Toiminimen kirjanpitovelvollisuus ja tulotositteen vaatimukset

6.5.2011
jarmo
Jarmo Leppiniemi

Henkilö harjoitti sähköasennustöitä toiminimen nimissä. Toiminimellä oli yksi toimeksiantaja. Toiminimi oli ollut kahden vuoden ajan merkitsemättä verohallinnon ennakkoperintärekisteriin. Näiden vuosien osalta se ei laatinut kirjanpitoa. Laskutus oli näinä vuosina 48 000 euroa ja 38 000 euroa sekä tulos 29 000 euroa ja 17 000 euroa.

Kirjanpitolautakunta katsoi, että henkilö oli kirjanpitovelvollinen myös niiden vuosien osalta, joina toiminimi ei ollut ennakkoperintärekisterissä. Toimintaa harjoitettiin yksityisliikkeen nimissä. Toiminimimerkintä oli muun muassa henkilön lähettämissä laskuissa. Toimintaa harjoitettiin ansaintatarkoituksessa ja siihen liittyi riski.

Tositteen osalta on keskeistä, että se todentaa liiketapahtuman ja kirjanpitomerkinnän. Tositteesta tulee voida toistaa alkuperäinen kirjaus muuttumattomana. Kirjanpitolautakunta katsoi sille esitetyn tositteen olevan hyvän kirjanpitotavan mukainen. Lautakunta kuitenkin huomautti, ettei sillä ole toimivaltaa ottaa kantaa esimerkiksi verolainsäädännössä tositteelle asetettujen vaatimusten täyttymiseen.

Ratkaisut: KilaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki