Golfkentällä

20.10.1998
pauli
Pauli Vahtera

Vuoden golfpelit ovat taas ohi. Kesän viimeisellä greenillä oli yritysten välinen golfturnaus. Paikalla olivat muun muassa pörssiyhtiö Granden Team Satu ja Pekka sekä pörssiyhtiön viestinnästä lähteneiden Annan ja Riston perustama pienyhtiö Petit Duo.

Teamilaiset pelasivat yrityksen golfosakkeella, yritys maksoi vuosimaksut ja viimeisen turnauksen maksut. Duokin oli ostanut golfosakkeen, koska he olivat pörssiyhtiössä tottuneet pelaamaan firman vuoroilla. Lisäksi he tuottivat Golf-Suomi ry:n jäsenlehden yhtiönsä laskuun. Osake on laitettu tilinpäätöksen liitetietoihin, minkä johdosta yhtiöön tuli verotarkastus. Tarkastaja syynäsi kaikki kuitit, etsi pelimaksutositteet ja kenttämaksut. Kaikki verotettiin peiteltynä osingonjakona, jonka kulut olivat suuremmat kuin golfmaksut. Osakkeen arvoa ei hyväksytty nettovarallisuuteen ja siitä laskettiin luontoisetu sekä Annan että Riston verotuksessa. Tästä viisastuneena Duo maksoikin tänä vuonna kaikki vuoronsa itse. Ihmetellen verolakien kummallisuuksia he katselivat, kun teamilaiset rehvastelivat pelaavansa firman piikkiin.

Turnauspäivän aattona oli pidetty koulutuspäivä: Sponsoroinnin merkitys yritysimagolle. Teamilaiset nostivat päivästä 151 markan päivärahat ja koska lauantain turnauksen yhteydessäkin tavattiin asiakkaita, he nostivat myös lauantain päivärahan. Teamilaisten toiminimellä toimivat asiakkaat taas nostivat perjantailta 102 markan yrittäjäpäivärahan, lauantailta he eivät uskaltaneet nostaa kirjanpitäjänsä neuvosta mitään. Verotuksessa yritysimagokurssi lisättiin Petit Duon verotettavaan tuloon 20 prosentin veronkorotuksella, koska näin pienen yrityksen ei tule sponsoroida ketään, sanottiin verotarkastus-kertomuksessa.

Lauantai-illan galaillassaTeamin Satu tarjosi illallisen neljälle ystävälleen, avecilleen ja yhdelle golfkentällä tapaamalleen yritys C:n edustajalle. Illalla juotiin kahvit ja konjakit pariin kertaan ja kaikki kuitattiin firman luottokortilla. Duon Anna taas tapasi viestintäasiakkaansa. Hänelle tarjotut kahvit ja viinerit lisättiin Petitin verotettavaan tuloon.

Maanantaina Satu ja Anna tapasivat toisensa punttisalilla. Satu latoi tiskille firman punttisalilipun ja Anna, taas kirjanpitäjänsä neuvosta, maksoi vuoron omasta kukkarostaan, cash.

Seuraavan viikon torstaina ja perjantaina pidettiin Lontoossa sijoittajaviestinnän kansainvälinen kongressi. Teamin Pekka matkusti Lontooseen vaimonsa kanssa. Yhtiö maksoi sekä Pekan että avecin matka- ja hotellikulut, koska tilaisuuden galaillassa piti olla paikalla avec. Verotarkastuksessa kaikki kulut hyväksyttiin, koska suuryrityksen markkinointi vaatii sellaista.

Myös Duon Risto matkusti samaan seminaariin. Hänkin otti vaimonsa mukaan. He asuivat halvassa hotellissa ja tulivat sunnuntaiaamuna takaisin, koska näin saatiin halvin lento. Verotarkastuksessa Riston vaimon matka ja puolet hotellikuluista jälkiverotettiin. Myös Risto joutui jälkiverotuksen kohteeksi, koska verotarkastajan mielestä hänen työmatkansa loppui jo perjantaina.

Grande oli saanut kauppoja teollisuusministeriöltä neljä miljoonaa laiteinvestointiavustusta. Uusilla laitteilla tehtiin hilavitkuttimia, joiden kehittämiseen Tekes oli antanut 50 prosenttia tuotekehittely-avustusta. Automaattisten laitteiden avulla voitiin koko tehtaalla henkilökuntaa vähentää 169:llä. Lisäksi yhtiö osallistui alan messuille Sydneyssä ja tämän tilaisuuden kustannuksista ktm maksoi 50 prosenttia. Pekka meni messuille ja otti golfmailansa mukaan, koska hän ehtii Australian lämpimille greeneille joka päivä messujen lomassa. Petit Duo oli anonut starttirahaa aloittaessaan, mutta ei saanut, koska määrärahat oli jo siltä vuodelta käytetty.

Urheilumiehet Risto ja Pekka tapasivat Suomi-Ruotsi -yleisurheilumaaottelun katsomossa. Pekka oli yksi 8000:sta yrityslipulla katsovista. Risto oli ostanut oman lipun. Pekka kertoi menevänsä pääsiäisenä Saariselälle laskettelulomalle ja asuvansa viikon yhtiön mökissä. Lentoliput menevät yhtiön laskuun, koska hän on kutsunut mukaan koulutoverinsa Jukan, jonka työnantaja on Granden asiakas. Viime heinäkuussa hän oli olut yrityslipuilla Savonlinnan oopperajuhlissa katsomassa kahta oopperanäytöstä. Risto meni pääsiäisenä tapaamaan äitiään Lohtajalle, koska ylimääräiseen lomaan ei ollut aikaa eikä rahaakaan ollut jäänyt laskettelukulujen maksamiseksi. Kirjanpitäjä oli ehdottomasti kieltänyt oopperalipun laittamista kirjanpitoon. Sitä ei verottaja hyväksyisi.

Pekka oli merkinnyt henkilökunta-annissa osakkeita 50 000 markalla kolme vuotta sitten. Hän nosti niistä osinkoja vuodessa 10 000 markkaa puhtaana käteen. Osakkeiden arvo oli pörssihuumassa noussut 300 000 markkaan. Hän ajatteli myydä ne vielä tänä vuonna ja maksaa veroa myyntivoitosta 23 prosenttia. Hänellä oli työsuhdeauto, 30 000 markan kuukausipalkka, 10 000 kappaletta yhtiön optioita, tel ja yrityksen maksama lisäeläkevakuutus, jolla hän pääsee 56-vuotiaana pelaamaan täyspäiväisesti golfia.

Risto ja Anna taas olivat kumpikin sijoittaneet pienyhtiöönsä 25 000 markkaa omia varojaan kolme vuotta sitten. Rahoilla oli ostettu käyttöomaisuutta ja yritystä oli kasvatettu tulorahoituksella. Heillä oli pienyhtiössään jo neljä muuta työntekijää. Palkkaa ei voitu kahtena ensimmäisenä vuotena nostaa lainkaan, koska toiminnan aloittaminen ja kasvattaminen vei varoja. Kolmannen vuoden jälkeen he ajattelivat jakaa ensimmäiset osinkonsa, 10 000 markkaa. Tästä heille aiheutuu 2 200 markan lisäverot, oli kirjanpitäjä laskenut.

Kahtena ensimmäisenä vuotena osakeyhtiö oli verotuksessa sivuutettu, koska heidän liikevaihdostaan tuolloin neljä viidesosaa tuli Granden viestinnän hoitamisesta. Ja työntekijöitä oli palkattu vasta toisen vuoden lopulla yksi. Koska toiminta oli ollut tappiollista ensimmäisenä vuotena, he joutuivat taloudellisesti suuriin vaikeuksiin. Tulot verotettiin henkilökohtaisina tuloina, mutta yrityksen toiminnan menoja ei voitu vähentää näistä tuloista. Sivuuttamisen oikaisemiseksi käytettiin maan parasta veroasiantuntijaa. Hän veloitti 14 tunnin työstä 15 400 mk + alv, mutta ei se auttanut.

Kuka voitti golfkilpailun? Petit Duo voitti ja Crande Team tuli toiseksi. Tätä voittoa ei verotettu, mutta Teamin voittajilleen tarjoamat paukut vähennettiin Granden verotuksessa.

NäkökulmiaUusimmat Artikkelit
Katso kaikki