Maatilan emännälle KLT-tutkinto

Uudet KLT:t valmistuvat tammikuussa 2014 ja Marja Isotalo on yksi tentin läpäisseistä uusista asiantuntijoista. Isotalo on onnistunut yhdistämään perheenäidin, maatilan emännän ja tilitoimistoyrittäjän roolit.
17.1.2014

Ari Rytsy

Kuva Pasi Leino

Salon alueella toimiva Vaskion Tili- ja Isännöintipalvelu Oy joutui vuonna 2008 sukupolven vaihdoksen eteen. Yrittäjän ja yhden työntekijän pyörittämällä yrityksellä oli olemassa vakiintunut asiakaskunta, joka koostui etupäässä pienyrityksistä ja taloyhtiöistä. Ostaja löytyi Paimiossa maatilaa aviomiehensä kanssa pitävästä Marja Isotalosta, joka hyppäsi lähes kylmiltään uuteen liiketoimintaan. Ensimmäiset kaksi vuotta hän pyöritti toimintaa itsekseen, nyt apuna on yhtiökumppani.

– Olen peruskoulutukseltani agronomi, joka on opiskellut maatalouden liiketaloustiedettä. Lisäksi olen ollut töissä MTT:ssä taloustutkijana ja ProAgria Farmassa talous- ja yritys­neuvojana sekä harjoittanut yritystoimintaa vuodesta 2003 alkaen, Isotalo täsmentää.

Uusi aluevaltaus ei ole puhdasta sattumaa, sillä Isotalon isä toimi aikoinaan tilitoimistoyrittäjänä. Sitä kautta saatu sparraaminen on auttanut viemään toimintaa eteenpäin. Siitä huolimatta matkan varrella on pitänyt omaksua kokonaan uusia taitoja.

– Tilitoimistopalvelujen ohella yritys tarjoaa ­isännöintiä, joten minun oli suoritettava isännöinnin ammatti tutkinto. Onneksi vanha yrittäjä oli yrityskaupan jälkeen vielä ­jonkin aikaa mukana toiminnassa, jotta pääsin kunnolla
töihin kiinni.

 

Satulakauppaa ja kalkkunoita

Vaskion Tili- ja Isännöintipalveluiden asiakaskunnasta noin 25 prosenttia koostuu erilaisista maa-, metsä- ja hevos­tiloista, jotka pienten yritysten tapaan arvostavat helppoa ja välitöntä yhteydenpitoa. Isotalo tuntee lähellä asuvat asiakkaansa hyvin ja käyttää heidän tarjoamiaan palveluja mahdollisuuksien mukaan. Pienen tilitoimiston etuna on normaalia parempi mahdollisuus asiakkaiden yritystoimintaan perehtymiseen, mikä auttaa oikeanlaisten palveluiden tarjoamisessa. Yrittäjien tarpeet ovat tulleet tutuksi myös Isotalon kolmannen yrityksen, viisi vuotta toimineen Satula.com hevostarvikekaupan kautta. Käytettyjen ja uusien
ratsastussatuloiden myyntiin keskittynyt yritys on laajentunut pikkuhiljaa tilitoimistotoiminnan ohessa. Tällä hetkellä Satula.com työllistää vaihtelevasti 2–3 ulkopuolista työntekijää.

– Tilitoimiston pyörittämisessä on iso vastuu. Siitä huolimatta en ole katunut päätöstäni sen hankkimisesta. Uskon, että sen avulla pystyn kehittämään muiden yritystemme toimintaa, Isotalo arvioi.

Haasteellisinta on yhdistää tilitoimistotyön säännöllisyys maatilan sesonkeihin, joista yksi on joulu. Kalkkunoita kasvattavalle ja lähiruokaa myyvälle pariskunnalle se tarkoittaa ympäripyöreitä päiviä kelloon katsomatta.

– Aviopuolisoiden kesken on tärkeää joustaa toisen kiire­aikojen mukaan niin, että työt saadaan hoidettua aika­taulussa. Tilitoimiston osalta pyrimme siihen, että kumpikin osakkaista pystyy hätätapauksessa huolehtimaan myös toisen päävastuulla olevista asiakkaista. Hyvästä suunnittelusta huolimatta aikatauluja täytyy sovitella tarkkaan ja hankkia välillä tueksi ulkopuolista kodin- ja lastenhoitoapua, Isotalo kuvailee maatilan arkea.

 

Lisää pienyrittäjyyden aiheita

Nuorena yrittäjänaisena Isotalo päätyi suorittamaan KLT-tutkintoa vahvistaakseen uskottavuuttaan sekä omaa ammattitaitoaan. Tavoite oli pöydällä jo pari vuotta sitten, mutta tuolloin tenttiin valmistautuminen jäi kiireiden takia puolitiehen.

– Tällä kertaa päätin, että menen tekemään sen. Panostin valmistautumiseen ja otin siihen riittävästi aikaa. Kävin myös Turussa tutkintoon valmistelevassa koulutuksessa, Isotalo listaa.

Hän pitää tutkinnon etuna sellaisten asioiden kertausta, joihin ei päivittäisen työn yhteydessä ehdi kunnolla perehtyä. Samalla on helppo saada tarvittavat päivitykset uusista päätöksistä ja tulkinnoista. Sisällöllisesti Isotalo toivoo kuitenkin tutkinnossa käsiteltävien konsernitason asioiden rinnalle enemmän pienyrittäjyyteen keskittyviä aiheita. Tällä hetkellä äitiyslomaa viettävän yrittäjän päällimmäisenä haasteena on pitää maatilan ja yritysten rutiinit pyörimässä.

– En ole ehtinyt vielä miettiä Taloushallintoliittoon liittymistä. Asia on varmasti ajankohtainen, jos jossain vaiheessa lähdemme laajentamaan tilitoimiston toimintaa, summaa Isotalo.

 

 

 

Katso kaikki