Helppoa, nopeaa ja mukavaa

14.3.2016
Pekka Ruuhonen

Voiko verotus olla helppoa, nopeaa ja mukavaa? Verotuksen termit ovat hankalia ja kieli monimutkaista – lakipykälistä puhumattakaan. Silti verot on maksettava ja asiat hoidettava.

Verohallinto toimeenpanee verotuksen oikeamääräisenä ja oikea-aikaisena yhteiskunnan toimintojen rahoittamiseksi. Yksi keinoistamme on ohjata asiakkaat vaivattomampaan asiointiin. Asiakkaan on esimerkiksi helpointa tehdä veroilmoitus omalla koneella kotona tai työpaikalla. Osa haluaa silti hoitaa asiansa henkilökohtaisesti virkailijan kanssa. Ja miksipä ei – asiakastutkimusten mukaan meitä pidetään ystävällisinä, palveluhenkisinä ja asiantuntevina.

Silti verottaja on väistymässä takavasemmalle. Seuraamme aktiivisesti palvelujemme käyttöä ja selkeä trendi on, että niin käynnit verotoimistoissa kuin puhelinasiointikin ovat vuosi vuodelta vähentyneet. Emme ole kuitenkaan katoamassa minnekään – sen sijaan sähköistämme palvelujamme entisestään.

Vuonna 2015 osakeyhtiöistä ja osuuskunnista 76 prosenttia antoi sähköisen veroilmoituksen. Yhdistyksistä ja säätiöstä saman teki vasta 30 prosenttia ja asunto- ja kiinteistöyhteisöistä 42 prosenttia. Suurin osa sähköisistä veroilmoituksista annetaan taloushallinto-ohjelman muodostamana tiedostona.

Yksi tuleva uudistus tuo helpotusta yritysten talous­raportointiin. Tilinpäätöstiedot voi pian antaa sähköisesti yhdellä XBRL-muotoisella tilinpäätöksellä, josta muodostetaan raportointikoodiston avulla automaattisesti tarvittavat ilmoitukset Verohallinnolle ja Patentti- ja rekisterihallitukselle. Uusi ilmoituspalvelu otetaan käyttöön vaiheittain tänä keväänä. Ensimmäisessä vaiheessa käyttö alkaa rajatulla määrällä osakeyhtiöitä ja koskee siis tilinpäätöstietoja. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa kaikki yritykset voivat muodostaa tuloveroilmoitus- ja tilinpäätöstietonsa Verohallinnolle, PRH:lle ja muille viranomaisille automaattisesti yhdellä ilmoituksella.

Monet viranomaisvetoiset uudistukset, kuten kansallinen tulorekisteri, Palveluväylä tai oma järjestelmäuudistuksemme tähtäävät siihen, että tiedot kulkevat järjestelmästä toiseen vaivattomasti. Mekin Verohallinnossa toivomme, että pääsisimme eroon paperista, ilmoitukset kulkisivat automaattisesti ja manuaalinen tallennustyö poistuisi. Tulevaisuudessa haluamme edelleen edesauttaa sitä, että yritykset voisivat maksaa veronsa oma-aloitteisesti ja oikea-aikaisesti.

Verotilillä oma-aloitteiset verot tullaan jatkossakin käsittelemään yksinkertaisesti yhtenä kokonaisuutena: yksi ilmoitus, yksi viite ja yksi eräpäivä. Sähköinen palvelu kattaa tulevaisuudessa kaikki verot. Se pitää sisällään kokonaissaldon, verovelkatodistukset ja maksujärjestelypyynnöt suoraan palvelusta. Myös maksuunpantujen verojen kantomenettely tuodaan siis mahdollisimman lähelle verotilimenettelyä.

Verotus voi siis olla myös helppoa, nopeaa ja mukavaa. Eikä verottajan tarvitse liiemmin näkyä asiakkaalle – ellei asiakas sitä erityisesti halua.

VieraskynäUusimmat Artikkelit
Katso kaikki