Perhevapaat tasapuolisesti kummallekin vanhemmalle

25.8.2022 Kuva iStock

Sairausvakuutuslain muutokset tulivat voimaan elokuun alussa. Ne koskevat pääsääntöisesti lapsia, joiden laskettu syntymäaika on 4.9.2022 tai sen jälkeen sekä adoptioita, joissa lapsen hoitoonottaminen on tapahtunut aikaisintaan 31.7.2022.

Uudistuksessa on huomioitu perheiden yhdenvertaisuus perhemuodosta riippumatta. Vanhempainvapaaseen on yhtäläinen oikeus kaikilla lasten huoltajilla riippumatta vanhemman sukupuolesta tai siitä, onko kyseessä biologinen vai adoptiovanhempi tai lähi- vai etävanhempi. Myös erilaiset perhemuodot on huomioitu ydin- ja uusioperheiden lisäksi – niin yksinhuoltajat kuin sateenkaari- ja apilaperheetkin. Vanhempainrahan saaminen edellyttää lapsen hoitamista ja työstä poissaoloa.

Raskausvapaan lisäksi annettava vanhempainvapaa jaetaan molemmille lapsen huoltajille tasan ja kumpikin voi pitää vapaata 160 arkipäivää. Halutessaan huoltaja voi luovuttaa enintään 63 päivää omasta vanhempainvapaastaan puolisolleen tai toiselle huoltajalle, tämän puolisolle tai muulle huoltajalle. Monikkoperheet saavat 84 lisäpäivää yhtä useampaa lasta kohden.

Uudistuksessa on huomioitu perheiden yhdenvertaisuus perhemuodosta riippumatta.

Yksinhuoltajalla on oikeus pitää koko vanhempainvapaa eli yhteensä 320 arkipäivää. Halutessaan yksinhuoltaja voi luovuttaa 126 päivää jollekin toiselle henkilölle.

Vanhempainrahakauden voi käyttää yhtäjaksoisesti tai haluaminaan jaksoina tai yksittäisinä päivinä siihen asti, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta tai kunnes adoptiolapsen hoitoonottamisesta on kulunut kaksi vuotta. Työsopimuslaissa vapaiden määrä on rajoitettu enintään neljään vähintään 12 arkipäivän pituiseen jaksoon. Enintään 18 päivärahapäivää voidaan pitää yhtä aikaa toisen vanhemman kanssa.

Vuosilomaa yhtä synnytyskertaa tai adoptiota kohden kertyy muutoksen myötä raskaus- ja vanhempainvapaalta enintään 160 arkipäivän ajalta, samoin toisen huoltajan osalta 160 päivältä, mikäli vanhempainvapaaoikeutta on kumpikin enimmäismäärän pitänyt.

NostotUusimmat Artikkelit
Katso kaikki