Uskonpuhdistus

22.10.2004
pauli
Pauli Vahtera

EU:n komissio ja IAS Board aikovat uudistaa pienten ja keskisuurten yritysten kirjanpitosäännökset pörssiyhtiöiden jo noudattamien IFRS-tilinpäätössäännösten mukaisiksi. Tämä hanke osoittaa hyvin lobbaustoiminnan tehokkuuden Brysselissä. Mitä hulluimmat ajatukset saadaan läpi, kun asioita sovitaan kabineteissa. Ei tarvitse keskustella siitä, onko pienillä mailla valtaa EU:ssa, sillä todellinen valta on annettu lobbareille.

IAS Board on niin vakuuttunut uudistuksen läpimenosta, että se teki kesällä kyselyn, jossa vaihtoehtoina olivat toteutetaanko pienyritysten uudistus pörssi-IAS-säännöillä vai tehdäänkö pienyrityksille oma IAS. Tällaiset ”koska aiot lopettaa vaimosi hakkaamisen” kyselyt ovat tehokkaita, koska ne tuovat aina halutun vastauksen. Nykypäivän tietotulva on aiheuttanut sen, etteivät ihmiset enää hahmota kokonaisuuksia. Se antaa lobbareille suuren vallan, koska kaikki asiat voidaan aina perustella. Samasta asiasta voidaan jopa päätyä myönteiseen tai kielteiseen päätelmään käyttäen aivan samoja perusteluja. IAS perusteltiin pörssiyhtiöille sijoittajien tarpeilla ja nyt IAS:ää pakkoajetaan pienille yrityksille perusteena yhdenmukaiset käytännöt. Hävytöntä päättäjien vedättämistä.

Me tavalliset virtaset, john doet, olemme niin raskautetut nykyisten töidemme kanssa, ettemme jaksa perehtyä lobbaajien suunnitelmiin, eikä niistä mitään tiedotetakaan. Näin asiat pääsevät liian pitkälle ja joudumme selkä seinää vastaan. Meidän pitää opiskella uudet säännöt ja olemme entistäkin enemmän raskautetut.

IAS säännösten tulkinnalla on vahvasti uskonnollisia sävyjä. Koskaan ennen tilinpäätöksistä ei ole käytetty hurmoshenkisiä väittämiä. ”Eurooppa nousuun”, ”Kansainvälinen sijoittaja jyrää suomalaisen veronsaajan”, ”IFRS-tilinpäätöskäytäntö on riemuvoitto yritysten omistajille”, ”IFRS-tilinpäätös kertoo yrityksen tulevasta kehityksestä, ei enää menneestä”, ”Hyvästi kirjanpitopetokset”. Pahinta on, jos tällaisten väitteiden esittäjät eivät ole leipäpappeja vaan todella uskovat julistuksiinsa – silloin ei ole mitään toivoa paremmasta. Tosiuskovaisten ajatuksiin ei järkipuhe auta. Monet pitävät kiinni väitteestä, että jumala loi tämän maailmankaikkeuden kuudessa päivässä, eikä mitään evoluutiota ole koskaan ollut.

Tilitoimistojen hyvin tietämä tosiasia on, etteivät pienyritysten omistajat ymmärrä nykyisiäkään tilinpäätöksiä. Jos tilinpäätökset laadittaisiin jatkossa sijoittajien ehdoilla ja niitä säätelisivät parituhatsivuiset yksityiskohtaiset ohjeet, joita vielä muutettaisiin vuosittain, on selvää, että tilinpäätökset muuttuisivat lopullisesti munkkilatinaksi, ja niitä osaisi tulkita vain asiaan vihkiytynyt papisto. Samasta syystä toteutettiin 1500-luvulla uskonpuhdistus. Tavallinen kansa ei ymmärtänyt uskonnosta mitään, koska Raamattu oli kirjoitettu vain latinaksi ja koska uskonnolliset tilaisuudetkin pidettiin latinaksi. Papiston valta oli taattu ja he saivat tulkita pyhää kirjaa miten kukin halusi.

Jumalansanan julistaminen kansankielellä oli uskonpuhdistuksen keskeinen vaatimus. Martti Luther käänsi Raamatun saksaksi, Mikael Agricola suomeksi. Näin uskonnon salat avautuivat rahvaallekin. Raamatun tuhat sivua ovat sen jälkeen antaneet vuosisatojen ajan ohjeet kaikille meille. Kirjan antamat ohjeet on kielen uudistumisen takia käännetty silloin tällöin uudestaan: 1900-luvulla kaksi kertaa, vuosina 1930- ja 1990-luvuilla. Kirjanpitosäännösten munkkilatina on haluttu varmistaa jatkuvilla käännöksillä. 1990-luvulla Suomessa oli voimassa kolme erilaista kirjanpitolakia ja pahimmassa tapauksessa pienyrityksillä on seuraavien vuosien aikana kolme erilaista raamattua, koska tällä hetkellä työstetään kolmea eri tilinpäätösuudistusta: EU:n direktiivien uudistaminen, IAS pienyrityksille ja IAS:n uudistaminen USA:n säännösten mukaisiksi. Tilinpäätössäännösten uusiminen muutaman vuoden välein ei anna hyvää kuvaa taloushallinnon vaikuttajien ammattitaidosta, koska tilinpäätös ei ole maailman tärkein asia, eikä maailman muutokset ole niin suuret, että niillä toistuvia uudistuksia voidaan aidosti perustella.

Vanha testamentti antaa tarkkoja elämänohjeita erilaisiin tilanteisiin – aivan kuten IAS kirjakin. Uuden testamentin tavoite on yksinkertaisempi: ”Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille”. Saadakseen aikaan keskustelua Luther naulasi vuonna 1517 Wittenbergin linnankirkon oveen 95 mm. anekauppaa vastaan suunnattua teesiään. Nämä teesit ovat kestäneet 500 vuotta. Pituudeltaan ne olivat lauseen mittaisia. IAS Board on naulannut 37 standardia 2500 sivuiseen raamattuunsa. Viime vuonna ohjeista muutettiin puolta ja kuluvien kahden vuoden aikana muutetaan toinen puoli. IAS papisto on muutoksista iloinen, koska jokainen niistä tuo heille lisää anerahoja. Pienyrityksille tällaisten teesien jatkuva myllertäminen merkitsee hirmuisia kustannuksia täysin tyhjästä. Yksinkertaisuus riittää kirjanpidon ohjeeksi. Helsingin autotalon 11. kerroksen oveen voidaan naulata teesi: ”Kirjanpitäjä, laske riittävätkö yrityksen rahat menojen maksamiseen.”

Kirjanpitosäännöksistä on tehty useita erilaisia versioita, aivan kuten raamatustakin. On koraania ja eri uskontokuntien versioita. Suomalaisten ukko ylijumalaan perustuva kirjanpitokirja oli meno-tulo-teoria. Globaalius hävitti luontoon perustuvat uskonnot ja samalla tavalla sai meno-tulo-teoriakin mennä. Globaalisuutta vauhditettiin ristiretkillä ja nyt omaa ristiretkeään käy IAS. Ei sen tarvitse käyttää retkillään sotajoukkoja, koska paljon tehokkaampi vaikutuskeino on keksitty: lobbaus. Lobbareiden on helppo levittää sanomaansa omille sotajoukoilleen, joita ohjaa puhdas ahneus. Monet ammattikunnat, tilintarkastajat etunenässä, elävät sitä paremmin, mitä monimutkaisempaa kirjanpito on ja mitä useammin säännöksiä uusitaan.

Kun Jeesus meni kerran kirkkoon, se oli täynnä fariseuksia, publikaaneja ja rahanvaihtajia. Jeesus kaatoi rahanvaihtajien pöydät. Samalla tavalla kirjanpidon kirkko on täynnä neuvonantajia ja konsultteja, jotka kukin keräävät omat miljoonansa tulkitessaan IAS:n pyhän kirjan sanomaa. Meidän laskun maksajien, yrittäjien, on noustava kapinaan ja kaadettava näiden konsulttien kulissit. Ainakin me miespuoliset muistamme Robin Hood-tarinoista, kuinka kuningas Richard Leijonamieli tuli häntä koipien välissä kotiin omilta ristiretkiltään. Meidän tulee olla vielä vahvempia kuin talonpoika Lalli ja ajaa nämä munkkilatinauskontoaan levittävät sanansaattajat pois ikuisiksi ajoiksi. Sillä pienyritykset tarvitsevat toiminnassaan vakautta, eikä vuodesta toiseen vaihtuvia ilosanomia eikä niitä levittäviä konsultteja ja tilintarkastajia.

Voimme palata takaisin alkuperäiseen kirjanpidon tarkoitukseen: kassavarojen, saamisten ja ostovelkojen seurantaan. 1200-luvulla Italian renessanssin aikana ennen kahdenkertaisen kirjanpidon isäksi mainitun Luca Paciolin kirjoittamaa kirjaa ”Summa” (A.D. 1494) kirjanpito oli jo kahdenkertaista ja samalla yksinkertaista, vaikka sitä pidettiin roomalaisilla numeroilla. Laskutoimitukset tehtiin arabialaisilla numeroilla, koska se oli nopeampaa ja helpompaa. Käyttöomaisuushankinnat kirjattiin kuluksi ja epävarmat saamiset pyyhittiin pois nopeasti – niinkuin tänä päivänäkin pitäisi tehdä.

Uuteen uskontoon siirtyminen on erittäin kallista. Tarvitaan uudet raamatunkäännökset, uudet tulkinnat, uudet opettajat, uudet tietotekniikan ratkaisut, uudet rukouskaavat, uudet kirkot, uusi papisto, elämäntavan uudistaminen uuden uskonnon aikatauluihin… Vanhan uskonnon noudattajien ammattitaito vanhenee, vaikka he ovat elämänkokemuksellaan oman työnsä parhaita ammattilaisia. Vanhaan uskontoon perustuva kehitys ja hyvä elämä katkaistaan rajusti, mikä kohtalo on ollut esimerkiksi Amerikan inkoilla ja intiaaneilla. Aikaisemmin uudistusten takana oli katolinen kirkko ja kuningashuoneet. Tämän päivän uudistajat ovat EU:n virkamiehet ja IAS Board. IAS yhdistys työllistää 80 ihmistä ja näiden ihmisten työpaikan turvaamiseksi miljoonat eurooppalaiset pienyritykset laitetaan uudistuksen maksumiehiksi.

Tällainen uudistus ei onnistuisi ilman vastustusta ja pakkoa. Sotavoimien sijasta pakottajana käytetään nykyään eduskuntaa. Kun vanhasta uskonnosta kiinni pitävien pää katkaistiin, niin tämän päivän kirjanpidossa rangaistuksena käytetään verotusta. Jos tilinpäätöstä ei ole laadittu uuden uskonnon mukaisesti, seurauksena on suuret veronkorotukset ja siihen liittyvät rangaistukset. Paavillisen kirkon papit vastustivat uskonpuhdistuksen sanomaa, koska se tyrehdyttäisi rahvaalta tulevan kassavirran. Oman kassavirtansa turvaamiseksi IAS papisto tulee vastustamaan yksinkertaisen kirjanpidon helppoutta.

Historia kertoo, että Martti Luther oli rakastunut ja halusi naimisiin. Katolisena pappina se ei ollut mahdollista, minkä vuoksi hän sai rakkaudesta voimaa toteuttaa uskonpuhdistuksen. Toivottavasti IAS Boardin jäsenetkin rakastuvat ja toteuttavat kirjanpitosäännösten uskonpuhdistuksen, jonka jälkeen palataan yksinkertaisiin, inhimillisiin ja kaikkien ymmärtämiin sääntöihin. Jos kassavirtakirjanpitoon ei vielä ole valmiutta, on parasta olla tekemättä yhtikäs mitään. Meille tulee halvemmaksi maksaa IAS työntekijöiden työttömyyskorvaukset kuin heidän työnsä seuraukset.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki