Tulo­rekisterin muutoksia vuodelle 2024

24.11.2023 Kuva iStock

Vaihtuva vuosi tuo tulorekisteri-ilmoittamiseen tulolajimuutoksia, jotka johtuvat tiedon käyttäjien tiedon tarpeen muuttumisesta. Uusia tulolajeja ovat ”Tekijänoikeuskorvaus ansiotuloa” (366) sekä ”Rahana maksettu osakepalkkio” (367) ja ”Rahana maksettu työsuhdeoptio” (368). Ne tuovat muutoksia aiempiin näiden tietojen osalta käytössä olleisiin tulolajien sisältöihin. Lisäksi niin sanottujen kevytyrittäjien osalta on tulossa JuEL-maksajien käyttöön uusi tulolaji ”JuEL-työnantajan maksama työansio, jonka työn suorittaja on laskuttanut laskutuspalveluyrityksen kautta” (369). Käyttöön tulee myös uusi tulonsaajan lisätiedon tyyppi ”Laskutuspalvelua käyttävä henkilö, jolla ei ole Y-tunnusta” (koodi 17).

Sähköiseen asiointipalveluun on tulossa heräte istunnon päättymisestä, jonka kuittaamalla voi estää asiointipalvelun automaattisen uloskirjautumisen kesken kaiken. Asiointipalvelussa tullaan jatkossa näyttämään valitut poimintaehdot Tehdyt tilaukset -näkymässä ja näin voidaan toimintaa nopeuttaa.

Loppuvuoden 2023 aikana tulorekisterissä on toteutumassa poissaolotiedoista saatava raportti tiedon tuottajille. Raportilla on tiedot tulonsaajittain palkallisista ja palkattomista poissaolotiedoista sekä Kelaan tehdyistä korvaushakemustiedosta.

Tulorekisteristä tilattaville raporteille on tullut mahdollisuus valita eri kieli (suomi, ruotsi tai englanti) kuin asiakkaan yritys- ja yhteisötietojärjestelmän asiointikieli, joka on tulorekisterin yrityksen oletuskieli.

Lisäksi on tulossa palveluntuottajan tunnistaminen rajapinnassa, joka mahdollistaa aineiston 312 ’Maksajan palkkatietojen yhteenveto” tilaamisen tätä kautta. Mutta rajapintatoteutuksen varmenteen lisäksi toiminto tulee edellyttämään voimassa olevan valtuuden ja tämä toteutus vaatii vielä aikataulutusta DVV:n kanssa. Toteutusaikataulu on vielä auki lehden painoon mennessä.

NostotUusimmat Artikkelit
Katso kaikki