Yksinkertaisesti vai pohdiskellen?

27.8.2019

Olen huomannut tasapainoilevani nykyään yhä useammin asioiden yksinkertaistamisen, avoimuuden, rehellisyyden ja vaikuttavuuden välillä. Olisiko parempi viestiä asiat yksinkertaisesti ja kärjistäen, saaden omalle viestilleni mahdollisimman paljon huomiota, vai pitäisikö ennemmin analysoida taustoja laajemmin, pohdiskellen ääneen erilaisia tulkintoja ja mahdollisia johtopäätöksiä ja vasta sitten antaa suosituksia muille?

Taloushallinnon laatu on puhuttanut erityisen paljon viime päivinä. Verohallinnon tietojärjestelmävirhe aiheutti paljon melua, mutta tällä kertaa vähemmän ylimääräisiä kustannuksia. Ymmärtääkseni kyseessä oli todennäköisesti tietokantavirhe datan siirrossa. Virhe kuitenkin havaittiin ajoissa ja siitä tiedotettiin viipymättä ja tehokkaasti. Suurin osa Verohallinnon asiakkaista tavoitettiin ennen kuin he edes itse huomasivat virhettä.

Aiemmin oli varmaakin tehokkainta edunvalvontaa kärjistää keskusteluja ja yrittää saada aikaiseksi vastakkainasettelua.

Huolimatta tehokkaasta ja poikkeuksellisen avoimesta viestinnästä asian korjaamiseksi, taloushallinnon asiantuntijoiden piiristä löytyy valitettavan paljon meritoituneita konkareita, jotka mielensä asiasta pahoittavat ja haluavat käyttää tilanteen hyväkseen. En ole koskaan ymmärtänyt tarvetta pitää melua muiden virheistä ja suurennella niiden vaikutusta oman asiantuntija-aseman korostamiseksi. Näitä asiantuntijoita tuntuu usein myös yhdistävän heidän usko omaan ylivertaisuutensa.

Samanlainen ilmiö toistuu valitettavasti edelleen edunvalvontajärjestöissä, toimialasta riippumatta. Aiemmin oli varmaakin tehokkainta edunvalvontaa kärjistää keskusteluja ja yrittää saada aikaiseksi vastakkainasettelua. Nykyään liiallinen yksinkertaistaminen tai kärjistäminen kääntyy kuitenkin useimmiten tarkoitustaan vastaan, viestijän menettäessä hyvin nopeasti uskottavuutensa laajemman yleisön keskuudessa. Mutta johtuen suppeamman lähipiirin kannustavista kommenteista, viestijä kuvittelee olleensa oikeassa ja tehokkaasti ajaneensa oman yhteisönsä etua.

Antti Soro
antti.soro@taloushallintoliitto.fi