Tulevaisuuden tilintarkastaja

23.8.2017
Sanna Alakare toiminnanjohtaja, Suomen Tilintarkastajat ry

Minulla on ollut ilo tavata tilintarkastajavalmennuksessamme tänä keväänä yli kahdeksankymmentä tilintarkastajaksi aikovaa. Ilahduttavan suuren osallistujajoukon ansiosta meillä on kaksi valmennusohjelmaa, joissa molemmissa pidin avauspuheenvuoron.

Inspiroidun joka kerta keskusteluista tulevien tilintarkastajien kanssa. Haluan myös itse inspiroida heitä ja muita alalle aikovia: kerron mielelläni monipuolisesta ammatista ja sen tarjoamista lukuisista mahdollisuuksista. Ehkä olet huomannutkin, että myös tilintarkastajamme ovat kertoneet innokkaasti työstään #tunnetilintarkastajasi-kampanjassamme. Voit lukea tilintarkastajien erilaisia uratarinoita verkkosivuiltamme.

Tilintarkastajan työhön liitetään toisinaan stereotypioita, joiden mukaan tilintarkastajat ovat mappeja tutkivia tarkkoja numeroihmisiä. Mappeja toki näkyy vieläkin, mutta totuus on pian toisenlainen: algoritmit, robotit ja keinoäly automatisoivat tilintarkastajan rutiininomaisia työmenetelmiä tulevaisuudessa entistä voimakkaammin. Tilintarkastaja analysoi enenevässä määrin taloushallinnon ohjelmistojen tuottamaa tietoa ja viestii johtopäätöksistä tarkastettavalle yhteisölle. Tilintarkastajalla on siis entistä monipuolisemmat mahdollisuudet analysoida talouslukuja ja käydä vuoropuhelua asiak­kaan kanssa vieläkin ajantasaisemmin.

Tilintarkastajan osaamisrepertuaariin kuuluu siis jatkossa matemaattista ja järjestelmäosaamista sekä kyky analysoida dataa. Lisäksi sosiaalisten taitojen merkitys kasvaa vahvan substanssiosaamisen rinnalla.

Tilintarkastajan ammatti on arvostettu asiantuntija­tehtävä. Tulevaisuudessa tilintarkastajan työlle on vielä suurempi kysyntä, kun tarvitaan varmennus useiden henkilöiden eri ohjelmistoista tuottaman tiedon oikeellisuudesta. Kun tilintarkastaja on varmentanut tilinpäätös- ja muun taloudellisen tiedon, yhteiskuntamme eri toimijat voivat luottaa tiedon oikeellisuuteen. Luottamuksen tarve korostuu digitalisaation myötä edelleen.

Näenkin, että tilintarkastajan työ on muuttumassa entistäkin mielenkiintoisemmaksi. Teknologinen kehitys avaa erilaisia mahdollisuuksia kehittyä ammatillisesti. Ennen kaikkea se tuo tarkastettavalle yhteisölle entistä enemmän relevanttia tietoa juuri kyseisen yhteisön tarpeisiin ja toimintaympäristöön liittyen.

Miten tilintarkastajan työ ja tarjoamat palvelut tuovat lisäarvoa omaan toimintaasi tänään, huomenna ja ylihuomenna? Miten rakennamme yhdessä luottamusta digitalisoituvassa yhteiskunnassamme? Millainen on tulevaisuuden tilintarkastaja?

Mitä sinä ajattelet? Jatketaan keskustelua!

Sanna Alakare
Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja
sanna.alakare@suomentilintarkastajat.fi
Twitter: @SannaAlakare
LinkedIn: Sanna Alakare

VieraskynäUusimmat Artikkelit
Katso kaikki