Talous­hallinnon roboti­soituminen haastaa kontrollit

Robottien onnistunut hyödyntäminen vaatii ymmärrystä niiden mukanaan tuomista riskeistä ja riskien hallinnasta. Perinteiset kontrollit muuttuvat robottien myötä, mutta niiden tarve ei suinkaan poistu.
15.1.2023 Henrik Koivuranta Kuva iStock

Hanki rajaton lukuoikeus

Kirjaudu sisään tai tilaa Tilisanomat. Saat luettavaksesi uusimmat artikkelit ja arkiston, joka ulottuu aina vuoteen 2001 saakka sekä pääsyn Tilinpäättäjän tietopakettiin.

TILAA TILISANOMAT tai KIRJAUDU SISÄÄN

Top 4 -vinkit tietoturvallisen robotiikan aloittamiseen:

1) Tarkka valvonta. Varmista kenellä on pääsyoikeus robotin ympäristöön

Jokainen robottiympäristöön kirjautuminen ja muutos tulee kyetä selvittämään audit trailista. Kuka teki, mitä teki, milloin teki ja lopuksi vielä miksi teki.

2) Robottipalvelinten automaattinen käynnistys ja sammutus. Varmista, että robotit tai robottikoneet eivät ole tarpeettomasti käynnissä

Jatkuvasti käynnissä olevat robottiresurssit eivät ainoastaan kuluta sähköä ja rahaa, vaan myös mahdollistavat potentiaaliset väärinkäytösyritykset ollessaan turhaan päällä.

3) Varmista automatisoitu salasanojen ja muiden salaisuuksien hallinta

Salasanat tulee säilyttää turvallisesti, ja robottien tulisiosata itsenäisesti vaihtaa omat salasanansa. Luonnollisesti tämä koskee kaikkia robotin käyttämiä salaisuuksia, ei pelkästään salasanoja.

4) Vaadi kattavat lokimerkinnät ja ammattimainen versionhallinta

Yhdistettäessä robottien käyttämien järjestelmien lokitiedot robotin omiin lokeihin sekä robottiympäristön lokeihin, tulisi pystyä selvittämään, mitä milloinkin on tapahtunut ja mitä tietoja robotti on käsitellyt. Myöskään ammattimaista versionhallintaa ja sen lokitietoja ei tule unohtaa. Robottikehittäjällä ei saa olla missään vaiheessa mahdollisuutta muuttaa robottitoteutusta ilman, että siitä jää selkeät merkinnät version hallintaan.

Mitä on ohjelmistorobotiikka?

  • RPA (Robotic Process Automation) tarkoittaa robottia, joka käyttää olemassa olevia tietojärjestelmiä, usein ihmiskäyttäjän tavoin.
  • Ohjelmistorobotiikka automatisoi ihmisten rutiininomaisia tehtäviä, jotka muuten tehtäisiin manuaalisesti.
  • Robotti työskentelee eri rajapinnoissa. Se käsittelee ja liikuttelee tietoa monipuolisesti.
  • Robotin käyttöönotto ei edellytä muutoksia olemassa oleviin tietojärjestelmiin.
  • RPA on tehokas tapa kasvattaa yrityksen tuottavuutta ja työn mielekkyyttä – se mahdollistaa investoinnin nopean takaisinmaksun.
  • RPA tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tuoda automaatio osaksi organisaatiota sekä kasvattaa pääomatuottoa riskittömästi ja nopeasti.
  • Robotti voi olla joko yksittäisen henkilön käytössä ja vastuulla oleva työpöytäautomaatio tai varsinainen ohjelmistorobotti, joka on hallittu ja itsenäiseen työskentelyyn kykenevä prosessiautomaatioratkaisu.
  • Puhtaimmillaan robotti työskentelee itsenäisestä käyttöympäristöstä käsin ja on riippumaton organisaation IT-järjestelmistä.
  • Aidolle ohjelmistorobotille on tunnusomaista jatkuva, käyttäjäriippumaton ylläpito.
  • Työnkulkujen automatisoinnin lisäksi robotiikkaa käytetään yhä enemmän datan liikutteluun, muokkaamiseen ja hyödyntämiseen.
  • Teknisesti robotiikka laajenee tulevaisuudessa entisestään niin sanottuun hyperautomaaton suuntaan, jossa siihen kytketään erilaisia datan käsittelyä ja hyödyntämistä mahdollistavia työkaluja (esimerkiksi koneoppiminen ja tekoäly).
  • Robotti EI korvaa ihmisiä kokonaan, vaan tukee yksittäisissä tehtävissä.
Asiantuntijana
Henrik Koivuranta tekninen johtaja, Digia Oyj