Sertifioitu kassakone ja muita visioita
Balans-lehden numerossa 5/2005 kirjoitetaan, että Ruotsissa kehitetään säännöksiä, jotka vaativat sertifioidun kassakoneen käyttöä kaikissa myymälöissä. Lisäksi ruotsalaiset suunnittelevat kotietsintäoikeuksia (husrannsakan) verotarkastajille. Säännökset astuvat voimaan kesäkuussa 2006 ja niitä on noudatettava viimeistään vuoden 2009 alusta.
Ruotsin Ekobrottsmyndigheten (talousrikollisuusviranomainen) toteaa, että jokaista yritystä epäillään talousrikollisuudesta. Myös Suomessa talousrikollisuus koetaan suureksi. Sen määrä oli ennen euroja 20 miljardia markkaa vuodessa ja eurojen käyttöönoton jälkeen 5 miljardia euroa. Lähteestä riippuen kyse on talousrikollisuuden kokonaismäärästä, sen aiheuttamista menetyksistä valtiolle tai menetyksistä yhteiskunnalle. Euroihin siirtymisen yhteydessä olisi tarvittu sertifioitu laskukone, koska muunnoksessa tapahtui pyöristysvirhe.
Kysyimme talousrikollisuuden ehkäisykonsultilta, miten Suomessa voitaisiin soveltaa Ruotsin mallia. Suomessa on kassakoneet juuri uusittu euroon siirtymisen takia. Nyt koneet uusittaisiin sertifioinnin takia. Konsultti esittää, että sertifiointi on voimassa viisi vuotta, eikä sitä vanhoille laitteille uusita. Näin Suomi on maailman johtava tietoyhteiskunta, jolla on hienoimmat digi-teeveet, 3g-kännykät ja kassakoneet.
Paragon-kuittien aikaan kukaan ei ollut niin tyhmä, että olisi tehnyt kuitin ja laittanut rahat omaan taskuunsa. Mikään ei voi pakottaa ihmisiä käyttämään kassakonetta, vaikka se tiskillä olisikin. Siksi tehdään laki, jonka mukaan jokaisen kuluttajan on pyydettävä kuitti. Poliisi tekee ratsioita kauppojen ulko-ovilla ja kuitittomat asiakkaat pistetään häkkiin.
Poliisille annetaan suora yhteys valvontakameraan. Jokaisen asiakkaan on näytettävä kuittia päästäkseen kaupasta ulos. Tehokkainta on laittaa kassakuittiin siru tai viivakoodi, jolla kaupan ovi aukeaa. Vain yksi asiakas pääsee kerrallaan ulos kaupasta. Jos aviopari on kaupassa ostoksilla, molempien on maksettava kassalla päästäkseen ulos. Kauppojen oviin laitetaan suurkaupunkien metroasemilla näkemämme portit, joista ei pääse ulos ilman maksettua kuittia. Kuitti mitätöityy samalla, joten sitä ei voi käyttää toista kertaa edes saman tunnin aikana. Isojen kauppojen oven eteen pysäköidään musta-maija, jotta kuitittomat asiakkaat voidaan suoraan siirtää poliisiautoon säilöön ja kuulusteluihin.
Saamme uuden tosi-tv-shown, kun tilintarkastajat ja kirjanpitäjät syynäävät sertifioidun kassakoneen numeroita ja vertaavat niitä kuitteihin ja kirjanpitoon. Ongelmana ovat sähköiset kassakuitit, koska niin harva tilintarkastaja osaa atk-avusteista tilintarkastusta. Nykyiset kassakoneet ovat tietokoneita, joten ei niissä ole sellaisia sisäänrakennettuja laskureita kuin 1960-luvun laskunauharullakoneissa oli. Koska hyvityksillä voidaan peittää pimeä myynti, tehdään sakotusjärjestelmä: yhdestä hyvityksestä sadan euron sakko, kahdesta hyvityksestä kolmensadan euron sakko ja kolmesta hyvityksestä linnaan. Jokainen lisähyvitys on kuukausi kuritushuonetta. Pullopanttihyvityksistä tuomio puolitetaan.
Koska kaikki yrittäjät Ruotsin mallin mukaan ovat talousrikollisia, sakotetaan yrittäjää heti, kun yritys perustetaan. Koska yritys on pyssyäkin vaarallisempi rikollisen työkalu, niin heti yrittäjäkurssin jälkeen laitetaan kolmeksi kuukaudeksi vankilaan. Tuomio on ehdoton, eihän kyse ole mistään teleurkintaan tai lievään raiskaukseen verrattavasta pienestä rikoksesta.
Kun alat yrittäjäksi, niin samalla kutsut poliisit kotiisi kotietsintää varten. Verovirasto saa ottaa tietokoneesi kuukausittain verotoimistoon, jossa viikon ajan tutkitaan, mitä olet tehnyt. Myös tietokoneiden kauppa tehdään luvanvaraiseksi, jotta et pysty salaa käyttämään toista tietokonetta, kun annat kirjanpidossa olevan koneen verotarkastajille.
Kotietsintä voidaan tehdä myös tilintarkastajan tiloihin. Jos tilintarkastajalla on yli 10 kassakonetta käyttävää asiakasta, hänen tulee asuttaa kotiinsa kotitarkastaja, joka voi koko ajan tarkkailla, ettei kotiin tuoda laitonta aineistoa. Kotitarkastajan sijasta on mahdollista laittaa Internetiin kotikamerayhteys, josta poliisit voivat jatkuvasti tarkkailla, mitä kotona tapahtuu. Kaikille nettikäyttäjille annetaan valvontamahdollisuus euron vuorokausihinnalla. Näin videovalvonnan kulut saadaan rahoitettua katselutuloilla.
Kassakoneet laitetaan luvanvaraisiksi. Pienyritys saa ostaa vain yhden kassakoneen, koska muutoin se laittaisi toisen koneen tiedot roskiin. Jokaisesta tietokoneesta on suora yhteys poliisiin, joka saa koko ajan kaikki kuittitiedot omaan poliisitietokoneeseensa. Sähkökatkoksien aikana on kielletty myymästä mitään. Tämän varmistamiseksi pitää kaupoissa olla varageneraattori, joka sulkee kaupan ovet heti, kun tulee sähkökatkos. Poliisi tulee avaamaan ovet ja jokaiselta asiakkaalta otetaan sormenjäljet ja henkilötiedot. Poliisi käy kotietsinnässä varmistamassa, ettei ole ostettu mitään lainvastaisesti sähkökatkoksen aikana.
Ruotsissa uuden lain mukaan verotarkastajat saavat tehdä kotietsinnän, jos ei ole vaaraa väkivallasta. Muutoin yrittäjän kotiin tulee poliisi. Jotta varmasti tiedettäisiin kumpi laitetaan kotietsintään, joutuu jokainen yrittäjä vuosittain psykologiseen testiin, jossa todetaan hänen riskialttiutensa väkivallan käyttöön. Yritys pakkolopetetaan, jos on olemassa vaara, että yrittäjä heittää tietokoneen hiirellä verotarkastajaa.
Tallelokeron pitäminen sähköisen arvo-osuusjärjestelmän aikana on osoitus rikollisuudesta. Jotkut pitävät siellä korujaan, mutta kaikki muu on rikoksen salaamista. Tallelokeroavaimesta annetaan kopio verotoimistoon. Molemminpuolisen luottamuksen säilyttämiseksi yrittäjän tulee aloittaessaan tehdä julkisen notaarin kanssa yhdessä luettelo tallelokerossa säilytetyistä asioista. Jokainen muutos on notaarin vahvistamana ilmoitettava verovirastoon.
Tilintarkastuspakkoon liitetään kaikkien tositteiden varmennuspakko. Jos yhtiön kirjanpidossa on alv-direktiivin mukainen lasku, jossa ei ole tilintarkastajan varmennusta, niin laskua ei saa vähentää arvonlisäverotuksessa eikä tuloverotuksessa. Jos tilintarkastaja on varmentanut laskun, joka verotarkastajan mielestä ei kuulu yrityksen kirjanpitoon, maksavat sekä yrittäjä että tilintarkastaja sakkoa, jonka suuruus on kuitin määrä kerrottuna sertifioidun kassakoneen valmistusnumeron kolmannella ja neljännellä numerolla. Jos myymälän kassakonemyynti ei ole lisääntynyt vähintään 10 prosenttia edellisvuodesta, on kyse pimeästä myynnistä, joka on onnistunut sertifioidusta kassakoneesta huolimatta. Tällöin tilintarkastaja määrätään maksamaan arvioitu pimeä myynti viisinkertaisena sekä lisäksi pimeän myynnin arvonlisäverot.
Jos tilintarkastaja ottaa asiakkaakseen ravintolan, hänet velvoitetaan tarkkailemaan ravintolan toimintaa kolme tuntia joka päivä. Hänen tulee raportoida poliisille, jos asiakas jättää pizzan syönnin kesken, koska se on osoitus, että jotain harmaata taloutta ravintolassa harjoitetaan. Tilintarkastajalle tehdään verikoe kerran viikossa sen varmistamiseksi, että hän on absolutisti, koska muutoin on pelättävissä, että tilintarkastaja on juonut ravintolassa olutta, ja siten hoitanut tarkkailuvelvoitettaan huonosti. Jos veressä on alkoholia yli 0,1 promillea, tilintarkastajan auktorisointi peruutetaan ja hänen täytyy maksaa sakkona ravintolan tilintarkastuksesta nostamansa palkkiot sekä siihen veronkorotus, alkoholivero, jäämämaksu ja viivekorko.
Talousrikollisuuden ehkäisemiskeskuksessa on iloittu tekniikan uudesta ihmeestä, sähköisestä hintalapusta. Kaikkiin tuotteisiin määrätään laitettavaksi tällainen hintalappu. Hintalappuun kerätään joka vaiheessa tiedot maksajasta. Kun tehdas siirtää tavaran vähittäiskauppaan, sitä ei saa myydä ennen kuin ostajan tiliotteelta tulee sähköinen ilmoitus, että tavara on maksettu. Myymälän ja varaston oveen määrätään lukko, joka estää oven avaamisen, mikäli sähköistä hintalappua ei ole maksumerkitty. Ovesta voi siirtää vain yhden tavaran kerrallaan. Kun kuluttaja ostaa tavaran, hän ei saa tavaraa kaupasta ulos, ellei kauppiaalla ole sertifioituja kassakonetta, joka lähettää verotarkastajille tiedon tavaran maksamisesta. Kun verohallinto on saanut tiedon, se lähettää kuittauksen kassakoneelle, joka bluetooth-yhteyden avulla muuttaa sähköisen hintalapun maksettu-
tilaan. Tämän jälkeen asiakas pääsee kassasta ulos, kun kassakone avaa ovilukon.
Myymälävarkauksien valvonnasta ei ole niin väliä. Kassakoneen jälkeen asiakkaiden kulun tulee olla vapaa. Verotarkastaja tulee kuukausittain tekemään inventaarin kaupassa. Se tehdään laitteella, joka vastaa nopeustutkaa. Tutka rekisteröi kerralla kaikki hintalaput. Samalla se tarkistaa, että kaikki myymälän tavarat on maksettu tehtaalle. Jos tavaran hintalappu osoittaa maksamatonta, hintalappu alkaa huutaa kuin palosireeni. Kaikki huutavat tavarat takavarikoidaan verotarkastuksessa.
Tutkainventaarin jälkeen verrataan myymälään siirrettyjä maksettuja tavaroita asiakkaiden maksamiin tavaroihin. Kaikki tavarat, joita myymälässä ei enää ole, mutta joita ei ole kirjattu kassakoneen kirjanpitoon, katsotaan veropetoksiksi ja myymälälle määrätään myyntihinnan määräinen sakko korotettuna viivejäämämaksulla. Lisäksi määrätään arvonlisävero myyntihinnasta ja sille 22 %:n veronkorotus. Jos kauppias väittää, että tavarat on myymälävarastettu tai pilaantumisen takia hävitetty, hänelle määrätään rangaistus valheellisen todistuksen antamisesta verotarkastajille ja kunnianloukkausrikosmaksu asiakkaiden kunnian häpäisemisestä varkausväitteellä.
Hei olen lukenut tästä aikaisemmin. 30 vuotta sitten luin Orwellin kirjan ”1984”. Tänään kirja tuntuu lällärikamalta, sillä tosielämä on jo aikoja sitten ylittänyt Orwellin visiot.