Edunsaaja­tiedot jääneet 60 000 yrityk­seltä ilmoit­tamatta – uhkana yrityk­sen poisto kauppa­rekisteristä

28.8.2024 Kuva iStock

PRH tiukentaa linjaansa edunsaajailmoitusten rekisteröinnin valvonnassa. Suomessa on edelleen noin 60 000 yritystä, joilla on ilmoittamatta tiedot tosiasiallisista edunsaajistaan eli omistus- tai määräysvaltaa käyttävistä henkilöistä. Ilmoitusvelvollisuus astui voimaan vuonna 2019 ja se koskee muun muassa osuuskuntia sekä kaikkia julkisesti noteeraamattomia osakeyhtiöitä paitsi keskinäisiä kiinteistöosakeyhtiöitä ja asunto-osakeyhtiöitä. Henkilöyhtiöt tekevät ilmoituksen, jos edunsaajana on muu henkilö kuin yhtiömies. Muun muassa toiminimiyrittäjät, yhdistykset ja asunto-osakeyhtiöt eivät tee ilmoitusta edunsaajista lainkaan. Ilmoituksen teko on maksutonta. Ilmoitusvelvollisten tulee huolehtia edunsaajatietojen ajantasaisuudesta.

Jos yritys laiminlyö velvollisuuttaan edunsaajatietojen ilmoittamisesta kehotuksista huolimatta, PRH voi poistaa yrityksen kaupparekisteristä tai määrätä sen selvitystilaan. Tätä edeltää vaiheittainen poistomenettely. Vaiheessa yksi yritys saa PRH:lta postitse kehotuskirjeen, jossa yritykselle annetaan kolme viikkoa aikaa ilmoittaa edunsaajatiedot. Kirje lähetetään yrityksen osoitteeseen, joka on yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä (YTJ).

Jos yritys ei kehotuskirjeestä huolimatta ilmoita edunsaajatietoja määräajassa siirrytään vaiheeseen kaksi, jossa PRH julkaisee kehotuksen Virallisessa lehdessä. Kehotuksessa pyydetään yrityksen omistajia ja velkojia esittämään huomautuksia liittyen yrityksen kaupparekisteristä poistamiseen tai mahdolliseen selvitystilaan määräämiseen. Lisäksi PRH rekisteröi kehotuksen yrityksen kaupparekisteritietoihin. PRH lähettää rekisteröinnistä yritykselle kaupparekisteriotteen kirjeitse. Yrityksellä on kolme ja puoli kuukautta aikaa tehdä edunsaajailmoitus.

Jos yritys ei reagoi tähänkään määräajassa, siirrytään vaiheeseen kolme, jossa PRH poistaa yrityksen kaupparekisteristä tai määrää sen selvitystilaan. Kaupparekisteristä poistettu yritys ei voi harjoittaa yritystoimintaa. Yritys määrätään selvitystilaan, jos PRH saa selvityksen siitä, että yrityksen varat riittävät selvityskulujen maksamiseen tai joku muu ilmoittaa vastaavansa selvitysmenettelyn kuluista. PRH lähettää päätöksen ja valitusohjeet yritykselle kirjeitse. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla Helsingin hallinto-oikeuteen.

KAUPPAREKISTERISTÄ POISTETTU YRITYS EI VOI HARJOITTAA YRITYSTOIMINTAA.

Yritys voi keskeyttää poistomenettelyn korjaamalla ilmoituspuutteet annettujen määräaikojen puitteissa. PRH julkaisee nettisivuillaan listaa poistomenettelyn eri vaiheista olevista yrityksistä. Vastaava poistomenettely on käytössä myös tilanteissa, joissa yhtiö laiminlyö lakisääteisen velvollisuutensa rekisteröidä tilinpäätös.

NostotUusimmat Artikkelit
Katso kaikki