Yksinyrittäjä Nastolasta nousi maailman huipulle

Pienteollisuusrakennus Lahden kupeessa Nastolassa näyttää ulospäin tavanomaiselta. Talon sisällä voisi kuitenkin luulla päätyneensä Pelle Pelottoman työpajaan. Avarissa työtiloissa on vieri vieressä erikoisen näköisiä laitteita, joissa pyörii polkupyörän renkaita vinhaa vauhtia.
Tämä on Wheel Energy Oy:n laboratorio, jonne suuret kansainväliset rengasvalmistajat lähettävät tuotteitaan teknisten ominaisuuksien selvittämiseksi. Yrittäjä Petri Hankiola tunnetaan pyöräilypiireissä tinkimättömänä ja luotettavana renkaiden testaajana.
– Kukaan muu ei tällaista tee maailmassa. Rengasvalmistajilla on toki omat laboratorionsa, mutta nekin tarvitsevat puolueettoman asiantuntijan tarkkoja mittaustuloksia, Hankiola sanoo.
Wheel Energy on yhden miehen yritys, joka on testannut pyöränrenkaita runsaat kaksi vuosikymmentä. Hankiola on kehittänyt itse kaikki testilaitteensa. Niillä hän pystyy tekemään sellaisia mittauksia, joita rengasvalmistajat eivät pysty itse tekemään.
Kaikki testilaitteet kehitetty itse
Salosta kotoisin oleva Hankiola opiskeli ammattikorkeakoulussa autoinsinööriksi 2000-luvun alussa. Opintojensa lopputyönä hän rakensi ensimmäisen mittalaitteensa, jolla pystyttiin mittaamaan pyöränrenkaan vierintävastusta.
Lopputyön aihevalintaan vaikutti, että Hankiola oli itsekin kansallisella tasolla kilpaileva maantiepyöräilijä. Pyöräilypiireissä eri renkaiden paremmuudesta käytiin kovaa keskustelua. Mitä alhaisempi vierintävastus on, sen kevyemmin ja pienemmällä energiankulutuksella rengas vierii tiellä.
Hankiola päätti kehittää menetelmän, jolla pyöränrenkaan vierintävastus voidaan todentaa tarkoilla mittauksilla. Ensimmäiset testitulokset Hankiolan ystävä otti mukaansa pyörämessuille Milanoon ja esitteli ne testin voittaneelle italialaiselle Vittorialle.
– Italiasta otettiin heti yhteyttä, ja lähdimme rengasfirman kanssa kehittämään testejä entistä paremmiksi.
Vähitellen Hankiolan maine lähti leviämään alan piireissä laajemminkin. Muutkin rengasvalmistajat alkoivat lähettää tuotteitaan Suomeen testattaviksi.
– Sana levisi, eikä palvelujani ole sen kummemmin tarvinnut markkinoida. Luotettavat testitulokset ovat olleet paras käyntikorttini.
Asiakkaina kaikki isot rengasyritykset
Rengastestejä Petri Hankiola teki aluksi sivutoimisesti toiminimellä. Palkkatöissä hän kävi autonmyyjänä Autotalo Laakkosella.
Testaustoimintojen laajentuessa eteen tuli osakeyhtiön perustaminen ja siirtyminen Helsingistä Nastolaan väljempiin toimitiloihin. Näin toteutui haave ryhtyä päätoimiseksi yrittäjäksi. Samalla hän pystyi jatkamaan tiiviisti rakkaan pyöräilyharrastuksensa parissa.
Hankiolan nauttimaan arvostukseen alalla vaikuttaa se, ettei hän ole minkään tietyn rengasmerkin ”hovitestaaja”. Asiakaskunnasta löytyvät kaikki keskeiset valmistajat, esimerkiksi Michelin ja Continental. Rengastestejä tilaavat myös ammattipyöräilytallit ja pyöräilyalan lehdet.
Wheel Energyn liikevaihto tulee asiakkailta laskutettavista mittauksista, joiden hinnoitteluun vaikuttaa testausten vaatima työmäärä ja aika. Yrityksellä ei ole kiinteitä sopimuksia asiakkaiden kanssa, vaan kustakin testauksesta sovitaan erikseen.
Laaja-alaisen osaamisen lisäksi Hankiola mainitsee ehdottomaksi kilpailuvaltikseen luotettavuuden. Rengasvalmistajien ei tarvitse pelätä liikesalaisuuksien vuotamista, vaikka samoissa tiloissa testataan myös kilpailijoiden tuotteita.
– En keskustele Michelinin ihmisten kanssa Continentalin asioista tai päinvastoin.
Salassapitosopimusten vuoksi Hankiola ei voi puhua julkisesti kaikista asiakkaistaan ja heille tehtävistä erikoistesteistä. Hän on esimerkiksi kehittänyt testilaitteita ainoastaan tietyn rengasvalmistajan tarpeisiin.
– Kaikki testilaitteet olen kuitenkin pitänyt omassa hallussani, enkä ole myynyt niitä ulkopuolisille. Laitteiden myynnissä tulisivat mukaan patentointiin ja mallisuojaan liittyvät asiat, joiden hoitaminen maailmanlaajuisesti tulisi pienyrittäjälle liian kalliiksi.
Isot toimijat arvostavat pientä kumppania
Hankiolan testattaviksi lähetetään maailman parhaimpien kilpapyöräilijöiden käyttämiä huippurenkaita. Rengasvalmistajille on kuitenkin tärkeää optimoida myös tavallisille pyöräilijöille suunnattujen renkaiden ominaisuudet suhteessa valmistuskustannuksiin.
– Suurin osa rengasvalmistajien liikevaihdoista tulee pari kymppiä maksavista renkaista, joiden tulee kestää 1500–2000 kilometrin ajo. Näitä renkaita myydään miljoonia, ja niistä yhtiöt saavat varsinaisesti katteensa.
Hankiolan mukaan kymmenien miljardien eurojen liikevaihtoa pyörittävät asiakkaat arvostavat pienen kumppanin avoimuutta ja mutkatonta palvelua. Vaikkapa Michelinin tuotekehittäjä saa Nastolasta heti vastauksen häntä askarruttavaan kysymykseen ilman ison organisaation aikaa vievää byrokratiaa.
– Asiakkaat haluavat vaalia pitkäaikaisia yhteistyösuhteita. Isot rengasvalmistajat arvostavat kokenutta testaajaa, jonka mittauksiin käyttämät speksit ovat tutut ja tutkimustuloksiin voi varmasti luottaa.
– Siksi uusien kilpailijoiden on vaikea päästä testausbisnekseen. Uudelle rengastestaajalle ovet tuskin aukeaisivat, jos hän yrittäisi mennä kauppaamaan palveluaan Michelinin pääkonttoriin Clermond-Ferrandiin Ranskaan.
Hankiolan mukaan pyöränrenkaiden testauksia tekee maailmassa yksi toinenkin riippumaton laboratorio, mutta sen liikeidea on erilainen kuin Wheel Energyllä. Hollannissa toimiva yrittäjä tekee yksittäisiä rengastestejä, jonka tuloksia kuka tahansa voi ostaa yrityksen nettisivuilta.
Testilaitteita joka lähtöön
Hankiolalla on nyt laboratoriossaan 14 mittalaitetta, joilla vierintävastuksen ohella voidaan mitata esimerkiksi renkaiden kitkaa, kulumista ja iskunkestävyyttä.
Vierintävastusta mitataan laitteessa, jossa vanteelle asennettua rengasta painetaan pyörivää rumpua vasten määrätyllä kuormalla. Tietyllä ilmanpaineella täytetty rengas rullaa rummun pinnalla samalla tavoin kuin se liikkuisi tien pinnalla.
Yhden renkaan vierintävastuksen mittaaminen kestää 15 minuuttia. Huomattavasti pidemmän ajan vie kulumiskestävyyden mittaaminen toisella laitteella, jolla voidaan simuloida vaikkapa 5 000 kilometrin ajomatka pyörittämällä rengasta rullaa vasten viikon ajan ympäri vuorokauden.
Renkaan kitkamittaukseen Hankiola on kehittänyt laitteen, jolla voidaan simuloida renkaan pitoa tienpinnassa erilaisissa olosuhteissa. Jarrutuskestävyyttä, sivuttaispitoa ja kiihdytyspitoa pystytään mittaamaan sekä kuivalla että märällä pinnalla.
Renkaiden kestävyyttä Hankiola testaa muun muassa erilaisilla piikeillä, joita painetaan renkaan kulutuspintoihin ja reunoihin. Tätä varten kehitettyyn laitteeseen on olemassa 30 erilaista piikkiä tylppäkärkisistä veitsenteräisiin välineisiin.
– Kehitteillä on koko ajan myös uusia testilaitteita. Asiakkaita kiinnostavat keinot, joilla renkaiden ominaisuuksia voidaan mitata uusilla tavoilla ja entistä tarkemmin.
Hankiola testaa laboratoriossaan myös autojen renkaista muun muassa vierintävastusta ja tärinää. Autonrenkaat tuovat nyt 15–20 prosenttia liikevaihdosta, mutta Hankiola uskoo osuuden kasvavan lähivuosina.
Isoillakin toimijoilla tiukat budjetit
Hankiolan mukaan Wheel Energyn asiakkaat ovat täsmällisiä maksajia, kunhan lasku on vain oikein kirjoitettu ja vastaa asiakkaan kirjanpitokäytäntöjä. Maksuajoissa on maakohtaista vaihtelua. Ranskassa ja Saksassa maksuaika on 30 päivää, Italiassa vähintään 60 päivää.
– Isoja asiakkaita en laskuta jokaisen toimeksiannon jälkeen, vaan lähetän yleensä suuremman koontilaskun esimerkiksi puolen vuoden välein.
Hankiolan mukaan suurillakin toimijoilla on tarkat budjetit ja tiukka menokuri.
– Eräs ammattilaistalli jätti rengastestin tilaamatta, kun pyysin testistä 800 euroa aiemman 550 euron sijaan. Perusteluni oli sähkön kohonnut hinta energiakriisin aikana. Maksuvalmiutta tallilla olisi varmasti ollut, sillä sen liikevaihto on 26 miljoonaa euroa vuodessa.
Testien hinnoista syntyy kuitenkin vain harvoin erimielisyyttä. Vuosien kokemuksella Hankiolalle on muodostunut hyvä käsitys, mitä asiakkaat ovat palveluista valmiita maksamaan.
Kirjanpitäjältä sparrausta taloussuunnitteluun
Jatta Turusen JatQ on toiminut Wheel Energyn kirjanpitäjänä jo pitkään. Hankiolan mielestä on tärkeää, että yksinyrittäjä saa taloushallinnon ammattilaiselta sparrausapua myös yrityksen pidemmän aikavälin taloussuunnitteluun.
Yksi Hankiolan ja Turusen keskustelunaiheista on ollut Wheel Energyn omavaraisuusasteen vahvistaminen. Viime vuosikymmenellä laiteinvestoinnit ja pari huonompaa vuotta liiketoiminnassa toivat yrityksen taseeseen velkaa, jonka osuutta on nyt pienennetty suunnitelmallisesti.
– Firma on ihanteellisessa kunnossa, kun omavaraisuusaste on saatu nostettua 70–80 prosenttiin. Silloin yritys kestää paremmin erilaisia iskuja.
Wheel Energyn liikevaihto oli viime vuonna 210 000 euroa. Tänä vuonna toimeksiantojen määrä on ollut kasvussa, joten Hankiola uskoo liikevaihdon nousevan 300 000 euron tienoille.
Hankiola on tyytyväinen yrityksensä taloustilanteeseen. Yrittäjän palkan lisäksi rahaa jää myös mittalaitteiden kehittämiseen. Merkittävää kasvua liiketoimintaan yrittäjä ei lähivuosina odota, joten työntekijöiden palkkaaminen ei ainakaan tällä hetkellä ole ajankohtaista.
Yrittäjällä realistiset unelmat
56-vuotiaan Hankiolan eläkepäivät ovat vielä vuosien päässä, mutta oman talouden suuntaviivat yrittäjä on suunnitellut myös pitkällä aikavälillä. Jossakin vaiheessa eteen tulee yrityksen myynti. Hänen arvionsa mukaan ainutlaatuisista laitteista voisi saada parhaimmillaan miljoonan eli sopivan pesämunan eläkepäivien turvaksi.
Vuonna 2022 Suomen Yrittäjät valitsi Petri Hankiolan vuoden yksinyrittäjäksi. Hankiola oli otettu huomionosoituksesta, mutta suurta julkisuutta hän ei yritykselleen kaipaa. Pyöräilymaailman arvostus riittää.
– Yrittäjän unelmien on vastattava omia mahdollisuuksiaan. Silloin kaikki on tasapainossa. Miljoonatuloista en ole koskaan yrittäjänä haaveillut.
– Ensimmäinen unelmani oli, että voisin palkkatöiden sijaan tehdä töitä omassa yrityksessä. Ja kun sain liiketoiminnan pyörimään, halusin laboratorioon kunnon työvälineet ja mahdollisuuden harrastaa työn ohella pyöräilyä. Seuraava haaveeni on varmistaa taloudellinen turvallisuus.
Paikallinen tilitoimisto hoitaa taloushallinnon
- Wheel Energyn kirjanpidon hoitaa nastolalainen JatQ, joka on kirjanpitäjä Jatta Turusen tilitoimisto. Hankiola toimittaa kuukauden aikana kertyneet paperiset osto- ja myyntilaskut Turuselle ja saa takaisin tase-erittelyn ja tuloslaskelman sekä arvonlisäveroilmoituksen ja palkanlaskentatiedot.
- Kolmen kuukauden välein pidetään kirjanpitäjän kanssa palaveri, jossa katsotaan esimerkiksi ennustetta liikevaihdon kehityksestä ja mahdollista tarvetta ennakkoveron justee-
raukseen. - Petri Hankiola on kiinnostunut numeroista, ja hän on hyvin perillä yrityksensä tuloista ja menoista.