CTA Paikka
CTA Paikka

Vuoden kirjanpitäjä Sami Svärd: ”Työ on asiakaspalvelua”

Vuoden kirjanpitäjä Sami Svärd sanoo, että kirjanpitäjän työ on nykyisin reaaliaikaista asiakaspalvelua. Kuukausittaiset mappisulkeiset ovat historiaa.
18.3.2014

Jari Jokinen

Kuva Kari Kuukka

Sami Svärd, 35, kiteyttää helposti kirjanpitäjän työnkuvan muutoksen: se on asiakaspalvelua.

– Ala antaa mahdollisuuden tehdä töitä monipuolisesti ja työ on erittäin palveluhenkistä ja nykyaikaista. Jo minun 10 vuoden urani aikana työvälineet ja -tavat ovat kehittyneet valtavasti.

Aiemmin mappi tuotiin toimistoon kerran kuukaudessa, tapahtumat tallennettiin ja siitä lähetettiin raportti asiakkaalle. Nyt raportoidaan ajantasaisemmin, ollaan enemmän asiakkaiden kanssa tekemisissä ja autetaan heitä liiketoiminnassa. Työ on enemmän konsultointia kuin pelkkää raportointia.

Jatkuvaa kouluttautumista

Sami Svärd on kotoisin Kemistä ja opiskeli tradenomiksi Jyväskylässä. Hän on aina pitänyt numeroista ja laskemisesta ja opintojen myötä ammatinvalinta vahvistui.

– Ammattikorkeakoulussa saimme tietoa, millaista itse työ on. Siellä kävi paljon alan ammattilaisia puhumassa ja he kertoivat myös, ettei työ ole pelkästään esimerkiksi arvonlisäveron laskemista.

Opintojen päättymisen myötä Svärd muutti pääkaupunkiseudulle Espooseen. Työpaikka löytyi Helsingin Erottajalta Laskenta- ja veropalvelu Tabula Oy:stä.

Karri Nieminen oli toimiston vetäjä ja hän kannusti jatkuvaan opiskeluun. Karri lähetti työntekijöitään paljon koulutukseen ja käytti siihen myös omaa aikaansa. Minulla oli onni päästä tällaiseen toimistoon töihin, Svärd kiittelee.

Kuuden vuoden jälkeen Sami perusti Suvi Rantalan kanssa oman toimiston iCount Partners Oy:n. Omistajakaksikon lisäksi töissä on tällä hetkellä neljä kirjanpitäjää.

– Alkuun pohdin yrittäjänä, löytyykö tarpeeksi töitä ja asiakkuuksia. Onneksi niitä on löytynyt niin hyvin, ­ettemme edelleenkään ole joutuneet toimintaamme mainostamaan. Uusia asiakkaita on tullut, kun nykyiset ovat suositelleet meitä muille.

Ei töitä kotiin

iCount Parnersilla on yli 150 asiakasta ja ne ovat kooltaan laidasta laitaan, kansainvälisistä konserneistä pieniin toiminimiin. Asiakaskirjo tuo työhön sopivasti vaihtelua. Tavoite on järjestää kaikille aikaa ja henkilökohtaista palvelua asiakkaan koosta riippumatta.

Toimisto on kasvanut maltillisesti ja hallitusti. Svärd ja Rantala ovat halunneet huolehtia siitä, ettei työ muodostu kenellekään taakaksi. Taloushallinnon alalla on pula hyvistä työntekijöistä ja iCount Partners haluaa pitää huolen siitä, ettei uuden työntekijän tullessa taloon joku vanha livahda samalla ovenavauksella ulos.

Tekniikan kehittymisen myötä myös etätyö olisi mahdollista, mutta iCountissa painopiste on asiakaspalvelussa ja –tapaamisissa. Siksi työt tehdään pääsääntöisesti toimistolla.

– Pyrimme erottelemaan työn ja vapaa-ajan, jolloin ollaan kotona perheen kanssa ja harrastetaan. Emme halua, että työt kulkevat mukana kotiin.

iCount Partners ei hae kasvua kasvun vuoksi, vaan painopiste on työn laadun ylläpitämisessä ja henkilökohtaisessa palvelussa.

– Rauhallinen yhden henkilön vuosivauhti voisi olla meille sopiva, vaikka nyt olemme vähän tuosta edellä. En oikein tiedä, milloin tilitoimisto on sopivan kokoinen. Me vielä etsimme sitä sabluunaa.

iCountilla on käytännössä rekrytointiprosessi koko ajan käynnissä, vaikka se ei julkisesti ole ollut tiedossa.

– Kun kuulemme, että joku hyvä kirjanpitäjä saattaisi olla vapaana, kontaktoimme häntä, kuvailee Svärd prosessia.

Reaaliaikainen kirjanpito

Tietotekniikka on helpottanut kirjanpitäjän työtä, mutta tuonut samalla entistäkin nopeamman syklin. Perustallentaminen on vähentynyt merkittävästi, sillä osto- ja myyntilaskut kulkevat sähköisesti.
– Teemme asiakkaiden kirjanpitoa monta kertaa viikossa, jolloin asiakas on koko ajan selvillä omasta tilanteestaan reaaliaikaisesti.

Jo pelkästään tekniikan kehittyminen vaatii jatkuvaa kouluttautumista, mutta myös varsinaisen ammattitaidon kasvattaminen on tärkeää. Svärd on jatkanut oppi-isänsä jalanjäljillä. Hän on itse käynyt Taloushallintoliiton koulutuksissa ja lähettänyt niihin myös henkilökuntaansa. iCount Partners auktorisoitiin Tili-instituuttisäätiön toimesta vuonna 2013 ja Svärd on suorittanut myös KLT-tutkinnon.

– Liiton toiminnasta on meille paljon apua. Esimerkiksi vuodenvaihteessa saimme muutaman sivun jäsentiedotteen tärkeimmistä veromuutoksista ja liiton luvalla jaoimme sitä myös asiakkaillemme. Se oli myös meille hyvä tarkistuslista, että olemme huomioineet kaikki asiat ja ymmärtäneet ne oikein.

Svärd kiittelee myös liiton järjestämiä tapahtumia. Luennot ovat tärkeitä, mutta ehkä suurin hyöty on kollegoiden tapaaminen ja vuorovaikutus. Se auttaa kehittämään myös omaa toimistoa. Koska töitä on riittänyt, alalla ei ole toimistojen välistä kateutta, vaan asioista vaihdetaan tietoa varsin avoimesti.

Tulolähdejako voisi olla selkeämpi

Vuoden kirjanpitäjän kunniakirjan Svärd aikoo ripustaa neuvotteluhuoneen seinälle toimiston auktorisointitodistuksen viereen. Toisella seinällä on henkilökunnan KLT-kirjoja ja PHT-diplomeja. Niillä on merkitystä, kun esimerkiksi vähän tuntemattomampi tilintarkastaja tulee käymään toimistolla. Ne ovat tunnustuksia osaamisesta.

Jos Vuoden kirjanpitäjä pääsisi diktaattoriksi, mitä hän muuttaisi nykyisessä lainsäädännössä?

– Ehkä tätä voisi pohtia vähän pidempään, mutta kun olen nyt ollut tekemisissä tilinpäätösten kanssa, mieleen tulee, että tulolähdejako voisi olla selkeämpi. En ole  oikein ymmärtänyt, miksi pitää olla EVL- ja TVL-tulolähde erikseen. Mielestäni pärjäisimme yhdellä kokonaisuudella. Se helpottaisi työn tekemistä ja asia olisi asiakkaidenkin helpompi ymmärtää.

 

Valintaraati

Vuoden kirjanpitäjä -titteli on sikäli merkittävä, että ehdotukset tulevat pääosin asiakkailta, yrittäjiltä ja tilintarkastajilta. Tänä vuonna niitä tuli yli 170 eri puolilta Suomea ja monet ehdokkaat saivat useita mainintoja.

Valinnan teki kuusihenkinen raati, joka painotti valinnassaan erityisesti nykyaikaisen kirjanpitäjän ammattiprofiilin näyttöä.

Valintaraati:

  • Professori, Jarmo Leppiniemi, valintaraadin puheenjohtaja
  • PwC: Petter Lindeman, Partner Assurance Services
  • Suomen Yrittäjät: Anna Lunden, johtaja
  • Taloushallintoliitto: Leena Rekola-Nieminen, puheenjohtaja, KLT
  • KPMG: Heidi Vierros, Partner, KHT
  • Elinkeinoelämän keskusliitto: Hannu Ylänen, asiantuntija

     

Vuoden kirjanpitäjä -kilpailua järjestää Talous­hallintoliitto yhteistyössä KPMG:n ja PwC:n kanssa. Seuraavan Vuoden kirjanpitäjän haku alkaa syksyllä 2014.

 

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki