Auktorisointi laadun takeena
Helsingissä, Malmin Raitin varrella kohoavan jyhkeän punatiilisen rakennuksen uumenissa on säilytetty aikanaan viljaa. Nykyään 1920-luvulla valmistuneessa Hankkijan entisessä viljavarastossa ei nähdä enää maatalouden tuotteita. Tilat on remontoitu muutamia vuosia sitten moderneiksi toimistoiksi, joissa ahertaa tätä nykyä nelisenkymmentä yritystä. Yksi yrityksistä on taloushallintopalveluja tarjoava Osinco Oy.
Yrittäjä Mikko Hollman esittelee tyytyväisenä yrityksen käytössä olevia tiloja. 280 neliön toimisto jakautuu kolmeen neuvotteluhuoneeseen sekä muutamaan suureen avotoimistohuoneeseen. Suuret lasiseinät ja punainen tiili luovat toimistolle omaleimaisen ilmeen. Valoa ja avaruutta riittää.
– Meillä työskentelee vakituisesti 10 henkilöä. Kesäisin henkilöstömme liki tuplaantuu, kun palkkaamme kesätyöntekijöitä tilinpäätösanalyysejä tekemään. Maalis-lokakuu ovat meille ruuhka-aikaa, Hollman kertoo.
Konsernin toiminta käynnistyi vuonna 2009, kun emoyhtiö BSH Partners Oy perustettiin. Tuolloin yritys tarjosi asiakkailleen tilinpäätösanalyysejä. Vuosien varrella palvelurepertuaari on laajentunut tilitoimisto- ja perintäpalveluihin tytäryhtiö Osincon myötä. Hollmanin mukaan yritys pystyy tarjoamaan pienille ja keskisuurille yrityksille täydellisen paketin taloudenhallintaan liittyviä palveluja. Oikeastaan vain tilintarkastus puuttuu. Tarvittaessa asiakkaat voivat vaikkapa vuokrata talouspäällikön päivä- tai tuntitaksalla.
Asiakkaita ympäri Suomen
Vaikka Osincon toimipiste sijaitsee Helsingissä, se tarjoaa palveluja koko Suomeen. Asiakasyrityksiä Osincolla onkin aina Rovaniemeä myöten.
– Palvelumme ovat sähköisiä, joten pystymme palvelemaan asiakkaitamme maantieteellisen sijainnin rajoittamatta. Tieto liikkuu sähköisten järjestelmien sekä asiakassivustomme kautta ja palaverit onnistuvat puhelimella, Hollman sanoo.
Osincon asiakkaista suurin osa on valinnut tilitoimistonsa suositusten perusteella. Markkinointia ja aktiivista myyntityötä yritys on harrastanut toistaiseksi vain vähän. Hollman uskookin, että parasta markkinointia on asiantunteva ja henkilökohtainen palvelu.
– On olennaisen tärkeää, että pystymme hoitamaan asiakkuudet viimeisen päälle. Kun onnistumme tässä, puskaradio toimii. Viime kesänä toteutimme asiakastyytyväisyystutkimuksen, jonka mukaan 52 prosenttia asiakkaistamme pitää henkilöstömme osaamista erinomaisena ja 42 prosenttia hyvänä. Palveluidemme saama kokonaisarvosana oli 1–5-asteikolla 4,25, Hollman toteaa tyytyväisenä.
Asiakastyytyväisyystutkimuksen erinomainen tulos ei ole sattumaa. Osincolla kaikki työntekijät kouluttautuvat ahkerasti, ja opinnoissa kerättyä tietopääomaa jaetaan myös tehokkaasti yrityksen sisäisissä palavereissa.
– Kouluttautuminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä asiakkaamme kaipaavat koko ajan enemmän neuvontaa ja konsultointia. Lainsäädäntö muuttuu jatkuvasti, ja henkilöstöllämme pitää olla aina käytössään alan viimeisimmät tiedot.
KLT-tutkinto tuo auktorisoinnin
Hollmanin mukaan Osincon kaikille vakituisille työntekijöille on tehty koulutussuunnitelma. Koulutuspäiviä kertyy jokaiselle vähintään kaksi–kolme vuodessa. Monet suorittavat vuoden mittaan myös pidempiä koulutuksia. Yksi työntekijöistä opiskelee parhaillaan tradenomiksi ja toinen valmistui jokin aika sitten merkonomiksi.
Koulutustavoite ei koske pelkästään yrityksen työntekijöitä, vaan myös omistajia ja johtoa. Tänä syksynä Hollman, BSH Partnersin toinen omistaja Timo Heikkilä ja kirjanpitäjä Mari Niskanen osallistuivat tili-instituuttisäätiön järjestämään KLT-tutkinnon tenttiin.
– Päätimme lähteä suorittamaan tutkintoa kolmen hengen voimin. Ajatuksena oli, että ainakin yksi meistä saisi tutkinnon, jotta voisimme hakea toimistollemme auktorisointia.
Trion osaaminen oli kuitenkin sitä tasoa, että Osincon toimistoon saatiin kerralla kolme KLT-tutkinnon suorittanutta ammattilaista. Hollman, Heikkilä ja Niskanen pokkaavat tutkintotodistukset tammikuussa pidettävässä tilaisuudessa.
Hollmanin mukaan ajatus KLT-tutkinnon suorittamisesta ja toimiston auktorisoinnista on ollut mielessä jo muutaman vuoden, sillä auktorisointi on oikeastaan ainoa tapa erottua kilpailijoista.
– Isoissa asiakasneuvotteluissa meidän on ollut vaikeaa todistaa osaamistamme. Auktorisoinnin myötä uskottavuutemme paranee ja potentiaalisten asiakkaiden on helpompi tuntea luottamusta meitä kohtaan, Hollman perustelee.
Hollman valmistautui KLT-tenttiin itsenäisesti. Hän kertasi lakeja ja paneutui erityisesti verotukseen liittyviin kysymyksiin. Työkiireiden vuoksi pänttääminen jäi kuitenkin vähiin. Muutamia vuosia aiemmin suoritetut kauppatieteiden maisterin opinnot ja yliopiston oikeustieteen kurssit toimivat hyvänä pohjana.
– Kohtuullisen kevyellä valmistumisella lähdin loppujen lopuksi liikkeelle. Pakko sanoa, että tentti oli akateemisesti yllättävän haastava. Asiaa oli paljon, ja vääristä vastauksista meni miinuspisteitä. Töitä sai tehdä työpäivän verran, jotta sai vastattua suurimpaan osaan kysymyksistä, Hollman muistelee.
Hollmanin mielestä KLT-tutkinto ei mittaa niinkään jokapäiväisessä työssä tarvittavaa osaamista. Ennemminkin se antaa kuvan sitä, miten syvällisesti asiantuntija pystyy soveltamaan esimerkiksi yritysjuridiikkaa ja verolakeja erikoistilanteissa.
– KLT-tenttin valmistautuminen vankistaa alaan liittyvää perustietämystä ja auttaa välttämään työssä vastaan tulevia sudenkuoppia.
Näin valmistaudut KLT-tenttiin
KLT-tutkinnon syksyllä suorittaneet Mikko Hollman, Timo Heikkilä ja Mari Niskanen Osinco Oy:stä kertovat, miten tenttiin kannattaa valmistautua.
- Tutustu aikaisempien KLT-tenttien kysymyksiin.
- Perehdy IFRS-säännöksiin. Lähes jokaisena vuonna niistä on ollut tentissä kysymys.
- Nuku tenttiä edeltävänä yönä riittävästi ja nauti tukeva aamupala, sillä tenttipäivä on pitkä ja raskas.
- Lue kysymykset hyvin ja tarkista, mistä vastauksista tulee miinuspisteitä.
- Mieti, missä järjestyksessä vastaat kysymyksiin. Vastaa ensiksi niihin, joihin vastaaminen on itsellesi helppoa ja joissa et tarvitse kirjaa.
- Indeksoi lakikirja hyvin, jos aiot käyttää sitä tentissä.
- Luota itseesi ja osaamiseesi!
BSH Parners Oy
- Sähköisen taloushallinnon ja yritystutkimuksen palveluja tarjoava konserni.
- Omistajat Mikko Hollman ja Timo Heikkilä
- Perustettu 2009.
- Työllistää 10 vakituista työntekijää, kesäkaudella tuplasti enemmän.
- Liikevaihto noin 700 000 e (arvio 2015).
- Konserniin kuuluu tilinpäätösanalyyseihin erikoistunut BSH Partners Oy, tilitoimistopalveluja tarjoava Osinco Oy sekä perintäpalveluja tuottava 3H Perintä Oy.
Mikko Holmannin johtaman yrityksen palvelurepertuaari on laajentunut vuosien aikana tilinpäätösanalyyseista tilitoimisto- ja perintäpalveluihin.
Osincon kaikille vakituisille työntekijöille on tehty koulutussuunnitelma. Koulutuspäiviä kertyy jokaiselle vähintään kaksi–kolme vuodessa.