CTA Paikka
CTA Paikka

Vero­hallinnon raja­pinnat tili­toimiston käyttöön – mitä, miksi ja miten?

Verohallinto on viime vuosien aikana kehittänyt lukuisia rajapintoja, joiden avulla yritykset ja tilitoimistot voivat reaaliaikaisesti lähettää ilmoituksia Verohallinnolle ja hakea tietoja Verohallinnon järjestelmistä.
3.3.2023 Mika Hyyrynen Kuva iStock

Kun Verohallinnon rajapinnat on yhdistetty taloushallinto-ohjelmistoon, yrityksen tai tilitoimiston ei tarvitse käyttää tietojen lähettämiseen tai hakemiseen erikseen OmaVeroa, vaan tietojen lähettämisen ja hakemisen voi hoitaa muutenkin käyttämässään ohjelmistossa.

Tilitoimistojen työtä helpottaa se, että asiakkaiden veroasioita voi hoitaa suoraan taloushallinto-ohjelmiston kautta. Rajapinnat vähentävät ihmisten tekemää mekaanista tietojensiirtelytyötä ja näppäilyvirheitä ja tuovat tätä kautta tehokkuutta. Verohallinto tarjoaa kahdenlaisia rajapintoja: reaaliaikaisia ja massailmoittamiseen tarkoitettuja.

Vero API reaaliaikaiseen tietojenvaihtoon

Vero APIn kautta tietoja voi ilmoittaa Verohallinnolle ja myös hakea niitä Verohallinnolta reaaliaikaisesti ja tapahtumakohtaisesti. Jotkin rajapinnat tarjoavat mahdollisuuksia parantaa palvelua asiakkaille ja rakentaa uudenlaista liiketoimintaa.

Esimerkiksi vuoden alussa Verohallinto avasi rajapinnan, jonka kautta kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä tekevät yritykset voivat ilmoittaa kotitalousvähennykset asiakkaidensa puolesta.

Vero API:ssa julkaistut rajapinnat listataan ohjelmistokehittäjille suunnatuilla sivuilla www.vero.fi/rajapinta.

ApitamoPKI tietojen massailmoittamiseen

ApitamoPKI on korvannut monille tilitoimistoille tutun Tyvi-ilmoittamisen. ApitamoPKI:n avulla voi lähettää esimerkiksi vuosi-ilmoituksia, oma-aloitteisten verojen ilmoituksia, suorasiirtoja sekä yritys- ja yhteisöasiakkaiden tuloveroilmoituksia Verohallintoon. Ilmoituksia voi jättää myös selainpohjaisen ilmoitin.fi-palvelun avulla.

Molemmat palvelut tarkistavat aineiston muodollisen oikeellisuuden tietuekuvauksen mukaisesti. Jätettävät ilmoitukset ja tietuekuvaukset löytyvät vero.fi:n sivulta www.vero.fi/tietuekuvaukset.

Käyttöönotto vaatii muutoksia ohjelmistoon

Jos yrityksesi käyttää ulkoista taloushallinto-ohjelmistoa, kysy käyttämäsi ohjelmiston toimittajalta mahdollisuutta hyödyntää Verohallinnon rajapintoja. Rajapintoja hyödyntäviä taloushallinto-ohjelmistoja on jo useita kymmeniä. Rajapintojen käyttöönottokustannukset riippuvat yrityksesi ja ohjelmiston toimittajan välisestä sopimuksesta.

Jos yrityksesi vastaa itse taloushallinto-ohjelmistonsa kehittämisestä, saat Verohallinnolta ohjeita ja apua yhteyksien rakentamiseen ohjelmiston ja Verohallinnon välille. Ohjeet ohjelmistotaloille löytyvät sivulta www.vero.fi/rajapinta.

Rajapintojen käyttöönottokustannukset muodostuvat tekemästäsi kehittämistyöstä. Verohallinnon rajapintojen käyttäminen ei itsessään maksa mitään.

Valtuudet ja varmenteet kuntoon

Rajapintoja voi taloushallinto-ohjelmistonsa kautta käyttää ilmoitusvelvollinen asiakas itse tai hänen valtuuttamansa osapuoli, kuten esimerkiksi tilitoimisto. Tilitoimistolla tulee olla voimassa oleva toimeksiantosopimus ja valtuudet toimia asiakkaansa puolesta.

Rajapintoja käyttävä yritys tai tilitoimisto tarvitsee digitaalisen tuotantovarmenteen, jonka avulla se voidaan tunnistaa. Tilitoimisto voi käyttää samaa varmennetta kaikkien asiakkaidensa puolesta asiointiin. Jos tilitoimisto käyttää useita eri ohjelmistoja, samaa varmennetta voi käyttää niissä kaikissa, jos saman tyyppinen varmenne soveltuu eri ohjelmistojen tarpeisiin. Ohjeet löytyvät sivulta www.vero.fi/rajapinta kohdasta Tuotanto.

Verohallinnon rajapinnoilla yli 122 miljoonaa käyttökertaa

Verohallinnon rajapintoja on vuoden 2022 loppuun mennessä käytetty yli 122 miljoonaa kertaa. Suosituin on rajapinta, jonka avulla tieto työntekijän voimassa olevasta veroprosentista siirtyy suoraan Verohallinnon järjestelmästä työnantajalle. Tätä rajapintaa on käytetty yhteensä jo 71,6 miljoonaa kertaa.

 

 

 

Kirjanpitäjien kommentteja Verohallinnon rajapinnoista

Pakko antaa kehut kirjeet, päätökset ja selvityspyynnöt -rajapinnasta! Haimme perjantaina muutamalle tuhannelle asiakkaalle hieman yli puolessa tunnissa kaikki OmaVero-yhteenvedot, joita puuttui huhtikuulta. Tämä toteutus säästää jatkossa muutamia satoja tunteja kuukaudessa aikaa meidän kirjanpitäjiltä, joten kyse on merkittävästä palvelusta. Ja kyse on vain yhdestä pienestä osa-alueesta Vero API:n käyttötapauksiin suhtautettuna. Kiitos siis jo tässä vaiheessa!

– Asiakas X

 

Olemme olleet tyytyväisiä Vero APIn ennakkopidätysprosentin haku -rajapintaan. Käyttöönotto sujui hyvin ja palkanlaskijoiden työ on helpottunut, kun verokortteja ei enää tarvitse tallentaa manuaalisesti palkkaohjelmaan. Luulen, että myös asiakkaiden päässä ollaan tyytyväisiä, kun muutosverokortteja ei tarvitse enää erikseen toimittaa palkanlaskijalle.  Kaiken kaikkiaan siis todella hyvä uudistus!

– Asiakas Y

Asiantuntijana
Mika Hyyrynen API-tiimin vetäjä, Verohallinto
VerotusUusimmat Artikkelit
Katso kaikki