietoa erikoistumisalueensa ulkopuoleltakin. Tämä on oiva tilaisuus siihen, Jyväskylän amk:n laskentatoimen lehtori Marja-Liisa Kananen perusteli osallistumistaan.

4. PRT Forest Oy:n talousjohtaja Jouko Limma kehui luennoitsijoiden korkeaa tasoa.

5. Pääkirjanpitäjä ja palkanlaskija Anne Rask-Salmela Brunberg Oy:stä oli tyytyväinen saamastaan tiivistä tietopaketista ja kurkistuksesta tuleviin uudistuksiin.

6. Finlandia-talon sali täyttyi, kun yli 1200 taloushallinnon ammattilaista kokoontui kuuntelemaan luentoja mm. verotuksen, kirjanpidon ja osake-yhtiölainsäädännön ajankohtaisista aiheista.

7. Tilitoimistoyrittäjä Kirsti ­Merenheimo TiliMEMO Oy:stä kiitti tapahtuman hinta-laatu-suhdetta, järjestelyitä sekä aihevalintojen monipuolisuutta.

YleisetUusimmat Artikkelit
Katso kaikki