Yksityishenkilön kirjanpitovelvollisuus

6.5.2011
jarmo
Jarmo Leppiniemi

Yksityishenkilö maalaa harrastusmielessä tauluja työnsä ohessa, 5–10 taulua vuodessa. Henkilö järjesti myyntinäyttelyn, jossa myi neljä taulua keskimäärin 120 euron kappalehintaan. Kehystäminen ja materiaalit maksoivat noin 100 euroa taulua kohden. Henkilö arvioi jatkossakin myyvänsä 5–10 taulua vuodessa. Hän tiedusteli kirjanpitolautakunnalta, onko hän tästä toiminnastaan kirjanpitovelvollinen.

Yksityishenkilökin on kirjanpitovelvollinen harjoittamastaan liike- ja ammattitoiminnasta. Taidemaalauksen kohdalla rajanveto tehdään yleensä ammatti- ja harrastustoiminnan välillä. Keskeiset liike- ja ammattitoiminnan tunnusmerkit ovat toimintaan liittyvä taloudellinen riski ja toiminnan suuntautuminen ulospäin.

Myyntinäyttelyiden pitäminen on osoitus suuntautumisesta ulospäin. Se ei kuitenkaan yksin riitä tekemään toiminnasta ammattimaista. Toiminnan volyymi, toteutunut ja suunniteltu myynti, ovat esillä olevassa tapauksessa rahamääräisesti niin vähäisiä, ettei toimintaan tosiasiassa liity taloudellista riskiä. Näin vähäinen toiminta ei kirjanpitolautakunnan mukaan ole sen paremmin liike- kuin ammattitoimintaakaan. Näin ollen yksityishenkilö ei ollut siitä kirjanpitovelvollinen.

Ratkaisut: KilaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki