CTA Paikka
CTA Paikka

”Kirjanpitäjän työ on haasteellista, mutta palkitsevaa”

Taloushallintoliiton ensimmäiseksi Vuoden kirjanpitäjäksi valittiin piikkiöläinen Heidi Lindberg.
12.3.2013

Ari Rytsy

Kuva Vesa Tyni

Vuoden kirjanpitäjä -kilpailun tärkeimpänä tavoitteena on nostaa kirjanpitäjän työn arvostusta ja kertoa toimialan monipuolisista työmahdollisuuksista sekä tuoda esiin matalalla profiililla esiintyneitä osaajia.

Kaiken kaikkiaan ehdotettuja kirjanpitäjiä oli yhteensä 90, joiden joukkoon mahtui niin kokeneita konkareita, alan kiintotähtiä kuin nuoria lahjakkuuksia. Tänä vuonna valinta kohdistui 37-vuotiaaseen Heidi Lindbergiin, jonka uravalintaa viitoittivat jo lapsuuden pankki- ja kauppaleikit. Valintaraadin perusteluissa korostuivat kiinnostus henkilökohtaisen osaamistason sekä taloushallinnon toimintatapojen jatkuvaan kehittämiseen.

– Taloushallinnon pariin suuntautuminen oli minulle selvää yläasteikäisestä lähtien. Myös toinen nuoremmista siskoistani on laskentatoimen töissä. Toinen on kouluttautunut markkinointipuolelle, kertoo Lindberg.

Nuoren naisen polku alalle kulki kauppaoppilaitoksen merkonomiopintojen kautta Turun kauppakorkeakouluun, mistä hän valmistui laskentatoimen ekonomiksi vuonna 1999. Samoihin aikoihin Lindbergin työura sai alkunsa Kaarinan verotoimistossa. Siellä hän työskenteli kesän 1997 sekä alkuvuoden 1998 verovalmistelijan tehtävissä. 

Kohti uusia haasteita

Ennen korkeakouluopintojen päättymistä Lindbergille tarjoutui vakituinen paikka kaarinalaisessa tilitoimistossa. Seuraavat yhdeksän vuotta kuluivat tiiviisti erilaisten taloushallinnon tehtävien parissa. Tuona aikana muutaman henkilön yritys kasvoi vauhdilla noin 20 ammattilaisen tilitoimistoksi. Kasvun myötä myös Lindbergin vastuualue muuttui. Vuosina 2005–2007 hän toimi yhtiön kirjanpitopäällikkönä.

– Urakehitys oli aika lailla pysähdyksissä kun huomasin Turun Sanomissa mielenkiintoisen työpaikkailmoituksen. Siinä talotekniikka-alan taloushallinnon ohjelmistokehittäjä Ecom Oy haki vetäjää vastaperustettuun tilitoimistoon, Lindberg muistelee.

Siirtyminen emoyhtiön asiakkaita varten perustetun Ecom Tilit Oy:n toimistopäälliköksi ja myöhemmin sen toimitusjohtajaksi oli Lindbergille monella tapaa hyppy tuntemattomaan. Koko toiminta lähti liikkeelle puhtaalta pöydältä, joten uutta opeteltavaa riitti.

– Tämän työn myötä olen päässyt tekemään paljon muutakin kuin kirjanpitoa. Talotekniikka-ala on tullut tutuksi, mikä on tietysti tärkeää meidän asiakkaitamme ajatellen. Sitä kautta pystymme monipuolistamaan tarjoamiamme palveluja, joihin kuuluvat muun muassa erilaisista tunnusluvuista saatavat mittarit, sanoo Lindberg.  

Kouluttautuminen osaamisen takeena

Nousujohteisesta työurasta huolimatta Lindberg ei ole unohtanut itsensä kehittämistä. Tili- ja veropäivien lisäksi virtaa on riittänyt Taloushallintoliiton sekä Turun seudun Tilitoimistot ry:n järjestämiin koulutuksiin. KLT-tutkinnon suorittaminen tapahtui vuonna 2004 äitiysloman päätteeksi.

Tulevaisuudessa Lindbergiä kiinnostavat muun muassa johtamistaitojen vahvistaminen sekä Taloushallintoliiton ja Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan suunnitteleman taloushallinnon verotutkinnon suorittaminen.

– Verotutkinnon kohdalla kyse on noin kolmen vuoden mittaisesta projektista, johon omat resurssini eivät juuri tällä hetkellä riitä, Lindberg pohtii.

Saamastaan tunnustuksesta iloitseva Vuoden kirjanpitäjä toivoo, että kilpailu kannustaisi myös muita alalla työskenteleviä kehittämään itseään ja osaamistaan.  

– Kirjanpitäjän työ on haasteellista, mutta palkitsevaa. Itse tunnen tämän työn omakseni, sillä otan asiakkaideni toiveet ja murheet tosissani.

Nuoruuden intoa tarvitaan

Lindberg korostaa, että taloushallinto on tänä päivänä kaikkea muuta kuin kuivaa paperityötä. Sen eri tehtävissä korostuvat laajojen tietomäärien tuntemus, yksityiskohtien hallinta ja ammattitaitoinen asiakaspalvelu. Tekniikan kehittymisen myötä myös erilaiset sähköiset järjestelmät ovat yleistyneet. Ne ovat tuoneet oman lisävärinsä päivittäiseen tekemiseen.

– Kirjanpito on nykyään nuorekasta ja sosiaalista asiakaspalvelua, jonka vaihtelevuus virkistää. Uskon, että juuri työn monipuolisuus kiinnostaa jatkossa entistä enemmän nuoria ihmisiä, sanoo Lindberg.

Ecom Tilit Oy:n ikärakenne on yhdistelmä noin nelikymppisiä osaajia sekä nuoruuden intoa. Lindbergin omat kokemukset nuorista työntekijöistä ovat olleet pelkästään positiivisia. Hän rohkaiseekin alan yrityksiä tarttumaan rekrytointitilanteessa vastavalmistuneisiin taloushallinnon taitajiin.

– Jotkut tapaamani nuoret kertovat, että he eivät ole päässeet edes työpaikkahaastatteluun asti. Alalla arvostetaan perinteisesti kokeneita osaajia, mutta mielestäni paljon on kiinni myös työnhakijan oikeasta asenteesta ja motivaatiosta. Niiden avulla kokemattomastakin kirjanpitäjästä sukeutuu ajan myötä huippuluokan ammattilainen. 

 

 

Työ ja uraUusimmat Artikkelit
Katso kaikki