Poistojen vähentäminen suunnitelman mukaan tai ilman ennalta laadittua poistosuunnitelmaa

6.5.2011
jarmo
Jarmo Leppiniemi

Osakeyhtiön toimialana oli golfkeskuksen rakentaminen ja ylläpitäminen. Hakijan toiminta perustui näin pääasiassa kiinteistönhallintaan. Hakija katsoi, että sen toiminta on tosiasiassa saman kaltaista kuin asunto-osakeyhtiön: hakija kattaa menonsa pääasiassa osakkaidensa maksamilla hoito- ja rahoitusvastikkeilla. Kirjanpitovelvollinen kysyi, voiko se soveltaa KPL 5:12.2 §:n huojennusta poistojen vähentämisestä ilman ennalta laadittua suunnitelmaa.

Kirjanpitolautakunta katsoi, että hakijan toiminta kylläkin perustuu pääasiassa kiinteistönhallintaan KPL 5:12.2 §:ssä tarkoitetulla tavalla. Hakijan on kuitenkin suomalaisena osakeyhtiönä noudatettava myös Euroopan yhteisöjen neljättä yhtiöoikeudellista tilinpäätösdirektiiviä. Direktiivin mukaan poistot on vähennettävä ennalta laaditun suunnitelman mukaan.

Kirjanpitolautakunta katsoi, ettei poistojen vähentäminen ilman ennalta laadittua suunnitelmaa ole mahdollista sellaiselle suomalaiselle osakeyhtiölle, joka kuuluu osakeyhtiölain soveltamisen piiriin silloinkaan, kun sen toiminta perustuu kiinteistönhallintaan. Mahdollisuus koskee muun muassa asunto-osakeyhtiötä. Koska hakija harjoittaa toimintaansa sellaisessa yhteisömuodossa, johon ei voida soveltaa KPL 5:12.2 §:n poikkeussäännöstä, sen tulee vähentää poistonsa suunnitelman mukaan KPL 5:5 §:ää noudattaen.

Ratkaisut: KilaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki