Laskutuspalveluja tarjoavan yrityksen liikevaihtoon merkittävistä eristä, kun laskutuspalveluasiakkaana on yksityishenkilö (Kila 2022/2028)

7.10.2022 Leena Rekola-Nieminen Kuva iStock

Kilan lausunto 2021/2018 laskutuspalveluyrityksen liikevaihdon ja henkilöstökulujen esittämisestä on herättänyt paljon keskustelua laskutuspalveluyritysten keskuudessa. Osa alan yrityksistä ei halua luopua esittämästä kevytyrittäjien toimeksiannosta laskuttamiaan suoritteita omana liikevaihtonaan ja heille maksettuja tilityksiä omina henkilöstökuluinaan. Tässä lausuntopyynnössä hakija korostaa toiminnallisia eroja lausunnon 2021/2018 tilanteeseen. Hakijan toimeksiantajat ovat luonnollisia henkilöitä, joilla ei ole y-tunnusta. Lisäksi heidän puolestaan laskutettuja varoja ei säilytetä erillään laskutuspalveluyrityksen varoista, jolloin esimerkiksi konkurssitilanteessa ne luetaan hakijan varoihin, ei kevytyrittäjien varoiksi.

Kila ei kuitenkaan katsonut aiheelliseksi muuttaa aiempaa lausuntoaan näillä kriteereillä, vaan hakijan tulee esittää liikevaihtonaan entiteettiperiaatteen (erilläänpitotehtävän mukaan) vain oman palvelutoimintansa tuotot.

Asiantuntijana
Leena Rekola-Nieminen KLT, ekonomi, taloushallinnon kouluttaja Tmi Leena Rekola-Nieminen
Ratkaisut: KilaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki