CTA Paikka

Taloushallintoa asiakkaan ERP:llä

Yhteiskäyttöisten, pilvipohjaisten ohjelmistojen kehittymisen myötä on mahdollista, että tilitoimisto tarjoaa palveluitaan asiakkaan ohjelmistolla. Taloushallinnon tekeminen asiakkaan ERP-ohjelmistossa edellyttää digitalisoituja taloushallinnon prosesseja ja pätevää IT-kumppania. Mitä kaikkea palvelu voi pitää sisällään, ja miltä työ näyttää palveluja tarjoavan Viiconin työntekijöiden näkökulmasta?
12.5.2021 Niina Asujamaa

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Miten kaikki alkoi?

2000-luvun loppupuolella Ulla Laalo, Tarja Paavola, Marju Juhanpelto ja Sini Rintala työskentelivät erään teknologiateollisuuden alan ­yrityksen taloushallinto-osastolla. Aikanaan osastosta kehitettiin konsernin palvelukeskus. Palvelukeskus tarjosi taloushallinnon palveluja myös konsernin ulkopuolisille yrityksille. Ulla oli puolisonsa kautta mukana myös muissa yritysyhteyksissä ja huomasi, että markkinoilla ei ollut tilitoimistoja, jotka tarjoaisivat aktiivisesti palveluja asiakkaan ohjelmistolla. Silloin oli yleistä ­vielä se, että jos yritys tarvitsi toiminnanohjausohjelmaa, laskutusta ja ostoreskontraa, yrityksessä oli oma taloushallinnon henkilö, joka hoiti laskutuksen ja reskontrat. Jos kirjanpito oli ulkoistettuna, se tehtiin useimmiten tilitoimiston omalla kirjanpito-ohjelmalla, ja yrityksen taloushenkilö ­kiikutti reskontralistat ja muut tositteet tilitoimistoon mapissa. Yhteiskäyttöiset, pilvipohjaiset ohjelmistot kuitenkin tekivät jo tuloaan.

Ulla, Tarja ja Marju päättivät perustaa ­yrityksen, joka poikkeaisi muista ­tilitoimistoista: tarjoaisi palvelut nimenomaan asiakkaan omalla ohjelmistoalustalla. Näin sai Viicon alkunsa. Äitiysloman jälkeen Sini tuli mukaan, samoin samassa yritysryhmässä palkanlaskijana toiminut Marita Vainio, ja näin oli Viiconin ydinjoukko koossa.

Nykyään Rantalainen-konserniin kuuluvan Viiconin perustamisesta on nyt kulunut 11 vuotta, ja ydinjoukko on kasvanut yli 50 talous- ja palkkahallinnon asiantuntijan organisaatioksi. Ohjelmistoja, joilla teemme palveluja, ovat mm. Dynamics NAV ja D365, NetSuite, Lemonsoft, Monitor, Visma Nova sekä Netvisor. ERP-strategia on tuonut Viiconille kasvua ilman suuria myynti- ja markkinointiponnisteluja. Suosittelijoina ovat usein toimineet toiset asiakkaat tai ohjelmistotoimittajat.

Taloushallinto asiakkaan ohjelmistolla

Kirjanpitäjän näkökulmasta

 • vähemmän asiakkaita, mutta isompia
 • palvelu lähellä asiakkaan liiketoimintaa, yhteydenpito asiakkaaseen tiivistä
 • raportointiaikataulu määrittää kirjanpidon valmistumista, ei alv:n maksupäivä
 • maksut, ostolaskut ja tiliotteet käsitellään päivittäin
 • työ on läpinäkyvää, asiakkaalla pääsy samaan ohjelmaan

Tilitoimiston näkökulmasta

 • oltava toimiva varahenkilöjärjestelmä
 • työntekijöiden lomien järjestely on palapeliä
 • tilitoimistolla oltava kattava varallisuusvastuuvakuutus sekä kavallusvakuutus
 • päivittäisiä rutiineja koskeva vastuunjako sovittava selkeästi asiakkaan kanssa
 • ohjelmiston osalta sovittava, kuka vastaa kirjanpitoon liittyvistä asetuksista ja kehen tili­toimisto on yhteydessä ongelmatilanteissa

Asiakkaan näkökulmasta

 • asiakas ei ole ohjelmiston osalta riippuvainen tilitoimistosta
 • monipuoliset raportointimahdollisuudet, kun talous ja toiminnanohjaus ovat samassa ohjelmassa eikä rajapintaintegraatioita tarvita
 • taloushallinnon resurssit joustavat, ja tilitoimisto vastaa varahenkilöjärjestelmästä sekä taloushallinnon henkilöstön koulutuksesta
Asiantuntijana
Niina Asujamaa liiketoimintajohtaja, Viicon
TeknologiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki