Valtio ottaa Peppol-hankintasanomat vaiheittain käyttöön tilaus­prosessissaan

7.5.2024 Kuva iStock

Peppol huomioidaan ensin uusissa puitesopimuksissa. Vaatimus Peppol-hankintasanomien käytöstä sisällytetään muihin uusiin hankintasopimuksiin vuoteen 2026 mennessä.

Valtionhallinto hyödyntää Peppolissa niin sanottua laajennettua tilausprosessia (Advanced Ordering). Valtio lähettää toimittajalle sähköisen Peppol-tilauksen ja vastaanottaa toimittajalta sähköisen tilausvahvistuksen. Tilauksen muutos- ja peruutustilanteet hoituvat myös sähköisesti. Laajennettu tilausprosessi sisältää seuraavat sanomat: tilaus, tilausvahvistus, tilauksen muutos ja tilauksen peruutus.

Kaikkiin hankintasopimuksiin Peppolin käyttövaatimusta ei sovelleta. Vaatimusta Peppolin laajennetun tilausprosessin käytöstä arvioidaan hankinnan kohteen ja siihen liittyvien tilauskäytäntöjen perusteella. Jos yrityksesi asiakaskuntaan kuuluu valtionhallinnon yksiköitä ja olet uusimassa toiminnanohjausjärjestelmääsi, varmista ohjelmistotoimittajalta, että ohjelmisto kykenee vastaanottamaan, käsittelemään ja tuottamaan Peppol-sanomia. On todennäköistä, että myös esimerkiksi kunnat ja osa suuremmista yrityksistä siirtyvät sähköiseen Peppol-tilausprosessiin jossain vaiheessa.

Peppol-hankintasanomien käyttöönotolla ei ole vaikutusta verkkolaskun lähettämiseen valtiolle. Valtio ottaa jatkossakin vastaan suomalaisten verkkolaskustandardien mukaisia, Eurooppa-normin vaatimukset täyttäviä laskuja eli verkkolaskukuvausten 3.0 version mukaisia Finvoice- ja TEAPPSXML-verkkolaskuja.

Taloushallintoliitto järjestää Valtiokonttorin kanssa aiheesta maksuttomia webinaareja syksyllä 2024. Lisätietoa hankintasanomista saat jo nyt iskemällä Tilisanomien tai Valtiokonttorin sivuilla hakukenttään hakusanaksi hankintasanoma.

NostotUusimmat Artikkelit
Katso kaikki