Terveyden palapelin rakentaja

Nelli Lähteenmäki on räiskyvä startup-yrittäjä, joka haluaa mullistaa terveysmarkkinoita. Tavoitteeseen pääsemiseksi tarvitaan innovaatiota, markkinointia sekä rautaista taloushallintoa.
20.8.2013

Ari Rytsy

Kuva Vesa Tyni

On kesäkuinen aamupäivä Aalto-yliopiston kampuksella Espoon Otaniemessä. Nelli Lähteenmäki kiirehtii tapaamiseen tukka auki ja t-paita lepattaen. Vuonna 2012 tuotantotalouden diplomi-insinööriksi valmistunut nuori nainen ei erotu ulkoisesti kampuksen opiskelijoista.

Suomalaisia startup-yrityksiä seuraaville ihmisille Lähteenmäen nimi puolestaan kertoo jo huomattavasti enemmän. Hän johtaa vuonna 2012 aloittamaansa Health Puzzle Oy:tä, jonka pyrkimyksenä on lyödä läpi Pohjois-Amerikan markkinoille. Yrityksen toiminta-ajatuksena on rakentaa älypuhelimiin soveltuvia ohjelmistoja, jotka yhdistävät yksilöllistä geenidataa, mittaus- ja ympäristötietoa sekä sairaushistoriaa. Näiden yhdistelmänä syntyvän terveysdatan avulla saadaan aikaan yksilön terveyttä edistävää toimintaa, joka voi olla esimerkiksi personoituja ravinto- ja liikunta­suosituksia. Samalla ihmisen terveydestä pystytään muodostamaan entistä tarkempi kokonaiskuva.

– Ajatus elämäntapa- ja geenitiedon yhdistämiseen on lähtöisin lääkäri-isältäni. Hän haki sille patenttia vuonna 2001. Varsinainen liiketoimintaidea sai alkunsa asuessani Kalifornian Piilaaksossa. Siellä IT-alan ihmiset puhuivat paljon mobiiliterveydestä ja siihen kytkeytyvästä sensoriteknologiasta, kertoo Lähteenmäki.

Yrityksen tiiviin kehittäjätiimin lisäksi Health Puzzlen askelia siivittää rahoituksen kivijalkana toimiva bisnes­enkeli sekä joukko ulkopuolisia yhteystyökumppaneita. Mukaan mahtuu muun muassa helsinkiläinen tilitoimisto, joka huolehtii varsinaisen maksuliikenteen ulkopuolelle jäävistä talous- ja kirjanpitoasioista. Riskirahoituksella pyörivän startupin näkökulmasta katsottuna yhteistyö on ollut joustavaa ja mutkatonta.

– Hyvä taloushallinto on olennainen osa yrityksen pyörittämistä.
Se tulee monelle yrittäjälle pienoisena yllätyksenä, koska alkuvaiheessa toiminnan fokus on tiiviisti tuotteen ja bisneksen kehittämisessä. Taloushallinto on kuitenkin se öljy, mikä pitää pyörät pyörimässä, Lähteenmäki toteaa.

Piilaaksosta oppia yrittämiseen

Lähteenmäki ajautui vastavalmistuneesta opiskelijasta yrittäjäksi ilman sen suurempaa valmistautumista. Teknillinen korkeakoulu houkutteli häntä kummivanhempien esimerkin innoittamana. Siellä opiskelu piti sisällään muun muassa yritys­strategiaa, konesuunnittelua sekä yritystaloutta. Matematiikka ja fysiikka olivat avainasemassa.

– Ensimmäiset teekkarivuodet olivat melkoinen motivaatiotesti, sillä opinnot olivat erittäin teknisiä. Niiden jälkeen tullut bisnesvaihe tuntui jonkinlaiselta palkinnolta. Nykyisenä yrittäjänä on pakko sanoa, että suorittaisin taloushal­lintoon liittyvät kurssit mielellään uudelleen. Opiskelu­aikoina talousasioihin ei ollut samanlaista kosketuspintaa kuin nyt, Lähteenmäki naurahtaa.

Valmistumisen jälkeen monet Lähteenmäen opiskelu­kavereista suuntasivat perinteisen väylän mukaisesti liikkeen­johdon konsulteiksi. Itse hän lähti opintojensa lopussa mukaan TKK:n ja Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkimushankkeeseen, missä tutkittiin ja kehitettiin erilaisia malleja myyntijohtamiseen ja esimerkiksi arvopohjaiseen myyntiin. Tuona aikana Lähteenmäki oivalsi, että Suomesta löytyy taitavia insinöörejä, mutta ei riittävästi taitavia myyjiä.

Tilanne oli toisenlainen Yhdysvalloissa, missä Lähteenmäki asui vuosina 2009–2010 diplomityötä tehdessään. Tutkimushanketta seurasi uusi Kalifornian-rupeama. Sen aikana Lähteenmäki toimi myyjänä Eucalyptus Systems -nimisessä IT-alan yrityksessä. Ennen San Franciscoon muuttamista Lähteenmäki ehti olla mukana perustamassa suomalaista Symbioosi Partners Oy:tä. Yritys toimii edelleen ja tarjoaa yrityksille sekä muille organisaatioille myynnin­johtamisen asiantuntemusta.

– Oli rankkaa jättää juuri toimintansa aloittanut yritys. Halusin päästä tutustumaan maailman parhaisiin kasvuyrittäjiin ja -yrityksiin, jotka sijaitsevat Kaliforniassa. Ajavana intohimona oli tehdä jossain vaiheessa omaa juttua, eikä olla pelkästään muille töissä, muistelee Lähteenmäki.

Menestys ei tule itsestään

Noin vuoden toimineen Health Puzzlen tielle on mahtunut niin pieniä kuin suuria muutoksia. Strategiaa on viilattu, houkuteltu uusia rahoittajia sekä selvitetty arkiseen yrittäjyyteen kuuluvia kiemuroita.
Iso suunta on kuitenkin pysynyt järkähtämättä samana.

Lähteenmäki ei vähästä hätkähdä, vaikka onkin tehnyt nopean siirtymän opiskelijasta yrittäjäksi. Hänen mielestään startup-yrittäjyyteen kuuluu riskien ottaminen sekä asioiden kyseenalaistaminen ja uusiksi laittaminen.

– Suomessa rahoituksen saaminen on edelleen haastavaa. Toisaalta meille on kehittymässä aikaisempaa kannustavampi yritysilmapiiri. Tämä johtuu siitä, että Suomi tarvitsee uusia innovaatioita. Menestyessään meidänkin yrityksemme tulee kehittämään merkittävästi terveydenhuoltoa sekä luomaan uusia työpaikkoja.

Lähteenmäki tietää, että menestys ei synny itsestään. Tällä hetkellä Health Puzzlen pyörittäminen tapahtuu kolmen hengen voimin. Työtunteja ei lasketa, eikä kenelläkään ei ole varaa istua vain yhdellä jakkaralla. Jokaisella on oma päätehtävänsä, jossa on erityisen hyvä. Sen lisäksi omalta tontilta on pystyttävä liukumaan suvereenisti useampiin eri rooleihin.

– Itse olen hyvä toimimaan erilaisten ihmisten kanssa. Pidän verkostoitumisesta, ideoinnista ja myynnistä. Siinä mielessä koen olevani enemmän leader-tyyppinen energiapallo. Manageroiminen ja taloushallinnon kaltainen järjestyksen ylläpitäminen eivät ole omia vahvuuksiani, pohtii Lähteenmäki.

Kuluvan vuoden aikana Health Puzzle toteuttaa Suomessa pilottihankkeen, johon osallistuu sekä kuluttajia että lääkäriasemia. Yrityksen ensimmäinen ohjelmistotuote on tarkoitus lanseerata syyskuussa 2013 Kalifornian Piilaaksossa järjestettävässä
Health 2.0 -konferenssissa.

 

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki