Posi­tiivinen luotto­tieto­rekisteri avautuu 1.4.2024

4.3.2024 Kuva iStock

Huhtikuussa avautuva positiivinen luottotietorekisteri sisältää tiedot lähes kaikista kuluttajille annetuista kulutusluotoista ja niihin rinnastuvista luotoista (mm. asuntolainat, autolainat, luottokorttiluotot). Luotonmyöntäjät ja rahalaitokset pystyvät rekisterin tietojen perusteella hahmottamaan luotonhakijan kokonaisvelkatilanteen luotonantotilanteissa ja luottokelpoisuutta arvioidessaan. Muilla rekisterin tietoihin ei ole pääsyä.

Ensimmäisessä vaiheessa luotonantajat ilmoittavat rekisteriin vuoden 2024 alussa tiedot olemassa olevista kuluttajaluotoista ja näihin rinnastuvista luotoista. Toisessa vaiheessa rekisteriin tulevat myös muut yksityishenkilöille myönnettyjen luottojen kuin kulutusluottojen tiedot, eli esimerkiksi elinkeinon harjoittamista varten myönnettyjen luottojen tiedot. Toisen vaiheen ilmoittaminen alkaa 1.12.2025, ja näitä tietoja voi hakea rekisteristä 1.4.2026 alkaen. 

Positiivista luottotietorekisteriä ylläpitää Verohallinnon tulorekisteriyksikkö. Rekisteriin ei viedä maksuhäiriöitä, vaan niitä käsitellään edelleen kaupallisissa luottotietorekistereissä. Tilisanomien tässä numerossa kerrotaan kaupallisista luottotietorekistereistä ja niihin vietävistä tiedoista. Lehden toukokuussa ilmestyvässä 3/2024-numerossa julkaistaan artikkeli positiivisesta luottotietorekisteristä.

NostotUusimmat Artikkelit
Katso kaikki