Tulossa uusi yleinen verojen viitenumero

Viitenumero on tärkein työkalu maksun kohdistamisessa veron suoritukseksi. Maksu kohdistuu tietyn verolajin maksuerien suoritukseksi, kun maksussa käytetään kyseisen verolajin viitenumeroa. Maksua käytetään veron suoritukseksi eri tavoin riippuen siitä, mihin verolajiin maksu on kohdistettu. Esimerkiksi tuloveron tai kiinteistöveron viitenumerolla maksettu maksu käytetään erääntyneiden ja vielä erääntymättömien maksuerien suoritukseksi.
Oma-aloitteisesti ilmoitettavia ja maksettavia veroja, kuten arvonlisäveroa ja työnantajasuorituksia, käsitellään yhtenä verolajina, ja maksua käytetään oma-aloitteisen veron suoritukseksi vasta veron eräpäivänä. Myös se, miten maksu kohdistuu ensisijaisen veron jälkeen muiden verojen suoritukseksi tai esimerkiksi maksujärjestelyssä olevaan veroon, vaihtelee verolajeittain. Kun mukaan lisätään veronpalautukset ja muut palautettavat määrät, joita käytetään verojen maksuksi, maksujen ja veronpalautusten tilanteen selvittäminen voi olla haastavaa. Tähän pyritään nyt tuomaan helpotusta.
Muutosehdotukset perustuvat hallituksen esitysluonnokseen (VM066:00/2024). Muutokset tulisivat voimaan marraskuussa 2025.
Yksi viitenumero helpottaa maksamista
Verojen maksamisessa otetaan käyttöön uusi viitenumero, jolla maksu kohdistetaan yrityksen kaikkiin veroihin. Uusi viitenumero on nimeltään yleinen verojen viitenumero erotuksena verolajikohtaisista viitenumeroista. Kun maksamisessa voidaan käyttää yhtä viitenumeroa, myös maksun käyttöjärjestys on aina sama.
Yleisellä verojen viitenumerolla maksettu maksu käytetään veroihin eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan. Maksu käytetään veron suoritukseksi veron eräpäivänä eli silloin, kun vero erääntyy maksettavaksi. Maksua ei käytetä tuleviin, vielä erääntymättömiin veroihin. Jos eri verot erääntyvät samana päivänä, maksua käytetään järjestyksessä, joka on määritelty tarkemmin veronkantolain 6 §:ssä ja Verohallinnon päätöksessä maksujen ja palautusten käyttämisestä verojen suoritukseksi. Samana päivänä erääntyviä veroja ovat pääsääntöisesti oma-aloitteisesti ilmoitettavat ja maksettavat verot, jotka erääntyvät kuukauden yleisenä eräpäivänä (kuukauden 12. päivä).
Kun maksamisessa käytetään yleistä verojen viitenumeroa, maksu kohdistuu lähes kaikkiin yrityksen veroihin. Maksua käytetään tuloveron, kiinteistöveron, lahjaveron, autoveron, varainsiirtoveron, kaikkien oma-aloitteisten verojen sekä muiden Verohallinnon saatavien, kuten vahingonkorvausten, suoritukseksi. Eräpäivän mukainen maksun käyttöjärjestys on helppo muistaa, mutta kuitenkin on syytä huomata, että maksu ei aina välttämättä kohdistu siihen veroon, johon se on esimerkiksi yrityksen taloushallinnon järjestelmästä suoritettu.
Viimeistään eräpäivänä suoritetut maksut käytetään veron suoritukseksi ennen veronpalautuksia.
Yrityksillä voi olla useita oma-aloitteisesti ilmoitettavia veroja, ilmoitusten korjauksia tai myöhässä ilmoitettuja ja maksettuja veroja ja niistä johtuvia viivästysseuraamuksia, jotka vaikuttavat verovelvoitteiden määrään. Uuden viitenumeron käyttöönotto onkin oivallinen hetki tarkastella yrityksen verojen ilmoittamiseen ja maksamiseen liittyviä prosesseja. Yrityksen verojen kokonaistilannetta kannattaa seurata OmaVerossa. Maksuja voi maksaa etukäteen yleisellä verojen viitenumerolla ja OmaVerosta voi tarkistaa mihin tuleviin veroihin maksua käytetään.
Ennakoitavuutta maksun käyttämisessä pyritään lisäämään sillä, ettei yleisellä verojen viitenumerolla maksettua maksua käytetä niihin yrityksen veroihin, joista on tehty Verohallinnon kanssa erillinen maksujärjestely, tai jotka on siirretty perittäväksi ulosottoviranomaiselle. Näin yritys voi maksaa uusia veroja yleisellä verojen viitenumerolla, ilman että maksut vaikuttavat perinnässä olevien verojen maksamiseen. Jos yrityksellä on maksujärjestely, sen pitää maksaa maksujärjestelyssä olevat verot maksujärjestelyn viitenumerolla sovitun aikataulun mukaisesti. Jos verot ovat ulosotossa, ne pitää maksaa ulosottoviranomaisen maksuohjeistuksen mukaisesti.
Jos yleisellä verojen viitenumerolla maksetaan maksuja ennen veron eräpäivää tai maksujen määrä ylittää erääntyneiden verojen määrän, maksut jäävät odottamaan tulevien verojen erääntymistä. Käyttämättömät maksut ovat nähtävissä OmaVerossa. Yritys voi pyytää niiden palauttamista missä vaiheessa tahansa. Pyynnön voi tehdä OmaVerossa. Jos yrityksellä on veroja maksujärjestelyssä tai ulosotossa, Verohallinto käyttää palautettavaksi pyydettyä maksua kuitenkin näihin verovelkoihin ennen palauttamista.
Verohallinnon maksuohjeistus
Uusi yleinen verojen viitenumero otetaan käyttöön säännöllisenä maksun kohdistamistapana osakeyhtiömuotoisilla yrityksillä ja muilla yhteisöillä sekä yhtymillä. Yksityisten elinkeinonharjoittajien, maa- tai metsätalouden harjoittajien ja muiden luonnollisten henkilöiden maksun kohdistamistapa ei muutu, vaan he maksavat yritystoiminnasta tai maa- tai metsätaloudesta aiheutuneet verot verolajikohtaisilla viitenumeroilla nykyiseen tapaan.
Uuden viitenumeron käyttöönoton myötä myös Verohallinnon maksuohjeistus yhteisöille ja yhtymille muuttuu. Yleinen verojen viitenumero annetaan verotuspäätösten maksutiedoissa, kuukausittaisella yhteenvedolla sekä verkkolaskuissa. Myös OmaVeron kautta maksettaessa yleinen verojen viitenumeron on ensisijaisena maksutiedoissa. Yhteisöt ja yhtymät ohjataan käyttämään yleistä verojen viitenumeroa myös oma-aloitteisten verojen maksamiseen.
Lainsäädäntömuutoksilla ei rajoiteta nykyistä veronkantolain 16 §:ssä säädettyä maksun kohdistamisoikeutta, vaan kaikki viitenumerot, mukaan lukien uusi yleinen verojen viitenumero, ovat kaikkien verovelvollisten käytettävissä maksujen kohdistamiseen. Yleisen verojen viitenumeron käyttöönoton jälkeen yritysten pitäisi kuitenkin käyttää verolajikohtaisia viitenumeroita vain niissä tilanteissa, joissa Verohallinnon ohjeistaa käyttämään niitä. Näin Verohallinto pystyy parhaiten tuottamaan yrityksille tavoitellut hyödyt maksamisen selkeyttämiseksi.
Yritykset voivat suorittaa jatkossa yli 90 prosenttia maksuistaan yleisellä verojen viitenumerolla. Maksun käyttöjärjestyksen ulkopuolelle on rajattu verolajeista ainoastaan perintövero sekä arvonlisävero, johon sovelletaan arvonlisäveron erityisjärjestelmää (OSS). Näiden verojen maksamisessa käytetään verolajikohtaista viitenumeroa. Yritys käyttää erillistä viitenumeroa myös silloin, kun se maksaa yrityssaneerauksen maksuohjelman maksueriä. Yleisellä verojen viitenumerolla maksettua maksua ei käytetä edellä mainittujen verojen suoritukseksi, vaikka verot olisivat erääntyneet. Vasta kun yritys pyytää käyttämättömän maksun palauttamista, Verohallinto käyttää maksun näihin erääntyneisiin veroihin. Sen jälkeen jäljelle jäänyt määrä palautetaan yritykselle.
Varainsiirtovero voidaan suorittaa veron eräpäivänä käyttämällä yleistä verojen viitenumeroa. Varainsiirtovero voi kuitenkin olla tarpeen suorittaa jo välittömästi kaupanteon yhteydessä. Verohallinto ohjeistaa, että asiakas käyttää varainsiirtoveron suorittamiseen verolajikohtaista viitenumeroa, jolloin varainsiirtoveron saa maksetuksi heti.
Veronpalautusten käyttö muuttuu
Myös veronpalautusten käsittelyä uudistetaan. Tarkoituksena on vähentää epäselviä maksutilanteita, jotka johtuvat veronpalautusten käyttämisestä veron suoritukseksi. Nykyisin Verohallinto käyttää veronpalautusta veron suoritukseksi veron eräpäivänä, vaikka asiakas on eräpäivänä maksanut veron. Tämä johtuu osin viiveestä maksujen välityksessä Verohallinnolle, jonka vuoksi maksu ei ole vielä eräpäivänä kohdistettavissa veroihin.
Osin syynä ovat veronkantolain säännökset, joiden mukaan palautusta käytetään veron suoritukseksi ennen maksua. Silloin maksajan pitää ottaa palautuksen määrä huomioon, kun maksaa veroja. On kuitenkin havaittu, että palautettavan määrän ottaminen huomioon maksettavan veron määrässä on yrityksille hankalaa. Palautuksen käyttäminen eräpäivänä maksetun veron suoritukseksi on maksajan kannalta myös epäloogista. Sen vuoksi veron maksu jää usein liikamaksuksi. Kun maksu ei kohdistu maksajan tarkoittamalla tavalla ja veronpalautus jää kokonaan tai osin palautumatta, maksutilannetta on vaikea ymmärtää.
Veronkantolain säännöksiä muutetaan siten että veron suoritukseksi kohdistetaan ensin ajallaan maksetut maksut ja sen jälkeen veronpalautukset. Tällöin myös eräpäivänä maksettu maksu kohdistetaan veron suoritukseksi ennen veronpalautusta. Lopputulos vastaisi paremmin maksajan tarkoitusta, kun maksu käytetään veron suoritukseksi ja veronpalautus palautuu asiakkaan tilille odotusten mukaisesti.
Veronpalautusten käyttötilanteita vähennetään sillä, että oma-aloitteisten verojen palautusta ei voi enää pyynnöstä säilyttää Verohallinnolla tulevien verojen maksamista varten. Hallitus ehdottaa veronkantolain 28 §:n säännöstä palautuksen säilyttämisestä kumottavaksi (HE 17/2025 vp). Tämä muutos tulisi voimaan elokuussa 2025. Palautuksen säilyttäminen on tarjonnut yrityksille mahdollisuuden käyttää esimerkiksi palautukseen oikeuttavan arvonlisäveron verokaudelta maksettaviin työnantajasuorituksiin. Koska palautukseen oikeuttavan arvonlisäveron voi ilmoittaa ja saada hyväkseen jo kuukautta ennen verokauden veron maksamiselle säädettyä eräpäivää, yritykset eivät ole laajasti hyödyntäneet palautuksen säilyttämismahdollisuutta, vaan varat on haluttu muuhun käyttöön.
Kun yritys voi maksaa kaikki verot yleisellä verojen viitenumerolla ja palautusten käsittely on yhtenäistä, veronpalautukset eivät sekoita ajallaan suoritettujen maksujen kohdistumista. Yritysten ei ole enää tarpeen ottaa palautettavia määriä huomioon, kun ne maksavat veroja ajoissa.
Verohallinto käyttää veronpalautuksia jatkossakin erääntyneen ja maksamattoman veron suoritukseksi. Veronpalautusta ei siis makseta yritykselle, jolla on verovelkaa. Jos yritys maksaa veroja myöhässä, verojen maksutilanteen ja viivästyskorkojen määrän voi tarkistaa OmaVerosta.
Yleisellä verojen viitenumerolla maksettu maksu käytetään veroihin eräpäivien mukaisessa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan.
Muutoksia OmaVeroon
Verojen maksamiseen liittyviä näkymiä uudistetaan OmaVerossa ja niiden käytettävyyttä testataan yhteistyössä taloushallinnon ammattilaisten kanssa. OmaVerossa näytetään kattavasti tiedot yrityksen verojen maksutilanteesta. Tavoitteena on kehittää nykyisiä toimintoja entistä selkeämmiksi, jotta maksutilanteen seuraaminen ja maksujen käytön selvittäminen on mahdollisimman helppoa.
Verohallinto panostaa sähköisen palvelun kehittämiseen paperisten tulosteiden ja raporttien sijaan.
Yhteenveto verojen maksutilanteesta annetaan tiedoksi sähköisesti yrityksille ja yritystoimintaan harjoittaville luonnollisille henkilöille. Yhteenvedossa annetaan tiedoksi myös maksukehotukset sekä päätökset oma-aloitteisten verojen myöhästymismaksusta. Yhteenvedon voi nykyisin saada pyynnöstä myös postitse, mutta tästä menettelystä luovutaan. Yhteenveto muodostetaan OmaVeroon kuukausittain ja on tulostettavissa sieltä tarvittaessa.
Hyvä muistaa
- Päivitä yrityksen taloushallinnon järjestelmissä olevat verojen viitenumerot marraskuussa. Yrityksen yleisen verojen viitenumeron saat OmaVerosta tai Verohallinnon rajapintapalvelun kautta.
- Verohallinto ei enää marraskuusta alkaen lähetä yhteenvetoa verojen maksutilanteesta pyynnöstä postitse. Yhteenvedon saa ainoastaan sähköisesti. Yhteenvedon löydät kuukausittain OmaVerosta. Muutos koskee kaikkia yrityksiä ja yrittäjiä.
- Seuraa muutosten etenemistä osoitteessa vero.fi/muutoksia. Verohallinto muistuttaa tulevista muutoksista OmaVerossa sekä yrityksille ja tilitoimistoille suunnatuissa uutiskirjeissä. Voit tilata uutiskirjeen osoitteesta uutiskirje.vero.fi
