Osakeyhtiön voi perustaa verkossa

Osakeyhtiö on nyt mahdollista perustaa myös verkossa. Palvelua voivat käyttää yrityksen perustajat, edustajat ja asiamiehet, kuten tilitoimistot ja asianajotoimistot. Palvelu vastaa tietosisällöltään paperista perustamispakettia.
13.3.2013

Katja Sene Ylitarkastaja, Verohallinto

Kuva Dreamstime

Uusi palvelu on osa YTJ:n asiointipalvelua. Verohallinto ja Patentti- ja rekisterihallitus ovat yhteistyössä toteuttaneet palvelun. Palvelu otettiin käyttöön joulukuussa.

Palvelu ohjaa asiakasta antamaan oikeat ja riittävät tiedot ilmoituksen käsittelemiseksi. Palvelussa tarkistetaan kaikki pakolliset henkilöitä ja yritystä koskevat tiedot, mikä nopeuttaa ilmoituksen käsittelyä. Ainoastaan yrityksen nimi ja toimiala tarkistetaan PRH:ssa.

Palveluun kirjautuvalla henkilöllä täytyy olla suomalainen henkilötunnus ja verkkopankkitunnukset. Myös osakeyhtiön perustamissopimuksen allekirjoittaminen sähköisesti vaatii suomalaisen henkilötunnuksen ja verkkopankkitunnukset.

Sähköinen perustamisilmoitus on osakeyhtiöille 50 euroa edullisempi kuin perinteinen ilmoitus, sillä perinteinen ilmoitus maksaa 380 euroa ja sähköinen 330 euroa.

Perustamissopimus, yhtiöjärjestys ja ilmoitus samalla kertaa

– Osakeyhtiön perustamissopimus ja yhtiöjärjestys syntyvät palvelussa asiakkaan antamien tietojen perusteella. Asiakas voi samalla ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin ja antaa ennakkoveron määräämiseen tarvittavat tiedot. Asiakas saa ilmoituksen kirjausnumeron ja yrityksen Y-tunnuksen välittömästi, kun on allekirjoittanut sähköisesti ilmoituksen ja maksanut käsittelymaksun, ylitarkastaja Paula Väliverronen Verohallinnosta kertoo.

Osakeyhtiön perustamisilmoituksen voi tallentaa palveluun keskeneräisenä, mutta perustaminen nopeutuu, jos etukäteen tiedetään osakkeenomistajien tiedot ja hallituksen ja mahdollisen toimitusjohtajan henkilötunnukset. Jos yhtiö ilmoittaa tilintarkastajia, prokuristeja tai edustamiseen oikeutettuja henkilöitä, niin henkilöiden henkilötunnukset on annettava palvelussa.

Osakeyhtiön sähköistä perustamista helpottaa myös, että sähköistä ilmoitusta tehdessä tiedetään toiminimi, toimiala, tilikausi, kotipaikka sekä mahdolliset aputoiminimet ja niiden toimialat.

Asiakaspalaute on ollut myönteistä

Tähän mennessä sähköisesti on perustettu noin 400 osakeyhtiötä. Saatu asiakaspalaute on ollut myönteistä ja asiakkaat ovat kokeneet palvelun melko helpoksi käyttää.

Esimerkiksi YritysHelsingin yritysneuvojat ovat tutustuneet osakeyhtiön sähköiseen perustamiseen ja näkevät, että palvelu selkiyttää perustamismenettelyä ja ohjaa tekemään asioita systemaattisesti sekä helpottaa rekisteröintitoimenpiteitä. Palvelu mahdollistaa myös rekisteröinnissä useita perustajia, jotka voivat olla fyysisesti eri paikoissa.

YritysHelsinki panostaa alkavien yrittäjien palveluiden ja erityisesti sähköisten palveluiden kehittämiseen yhteistyössä kumppaneiden kanssa ja näkee uuden palvelun askeleena tarvittavaan suuntaan.

Osakeyhtiöiden sähköinen perustaminen -palvelu löytyy osoitteesta www.ytj.fi/palvelut/asiointi.

 

 

 

Katso kaikki